Kromě výroby a dodávek Hasil a. s. projektuje, poskytuje konzultační a poradenskou činnost a zajišťuje záruční a pozáruční servis svých výrobků. V době jejího výročí jsme navštívili obchodního ředitele společnosti Hasil a.s., Ing. Prokopa Kociána, a požádali ho o krátké bilancování činnosti fi rmy i o nástin její další budoucnosti.

Pane řediteli, jak vypadaly začátky společnosti HASIL?

Historie firmy se datuje do listopadu roku 1992, kdy skupina podnikavých lidí z Ostravska začala od nuly budovat a rozvíjet společnost s ručením omezeným HASIL. Po prvních úspěšných krůčcích s výrobou vlastních požárních dveří následoval bouřlivý rozvoj firmy. Nejprve se jednalo o dveře ocelové a pak následovala expanze i do dalších materiálových komodit – dřeva a hliníku. Společně s tím, jak rostly požadavky trhu na rozmanitost výrobků, vznikal kompletní, ucelený systém nabízející všechny materiálové a odolnostní varianty požárních uzávěrů stavebních otvorů. K původně pouze požárním vlastnostem výrobků se postupně přidávaly další technické parametry, jako např. zvuková neprůzvučnost, odolnost proti vloupání atd. Zakladatelům se podařilo vybudovat firmu, která má na českém stavebním trhu nepřehlédnutelné postavení a dovolím si tvrdit, že jméno Hasil je jakýmsi synonymem pro protipožární konstrukce.

Významným mezníkem pro HASIL, a.s. byl rok 2005, kdy do společnosti vstoupil strategický partner, nadnárodní společnost MERCOR SA, která se v roce 2007 stala jejím 100 % vlastníkem. V těchto letech Hasil rozšířil nabízený sortiment o výrobky této společnosti, čili o systémy odvodu tepla a kouře a střešní světlíky. V současnosti zaměstnává Hasil a.s. více než 150 pracovníků, vyrábí ve dvou výrobních provozech a vytváří roční konsolidovaný obrat přes 400 miliónů korun.

Jak se projevil vstup nadnárodní společnosti MERCOR SA do společnosti HASIL?

Pozitivně a jsem rád, že zde mohu okomentovat informace, které po vstupu této polské společnosti kolovaly. Tradovalo se totiž, že budeme dodávat už jen výrobky mateřské společnosti a vlastní výrobu zavřeme. Po sedmi letech společného působení je již více než jasné, že nic podobného nehrozí. Naopak. HASIL si velice zakládá na tom, že má svou vlastní vývojovou a výrobní základnu, chce investovat do nových technologií a svou výrobní základnu chce nadále rozvíjet. Ano, pokud je to vhodné, pak na konkrétní projekty doplňujeme náš sortiment o výrobky společnosti MERCOR. Takový byl původní oboustranný záměr a na něm se ani po letech nic nezměnilo.

Jaké je členění vaší společnosti?

