Tyto kompaktní čelní kolové nakladače jsou multifunkční, takže mohou například třídit materiál, zametat a čistit pracovní plochy, dokonce míchat nebo vyklápět beton, nejčastěji jsou ale využívány k nakládání a hrnutí nejrůznějších materiálů.

Kdo si tyto stroje kupuje
JCB kompaktní čelní kolové nakladače si nejvíce pořizují společnosti, které třídí a recyklují odpad. Proto jsou tak často k vidění na městských sběrných dvorech a recyklačních centrech. Dalším velkým odběratelem jsou technické služby měst a obcí. Zde jsou tyto stroje využívány zejména pro úklidové práce, při čistění příkopů a při úklidu veřejných komunikací.

K jakým pracím jsou JCB kompaktní čelní kolové nakladače využívány nejčastěji
V recyklačních centrech využívají tento stroj především pro manipulaci s tříděným i netříděným komunálním odpadem. Velmi často s ním také třídí stavební suť, kterou pak hrnou na pás nebo nakládají do kontejnerů. V městských komunálních službách jej využívají jak pro manipulaci s odpadem, tak pro odklízení sněhu, nakládání a převážení klestí nebo kulatiny, pro letní nebo zimní údržbu menších komunikací a chodníků. Někteří provozovatelé tyto stroje využívají také pro převážení balíků se slámou nebo k čištění stájí a kravínů.

Co bychom měli o těchto nakladačích určitě vědět
Tyto stroje mohou pracovat v budovách, na cestách, v halách i otevřených prostranstvích. V létě i v zimě. Jsou to malé kompaktní stroje, které pro svou činnost potřebují jen minimální manévrovací prostor. Mohou se samostatně přesouvat po veřejných komunikacích i v terénu. JCB kompaktní čelní kolové nakladače jsou schváleny pro provoz na pozemních komunikacích a jsou schopny bez obtíží přejíždět mezi různými pracovními místy a to i v rámci velkého města. Na větší vzdálenosti se dají snadno převážet pomocí přívěsu nebo kontejneru. I přesto, že se jedná o menší stroje spadající do nižší výkonnostní třídy, jsou vhodné i pro intenzivní pracovní nasazení a manipulaci s těžkými předměty.

Proč jsou tyto stroje oblíbené jak u posádek, tak u provozovatelů
Stroje jsou nenáročné na obsluhu a denní údržbu. Jejich ovládání je intuitivní, takže se nové posádky velmi rychle zapracovávají. Jde o bezpečné stroje. Kabiny mají zabudovanou konstrukční ochranu proti zborcení pro případ převrácení nebo pádu těžkého předmětu na střechu nakladače. Lidé, kteří ve stroji stráví denně mnoho hodin, velmi oceňují to, že je kabina prostorná, ergonomicky řešená, má výkonnou ventilaci a topení a také, že má velmi nízkou hladinu vnitřního hluku. Do stroje se snadno nastupuje a posádka má nerušený výhled do všech stran.

Jaké příslušenství je využíváno nejčastěji
K tomuto stroji se dá připojit až 15 druhů příslušenství, které dovoluje nakládat, hrnout, třídit, čistit, zametat, míchat beton, vyklápět, avšak bezpochyby nejvyužívanějším adaptérem jsou lopaty nejrůznějších tvarů a velikostí. Velice oblíbené jsou také víceúčelové lopaty, tzv. „klapačky“, které slouží k manipulaci s objemnými nebo neskladnými materiály a vysoko-výklopné lopaty určené pro nakládku velkoobjemových vozidel s vysokými bočnicemi. Mezi často využívané adaptéry patří také drapáky na klestí a bioodpad, sněhové pluhy a sypače posypových hmot. Skupinu nejčastěji využívaných adaptérů uzavírají míchací lopaty určené pro přípravu betonových směsí.

Co bychom měli vědět, než se rozhodneme koupit JCB kompaktní čelní kolový nakladač
Většina potenciálních uživatelů JCB kompaktních čelních nakladačů se rozhoduje mezi tímto strojem anebo mnohem větším JCB kompaktním teleskopickým manipulátorem. Základní rada zní, pokud nepotřebujete zvedat a nakládat materiál do velkých výšek (více jak pět metrů), volte menší stroj. V této produktové řadě vyrábí společnost JCB čtyři modelové typy. Nejmenší z těchto strojů je určen pro pohyb uvnitř budov. Nemá kabinu, je vybaven pouze ochranným rámem a nakládací lžící o obsahu 0,3 kubíku materiálu. A naopak největší z těchto strojů zvedne až 1 800 kg a do nakládací lopaty se vejde materiál o objemu 1,6 kubíku. Možností je hodně, správnou volbu a konfiguraci je proto vhodné konzultovat s odborníky ze společnosti Terramet, která stroje značky JCB na českém trhu prodává.

Více informací na: www.terramet.cz