Umyvadlo, vana nebo sprcha jsou základními sanitárními předměty koupelny. A pokud to rozměry dovolí, lze do ní umístit též bidet a klozet.

Umyvadlo je základ
K základnímu vybavení koupelny patří určitě umyvadlo. Pro více než čtyři osoby v domácnosti jsou účelná dvě umyvadla. Mohou být dvě samostatná nebo při méně prostoru je vhodné též dvojumy­vadlo. Umyvadlo má být tak velké, aby kapky vody nedopadaly při běžném mytí na podlahu ani na stěnu. Pokud je pod umyvadlem prostor pro skříňku, má být od jeho přední hrany odsazen o 15 až 20 cm.

V módě jsou dnes především umyvadla konstrukčně jednoduchá, aby u nich vynikla krása použitého materiálu. Tradičním materiálem je keramika, využívající přírodní suroviny, jako je kaolín, jíl, živec a křemen. Keramická umyvadla mají dlouhou životnost, jsou odolná proti poškrábání, otěru, ale i běžným domácím chemikáliím.

Vzrůstající oblibě se dnes těší umyvadla vysoce lesklá nebo matná z ušlechtilé nerezové oceli, která je velice pevná a dlouho vydrží. Čištění se doporučuje provádět po každém použití (nejlépe měkkým hadrem vytřít do sucha). Umyvadla ze skla působí velice elegantně. Při výrobě se používá speciální bezpečnostní sklo, které se po rozbití netříští na nebezpečné ostré střepy, ale místo toho se rozpadne na poměrně neškodnou tupou drť. Jen zřídka se k výrobě umyvadel používá žula. Většinou jde o ruční práci. A protože jde o přírodní materiál, vyhlíží pak každé umyvadlo trochu jinak, a tím je vlastně originální. Kvalitní umělý kámen – corian nebo varicor zná většina lidí coby materiál použí­vaný na kuchyňské pracovní desky. Dnes se však stále častěji používá také v koupelně, k výrobě umyvadel nebo koupacích a sprchovacích van nejrůznějších tvarů i barev.

Vyjímečný design oceníte při každé návštěvě koupelny
Vyjímečný design oceníte při každé návštěvě koupelny

Umývátka neopomíjejte
Umývátko na toaletě není zbytečností. I v rodinném domku není příjemné z toalety se přesouvat do koupelny kvůli nezbytnému mytí rukou. Dnes si může každý podle svého přání vybírat z mnoha tvarů i velikostí. Umývátka, jak už sám název napovídá, jsou malých rozměrů a počítá se s nimi jako s druhým doplňkovým umyvadlem.

Podle dispozice místnosti je třeba uvážit, zda dáme přednost klasickému tvaru nebo rohovému řešení. Nejmenší typy v klasickém provedení bývají široké méně než 40 cm a hloubka nepřesahuje 3 decimetry. Rohová umývátka mají délku ramene většinou mírně přes 30 cm, opticky zabírají na toaletě místa spíše méně.

Dnešní umývátka je možné vybavit polosloupem, případně spodní policí, která může posloužit například k odložení časopisů. Výjimkou nejsou ani umývátka zapuštěná do skříňky, která je vhodná pro uložení hygienických potřeb.

Údržba
Údržbu výrobků ze sanitární keramiky zjednoduší obzvláště hladký povrch (výrobní značky KeraClean, CeramicPlus, Ideal Plus, WonderGliss, Fluid), na němž nezůstává při opláchnutí či setření vodou nečistota. Kapky vody se zformují do kuliček a skoulejí se spolu s ostatními nečistotami přímo do odpadu. Povrch odpuzuje nečistotu a téměř nic na něm neulpívá, výrazně se také omezuje usazování vodního kamene. Dlouhou životnost povrchu zajistí správná údržba měkkým vlhkým hadříkem bez použití agresivních čisticích prostředků.

I ty nejmenší nečistoty a dokonce i bakterie se nemusejí usazovat díky speciální keramické glazuře (KeraTect). Funkčnost spočívá ve velmi hladkém povrchu, kterého je dosaženo uzavřením mikropórů v určité fázi výrobního procesu. Kromě toho glazura poskytuje svým homogenním složením téměř úplnou ionizaci povrchu, jež vytváří při kontaktu s vlhkostí záporný náboj, odpuzující nečistotu.

Když se řekne série
Koupelna se zařizuje na dlouhá léta. Odborníci tvrdí, že renovace probíhá jen jednou za 10 až 20 let.  Středem pozornosti při novém utváření bývá výběr sanitární keramiky a obkladů. Výrobci nabízejí jednotlivé produkty nebo ucelené série a programy sanitárního zařízení, které zahrnují umyvadla kombinovaná se sloupem, polosloupem nebo spodní skříňkou, dvojitá umyvadla, umyvadla s větší odkládací plochou, rohová umyvadla, umývátka, stojící a závěsné klozety a bidety, pisoáry, výlevky a sprchové vaničky. Standardní série se vyrábějí obdobným způsobem jako luxusnější série.

1
Království klidu a intimity

Co nabízí trh
Při samotném rozhodováním a vlastním výběru jsou nepostradatelným pomocníkem vzorkovny, odborné obchody, koupelnová studia či hypermakety. Zákazník si zde vybírá, sbírá podněty, odborné rady a rozvíjí své představy. Ten, kdo dává přednost funkčnosti, zůstane u jednoduchých tvarů bez zbytečných prvků dekorace. Standardní série v čistém, konzervativním stylu jsou oblíbené jednoduchostí i příznivou cenou. U nových výrobků bývá zdrojem inspirace samotná příroda (list, ovoce, kapka, mořská vlnka). Některé další modely vycházejí například z jednoduchých tvarů (masivní U, O, D). Sanitární předměty mohou být vyrobeny opravdu v různorodém stylu – klasický, moderní, nadčasový, historický, čistě technický, venkovský či městský. Stále nejoblíbenější barvou výrobků sanitární keramiky je vysoce praktická a elegantní bílá. Jemné teplé odstíny žluté, smetanové, pistáciové či modré zcela nově doplňují metalová stříbrná a zlatá barva.

Ivo Románek