Členění společnosti vyplývá ze služeb, které ­HASIL nabízí a poskytuje. Prvotní částí je vlastní vývoj a výroba, která probíhá ve dvou výrobních lokalitách v Ostravě a v Něměticích u Olomouce. Další je samozřejmě obchodní část společnosti zabývající se prodejem našich výrobků, konzultační a poradenskou činností. Sestává ze tří obchodních poboček v Praze, Ostravě a Brně, pomocí kterých pokrýváme celou ČR. Pak máme ještě jednu, samostatnou pobočku v Ostravě, která není zaměřena regionálně, ale pokrývá celou republiku. Tato pobočka nabízí produkty, které sami nevyrábíme a dovážíme je z mateřské firmy z Polska.
Na Slovensku máme dceřinou obchodní společnost Hasil SK, která pokrývá svými aktivitami území našich východních sousedů. HASIL, to ale není pouze výrobce a dodavatel. Je to především poskytovatel celého komplexu služeb od konzultačních, projektových, výrobních, dodavatelských, montážních až po servisní. Právě pro účely konzultační a poradenské jsme nově zřídili oddělení technické podpory prodeje. Pracují v něm technicky zaměření lidé, kteří sami neprodávají. Jejich hlavním úkolem je právě konzultační a poradenská činnost. Jedním ze základních úkolů pracovníka v tomto oddělení je seznámit se do detailů s projektem, vyhodnotit jej, zkontrolovat a korigovat veškeré parametry, které se týkají našich konstrukcí. Naši partneři nemusí být nutně odborníky v našem oboru a to je jeden z důvodů, proč jsme přesvědčeni, že taková služba má své místo na stavebním trhu. Ostatně ohlasy našich zákazníků jsou velmi pozitivní. Nechci tím říct, že naše konkurence tyto služby vůbec nenabízí, ale myslím si, že rozsahem těchto služeb je HASIL výjimečný. Snažíme se být stavebním firmám profesionálním partnerem již ve fázi, kdy ony připravují realizaci a rozpočty konkrétních projektů.

Jak jste byl spokojen s výsledky loňského roku a jak vypadá výhled toho letošního?

V loňském fiskálním roce, který jsme ukončili k 31. 3. 2012, jsme skončili, jak již bylo zmíněno, s konsolidovaným obratem přes 400 mil. korun, máme zdravé cash-flow. Není žádnou novinkou, že český stavební trh již několik let klesá a předpovědi mluví o tom, že bude klesat dál i v roce 2012. Není to příznivá předpověď, ale přesto nemáme v úmyslu se tím nechat negativně ovlivnit. Naše plány jsou ambiciózní a myslíme si, že i v rámci České republiky máme stále dost možností se rozvíjet. Chceme proto oslovovat nové partnery, se kterými jsme zatím nespolupracovali a nabízet jim celý balík našich služeb tak, aby společnost přirozeně rostla. V současné době máme dobře naplněnu výrobu a dokonce jsme nuceni nabírat sezónní zaměstnance. Během prvních tří měsíců našeho nového fiskálního roku jsme oproti loňsku v předstihu v příjmu nových zakázek o 15 %. Tři měsíce jsou krátké období pro dlouhodobé závěry, nicméně jsme optimisti v tom, že nová obchodní koncepce začíná nést své ovoce, a že budeme schopni tento trend udržet.

Za dobu trvání 20 let máte za sebou celou řadu zajímavých staveb. Na které z nich byste rád upozornil?

Těch staveb byla opravdu spousta a všechny nelze vyjmenovat. V devadesátých letech jsme se podíleli na rekonstrukcích řady starých hotelů, do nichž ­HASIL dodával mimo jiné i repliky starých dveří. Byla to skoro až umělecká díla, která nejenže splňovala veškeré potřebné technické parametry, ale byly to dveře, ze kterých přímo dýchala historie. Z významných hotelů u nás bych jmenoval třeba hotel Mandarin v Praze nebo hotel Savoy v Karlových Varech. Podobné historické dveře jsme ale dodávali i do ciziny, třeba na rekonstrukci Maďarské národní banky v Budapešti. Pak nastalo období výstavby velkých obchodních center a těžko byste hledal nějaké, kde nejsou konstrukce společnosti Hasil. Podíleli jsme se a podílíme se na výstavbě např. Kauflandů v celé republice, prodejen IKEA atd. Z těch posledních dodávek stojí za zmínku třeba dodávky pro OC Nová Karolina a AVION Shopping Park v Ostravě nebo pro obchodní centrum HARFA v Praze. Nyní doděláváme projekt pro společnost LEGO, světoznámého výrobce hraček, kde dodáváme naše protipožární dveře na jejich nový výrobní objekt v Kladně. Realizujeme také dodávku hliníkové fasády a protipožárních dveří pro nemocnici v Příbrami. Je pravdou, že těch nemocnic máme za sebou také hodně. Podíleli jsme se na velice významném projektu rekonstrukce Motolské nemocnice, dokončujeme projekt nemocnice Na Bulovce a chystáme i další zajímavé projekty.

