Chladící a klimatizační technika LG se dělí do několika segmentů: domácí a komerční klimatizace, multi splity a velké Multi V™ systémy, kam patří i rekuperační řada Eco V™, tepelná čerpadla řady Therma V™ a velké chillery, které se však v České republice ani na Slovensku zatím neprodávají. Pojďme se podívat na jednotlivé skupiny podrobněji.

Domácí klimatizace LG, nazývané též RAC, zaujímají v České a Slovenské republice úplnou špičku trhu. Jsou to (single) splity, což znamená, že se set skládá z jedné vnitřní a jedné venkovní jednotky. Kromě oblíbených neinvertních jednotek značka vyniká propracovanými designovými nástěnnými jednotkami řady ART COOL, které jsou celosvětově uznávány laickou i odbornou veřejností. To dokazuje i několik prestižních designérských ocenění jako např. RED DOT Award, udělených modelu ART COOL Gallery. Zde se LG snaží naplňovat svůj slogan „Life´s Good“ tím, že klimatizací dotváří jedinečný vzhled vašeho interiéru.

Komerční klimatizační jednotky, označované zkratkou CAC, se využívají v komerčních aplikacích jako jsou kancelářské či restaurační prostory. Je možné je zapojit jako single, ale také jako multi split (jedna venkovní jednotka je propojena až s pěti, u vyšších řad dokonce s devíti vnitřními jednotkami!). CAC se oproti domácím klimatizacím vyznačuje kromě multi splitového využití hlavně vyšším výkonem. Zde je možné uvažovat o všech typech vnitřních jednotek, tj. o nástěnných, podstropních nebo parapetních jednotkách, kanálových a stropních kazetových jednotkách příp. o konvertibilních jednotkách. Celkem lze kombinovat třináct venkovních a čtyřicet šest vnitřních jednotek. Vzniká tak velké množství kombinací.
Multisplitové jednotky stojí na pomezí domácích a komerčních klimatizací. Často se instalují v domácnostech. Platí zde, že s jednou venkovní jednotkou můžete klimatizovat prostřednictvím několika vnitřních jednotek ve více místnostech domu nebo bytu.

Multi V™ klimatizace, nebo také velké komerční systémy, jsou vlajkovou lodí klimatizační divize LG. Najdete je na velkých kancelářských budovách, v hotelích nebo ve výrobních halách. Speciální řada Space může být umístěna i v památkově chráněných budovách.

Multi V™III vyniká výkonem až 56 kW na jeden venkovní modul. Na jednu venkovní jednotku je možné napojit potrubí o délce až 1000 m. Převýšení tlačeného chladiva je až 100  m.
Multi V™III disponuje množstvím inovativních technologií jako např. HiPOR™, která maximalizuje spolehlivost a účinnost kompresoru snížením tlakových ztrát prostřednictvím přímé distribuce chladiva a oleje za vysokých tlaků.
Tepelná čerpadla vzduch–voda, známá pod názvem Therma V™, jsou určena především pro rodinné domy. Celý systém je navržen tak, aby jej bylo snadné využít při rekonstrukcích již stojících domů, kde se mění nebo ruší stávající otopný systém či kotel. Využitím obnovitelných zdrojů energie, vzduchu a slunce, se vytápění domácnosti stává nejen ekologickým, ale také maximálně ekonomickým. Vysoký topný faktor (COP) až 4,5 je hospodárný a patří mezi nejlepší na trhu.
Uvažujete-li o koupi klimatizace a to jak pro svou soukromou potřebu nebo do firmy, obraťte se vždy na specializovanou firmu. Její zkušení a školení zaměstnanci vám poradí a zpracují pro vás projekt. V něm si z navržených zařízení vyberete to, které vám bude nejvíce vyhovovat. Klimatizaci není možné instalovat svépomocí. Vyhledání odborné pomoci je správnou volbou, protože jen profesionálové vám mohou garantovat bezproblémové zprovoznění klimatizace a záruční a pozáruční servis. Vy si spolu s námi pak můžete říct: „Life´s Good“.

Mgr. Jakub Novotný - LG marketing AE

BERNAKO spol. s r.o.
Bavorská 856/14, 155 00  Praha-Stodůlky (areál Mototechny)
tel.: 222 722 017, fax: 222 714 001
e-mail: klimatizace@bernako.cz, www.bernako.cz