V rámci optimalizace trati Praha Bubeneč – Praha Holešovice, kterou provádělo sdružení vedené největší českou stavební firmou Metrostav, vznikl pod nově vybudovanou zastávkou podchod, jenž se okamžitě stal cílem sprejerů. Aby se alespoň částečně zabránilo poškozování jeho stěn, dohodl se Metrostav s investorem SŽDC, že místo nekonečného zamazávání nepřístojných obrazců vyzvou malé umělce, aby komplexně pojali výzdobu dvou hlavních, zhruba 15metrových stěn.

Metrostav se obrátil s dotazem na vedení ZŠ Petřiny sever, školy s výtvarným zaměřením, které přislíbilo, že s řešením pomůže. A ve dnech 18. až 21. května žáci z 8. A třídy pod vedením učitelky Haliny Sukové vytvořili dílo inspirované nedalekou Zoologickou zahradou v Troji. Na stěnách podchodu nyní běhají exotická zvířata, létají ptáci v nadživotní velikosti, plavou pestrobarevné ryby...

Barevná výzdoba tak oživila suché technicistní tvary díla, které postavil pro Pražany a návštěvníky metropole Metrostav. Dobrý nápad se povedl. Stavbaři doufají, že dětské výtvory nějaký čas přežijí útoky vandalů a uvažují o další spolupráci se školami.

www.metrostav.cz