Stavebnictví roste již druhým rokem a růst očekávají přední představitelé sektoru i v roce 2016. Více práce budou mít projektanti, stavební firmy i developeři. Nadpoloviční většina investic pochází z kapes soukromých investorů. Nejde přitom jen o velké soukromé investory, ale také o drobné stavebníky, kteří díky vzkvétající ekonomice plánují stavby či rekonstrukce svých domů, bytů nebo rekreačních objektů. Mezi vystavovateli roste zájem o výstavní plochy mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, v letošním roce převýšila poptávka nabídku areálu PVA EXPO Praha v Letňanech.

Organizátoři očekávají, že na letošní pětidenní veletrh přijde až osmdesát tisíc návštěvníků. Láká je sem také bohatý doprovodný program připravený pro odbornou i laickou veřejnost například vyhlášení soutěže Stavba roku 2015, architektonická live show ateliéru de.fakto, soutěžní přehlídka stavebních řemesel SUSO, soutěž o nejlepší exponát GRAND PRIX, soutěž o nejpůsobivější expozici veletrhu TOP EXPO, vyhlášení nejlepších mladých architektů Young Architect Award 2015, ukázky saunových ceremoniálů a mnoho zajímavých konferencí, přednášek a seminářů.

Na veletrhu FOR ARCH bude v doprovodném programu letos poprvé tým osmi architektů z ateliéru de.fakto přímo na výstavišti navrhovat osm domů. Do této akce se může zapojit každý, zájemci ale musí do přihlášky na www.forshow.cz shrnout svou představu o svém novém domově, připsat něco málo o své rodině, přiložit katastrální mapu svého pozemku a uvést částku, kterou by chtěli věnovat na dobročinný projekt nadace Surya ‒ Školy pro Barmu. Osm nejzajímavější návrhů vybere odborná komise v první den veletrhu, tedy 15. září. Následujících pět dní budou moci všichni návštěvníci stavebního veletrhu sledovat práci architektů v „přímém přenosu,“ ve vstupní hale č. II  areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech. Zajímavou live show bude provázet moderátor Jakub Kohák.

Návštěvníci, kteří preferují výstavbu zděného rodinného domu zde opět naleznou expozici dnes již populárního internetového portálu www.cihlostavby.cz Ten komplexně a nezávisle řeší jak vlastní možnosti výstavby jednotlivých zděných konstrukcí domu, tak také jeho technologie či vybavení interiérů. Na jeho stránkách je každý měsíc frekventováno určité téma (např. koupelny, vytápění, okna či hrubá stavba domu), které má pomoci staviteli domu snadněji se zorientovat v možnostech a výhodách rozmanitých řešení.

Veletrh vytápění, alternativních zdrojů energie a vzduchotechniky FOR THERM zase připraví pět tematických konferencí, na kterých se mohou lidé dozvědět důležité informace o jednotlivých způsobech vytápění. Přednášky o kondenzačních kotlech, rekuperaci, biomase, o tepelných čerpadlech, krbech a kamnech budou volně přístupné všem. Ve výstavní hale se navíc uskuteční soutěž mladých kamnářů připravená ve spolupráci s Cechem kamnářů České republiky.

Efektní ukázky saunových ceremoniálů jsou připravené na veletrhu BAZÉNY, SAUNY & SPA. O tématech recyklace, nakládání s odpady a technologiemi čištění vody bude už desátým rokem informovat veletrh FOR WASTE & WATER. V rámci letošního ročníku je pro návštěvníky připravena rozsáhlá přednáška o recyklaci stavebních a jiných odpadů.

Návštěvníci veletrhu FOR ARCH a FOR THERM si budou moci na pražském výstavišti „vychutnat“ také atmosféru letošní světové výstavy EXPO MILÁNO 2015. V sobotu 19. září mezi 14.00 a 16.00 hodinou se ve výstavním sále číslo 3 představí společnost KOMA, která postavila český pavilon v Miláně a zástupci společnosti mají pro zájemce přichystané ukázky a prodiskutují se zájemci způsob výstavby i použité technologie.

Speciální akce je připravena také pro stavební firmy a dodavatele materiálů. Ti mohou na letošním veletrhu FOR ARCH rozšířit své podnikání nejen v Česku, ale i v zahraničí. Matchmaking business meetings (MBM) a již třetí ročník Matchmaking FOR ARCH díky organizovaným schůzkám propojí přihlášené zájemce s českými či zahraničními vystavovateli.

Zářijový veletrh bude opět zahájen Konferencí ředitelů projektových společností 2015, které se pravidelně účastní ředitelé tří stovek největších českých stavebních a projektových firem. Na konferenci vystoupí mimo jiné i ministr životního prostředí Richard Brabec.

Šestadvacátý ročník mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH, včetně současně probíhajících veletrhů FOR THERM, FOR WOOD, BAZÉNY, SAUNY & SPA a FOR WASTE & WATER, se uskuteční v areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech od 15. do 19. září 2015.