V čem si myslíte, že je společnost HASIL nejsilnější?

HASIL je společnost, která dodává konstrukce, které musí splňovat určité technické parametry jako protipožární odolnost, bezpečnostní třídy, neprůzvučnosti a spoustu dalších technických požadavků. Pokud se zákazník rozhodne pro nás, má 100% jistotu, že cokoliv dodáme na stavbu, bude opravdu a do všech detailů všechny požadované technické parametry splňovat. S jistotou lze říct, že HASIL spálil (oficiálně otestoval) nejvíce dveří ve zkušebnách ze všech, a jsme proto schopni naše výrobky deklarovat všemi potřebnými certifikáty. V tomto směru jsme velmi striktní a nikdy bychom si nedovolili dodat na stavbu něco, o čem nejsme 100% přesvědčeni, že splňuje veškeré požadavky zadavatele. Pokud si jen trochu nejsme jistí, tak raději na takovýto projekt nedodáváme. Dá se říct, že toto je filozofie, na níž si hodně zakládáme a na níž ani do budoucna nebudeme nic měnit.

Jestliže jsou vaše výrobky natolik kvalitní, určitě jste za ně získali i nějaká ocenění…

Ano, to je pravda. HASIL za dobu svého trvání získal řadu ocenění na veletrzích FOR ARCH a Coneco, kde jsme získali ocenění jednak za kompletní sortiment požárních uzávěrů a pak i za specifické výrobky, jako např. kouřotěsné a neprůzvučné požární dveře.

Co nového chystáte pro své zákazníky?

Novinkou pro letošní rok jsou ocelové protipožární dveře s protipožární odolností DP1 EI 30, což je výrobek, který je na trhu velmi žádaný a budeme zřejmě jedinou firmou, která výrobek tohoto parametru bude ve své nabídce mít. Další novinkou je i to, že nově dodáváme na trh i fasády. Doposud jsme dodávali pouze prosklené stěny a teď k nim přibývají i fasády. Jedná se o hliníkový systém, který je velmi progresivní a variabilní a jsme schopni jej opět dodávat v protipožární i nepožární variantě.

Jak jste na tom s dodacími termíny?

Dodací termíny se odvíjejí od harmonogramu na stavbách. Termíny jsou někdy šibeniční, ale naší silnou stránkou je, že díky vlastním výrobním kapacitám a technickému i odbornému zázemí jsme schopni se velmi dobře přizpůsobit veškerým požadavkům generálních dodavatelů staveb. V tomto ohledu jsme velice flexibilní, umíme se s jejich požadavky dobře vypořádat a myslím si, že i toto je jedna z našich konkurenčních výhod.

A jak vidíte svou trochu delší perspektivu?

Postavení společnosti HASIL v rámci České republiky je, po 20 letech naší činnosti, velice dobré. Stále je ale co zlepšovat a na tom chceme i v budoucnu usilovně pracovat. Česká republika ale není nekonečně velká a svou další budoucnost vidíme i v aktivitách mimo hranice ČR. Jsme si vědomi, že tato expanze bude organizačně i nákladově hodně náročná. Například i z hlediska certifikace, protože veškeré výrobky, které máme certifikovány pro český trh, budeme muset certifikovat i v zemích, do nichž budeme chtít dodávat. A to není věc jednoduchá. Bude to běh na dlouhou trať, ale jsme přesvědčeni o tom, že pokud se chceme dále rozvíjet, je toto správná cesta.

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí
Ing. Miroslav Bindač

HASIL a. s.
Gen. Sochora 6176/6a, 708 00 Ostrava-Poruba
tel.: +420 596 949 111-2, fax: +420 596 939 652
e-mail: hasil@hasil.cz, www.hasil.cz