Své o tom ví odborníci – světelní technici – kteří se navrhováním osvětlení interiérů profesionálně zabývají. Právě oni Vám poradí, jaká světla do svého domu vybrat, jakými zásadami se řídit a jak se v typech světelných zdrojů a svítidel nejlépe zorientovat. Několik drobných rad Vám můžeme dát i my.

Sortiment světel je dnes nesmírně široký. Nejzásadněji je dělí účel jejich využití. V obytném prostoru je to obvykle centrální stropní osvětlení, osvětlení pracovních ploch v kuchyni, garáži či dílně, místní osvětlení například jídelního stolu či čtecího koutu a dále doplňková osvětlení, ke kterým patří stojací lampy, dekorativní či nouzové osvětlení. Světelné zdroje dnes tvoří stále ještě žárovky – teplotní zdroje, zářivky – výbojové zdroje a v poslední době moderní – LED osvětlení.

Z hlediska světelného toku můžeme světlo rozdělit na bodové (osvětlení je intenzivně soustředěno do jednoho místa) a rozptýlené.

Bodové osvětlení je nevhodné při veškerých pracovních činnostech, protože vytváří odlesky a vrhá silný zkreslující stín. Naopak je vhodné pro vypíchnutí určitých zajímavých zákoutí interiéru (například krb, knihovna, obraz apod.)

Rozptýlené osvětlení nám poskytují například zářivky, ale i žárovky uschované za mléčnými kryty lustrů a osvětlovacích těles. Tento typ rozptýleného zářivkového osvětlení je vhodný pro všechny typy pracovních činností. To je důvod, proč je zářivkové osvětlení instalováno v horních skříňkách kuchyňských linek například nad varnými plotýnkami či dřezy, v autodílnách či pracovnách.

Samostatnou kapitolou je barva osvětlení. Díky moderním LED diodovým systémům ji lze dnes měnit a ve své podstatě dosáhnout jakéhokoliv odstínu.

Nicméně pro nás nejpřiroze­nější zůstává i nadále teplotní osvětlení, které vytváří žárovka, popřípadě halogenová výbojka.Důvod je jednoduchý. Teplotní zdroje rozžhavují wolframové vlákno, a tento druh světla tak má nejblíže ohni, kterým si lidé svítili dlouhá tisíciletí.

Nejlépe to poznáme, pokud s pomocí vypínače se zabudovaným reostatem ztlumíme intenzitu světla v místnosti na minimum. Pak je zřejmé, že barva světla žárovky je skutečně sytě žlutá až oranžová.

Zajímavé typy osvětlení využívá i cihlostavba pana Marka a paní Petry. Originální je zejména použití halogenových světel upevněných do dřevěných trámů v obývacím pokoji. Po jejich uvedení do činnosti je intenzita světla v obývacím pokoji dostatečná pro jakoukoliv činnost. Pro místní – komorní osvětlení nad sedačkou a konferenčním stolkem je určena designová stojací lampa s krytem z mléčného skla. Je vybavena možností regulace intenzity světla, což umožňuje vytvoření nenucené intimní atmosféry.

Krásná je i sestava zavěšených světel nad jídelním stolem či nástěnná svítidla u výstupu z obývacího pokoje na terasu před domem.

K halogenovému osvětlení pan Marek říká: „Když jsem tento typ osvětlení uviděl, hned se mi zalíbilo. Problém však byla jeho cena u našich tuzemských prodejců. Nakonec jsem na něj náhodou narazil u našich sousedů v Rakousku. Nebudete věřit, jaké bylo mé překvapení, když jsem zjistil, že cena je tam několikanásobně nižší, než u nás.“

Ivo Románek