Celý její výrobní program je zajišťován prostřednictvím moderních technologií na CNC strojích a její hlavní podnikatelskou činností je výroba dřevěných oken a dveří. V této oblasti patří již dlouhodobě mezi přední firmy na českém trhu a je známa především nadstandardní kvalitou svých výrobků. O tom, jak se jí daří zvládat všechny problémy současné nelehké doby, jsme si povídali s jednatelem společnosti, panem Karlem Honem. 

Pane řediteli, jak jste byl spokojen s loňským rokem, který byl pro mnoho firem velice svízelným?

Loňský rok nebyl bohužel z hlediska ekonomických údajů ničím výjimečný, odpovídal celostátní hospodářské situaci, která tady nastala a kopíroval rok předloňský. Podařilo se nám jej ve zdraví přežít a nemuseli jsme propouštět žádné zaměstnance, což považuji za úspěch. Ceny zakázek jsou ale v současné situaci na nejnižší možné úrovni s minimálním ziskem. Dá se přežít, ale na nějaké velké investice do rozvoje to rozhodně není. My máme to štěstí, že jsme investovali již před krizí, takže dokážeme držet krok s konkurencí a v úsporném režimu fungovat. Jednoduché to ale není. A ani letošní rok se nevyvíjí nijak zvlášť pozitivně. Začátek roku sice vypadal živější, ale postupně sklouzl zpět k loňským hodnotám. Všeobecně se sice říká, že krize už odeznívá, ale zřejmě to platí v průmyslu obecně. Ve stavebnictví odeznívá strašně pomalu, takže stavebnictví zatím pouze živoří. Vládní reformy jsou jistě důležité, ale pokud bude vláda stavebnictví takto dále škrtit a nepůjdou do něj státní finance, pak se bude probouzet ještě hodně dlouho..

Čím jste tedy naplňovali svůj výrobní program?

Dá se říct, že jsme v podstatě veškeré své výrobky dodávali na výstavbu nových rodinných domů nebo k rekonstrukcím těch starých. Na velkých státních projektech jsme se nepodíleli a nemáme to v úmyslu ani do budoucna.

Jaká je působnost společnosti?

Zaměřujeme se především na český trh, ačkoliv své výrobky vyvážíme i do zahraničí. Obchodní zastoupení máme v 16 městech České republiky a 3 zastoupení máme na Slovensku. Svá okna jsme již ale vyváželi i do USA, Holandska nebo do Rakouska. Teď se otevírá možnost spolupráce i do Polska, což by vzhledem k velikosti tohoto trhu mohlo být velice zajímavé.

Můžete nám přiblížit kompletní sortiment společnosti?

Jak již bylo řečeno v úvodu, naší hlavní produkcí je výroba dřevěných oken a dveří. Okna vyrábíme ve dvou provedeních. Základním typem je standard, který se používá pro běžnou výstavbu, rustikál je určitá imitace pro starší zástavbu. Dveře dodáváme ve čtyřech provedeních, kde hlavní rozdíly jsou v profilacích osazení skla. Zákazníci si přitom mohou vybrat z mnoha typů otevírání a na přání jsme schopni dodat i elektronické dálkové ovládání.
Naší další činností je opláštění hliníkem a výroba zimních zahrad.

Jaké jsou technické parametry oken, která dodáváte?

Okna nabízíme v profilech Euro IV-78 a Euro
IV-92. U profilu 78 mm máme certifikovánu vnitřní povrchovou teplotu T=11,2°, prostup tepla celkovým oknem U=1,2 W/m2K a hodnotu útlumu zvuku R w,p = 36 dB. Profil 92 mm je primárně určen pro pasivní domy, a je proto standardně dodáván s izolačním trojsklem. Hodnota jeho prostupu tepla je U=0,69 a pokud má někdo zájem uspořit energii, pak je tento profil opravdu ideální. Většinu naší současné produkce vyrábíme právě z tohoto profilu a z důvodu úspor je využíván i pro běžné rodinné domy. Jeho cena je nyní pouze o 3 % vyšší než u profilu 78 mm, takže je o něj mezi zákazníky velký zájem.

Takže by byl ideálním řešením i pro všechny, kteří by se rozhodli využít programu „Zelená úsporám“...

To nepochybně. Pokud by se program „Zelená úsporám“ na podzim opět otevřel, byl by tento profil určitě ideálním řešením. Samotný program by měl být ale nastaven jinak než ten původní, kdy kvůli vládní byrokracii bylo jeho čerpání zpožděno minimálně o půl roku. Podobné vládní programy běžně fungují v Německu i ve Francii, lidé okamžitě a vesele dotace čerpají, výrobci oken pracují na plný výkon a nikdo nemá žádný problém. Je zvláštní, že zrovna v ČR jsou požadavky vždycky natolik složité, že s nimi mají problém občané i výrobci. Doufejme, že se to tentokrát povede vymyslet lépe...

Jaké novinky chystáte pro své zákazníky?

Už dost dlouho nosím v hlavě nápad, jak udělat okno v opravdu exkluzivní variantě. Jsem přesvědčen, že by se dobře prodávalo, protože i na takový typ okna by se již nyní našli zákazníci. Bylo by opět z profilu 92 mm, ale mělo by svá další specifika. Materiál mám již nakoupen, teď je třeba udělat prototyp v několika variantách a nechat jej odzkoušet. Věřím, že během podzimu se nám podaří vše zdárně dotáhnout do konce a na začátku roku jej začneme nabízet. Variantu okna, kterou mám v hlavě, jsem zatím neviděl nikde u nás ani v celé Evropě, takže  by mohla mít velký úspěch.

Jaká je vaše pozice na českém trhu?

Pořád stejně dobrá. Zákazníci, kteří mají naše okna třeba už 10 let, se rádi vracejí a doporučují nás i svým známým, což nás pochopitelně těší. Našim základním krédem je vyrábět kvalitní zboží. Povědomí, že tomu tak skutečně je, se dlouhodobě udržuje a snažíme se ho rozvíjet. Není to ale jednoduché, protože ne všechny vstupní materiály si udržují svou kvalitu a především kvalita dřeva je nižší než v minulosti.

Čím si to vysvětlujete?

Probíral jsem to s několika zpracovateli a myslím si, že jedním z hlavních důvodů je to, že technologie zpracování dřeva v pořezu a sušení se změnila. Kdyby bylo možné po pořezání nechat dřevo alespoň 3 měsíce přirozenou cestou vyschnout a provětrat a pak kulturně vysušit, jeho kvalita by se podstatně zvedla. Dnes to ale funguje tak, že se nakoupí kulatina, ta se pořeže a okamžitě se dá do sušičky. Pak se zpracuje na hranoly a dodá k nám, výrobcům. Chtělo by to vrátit do tohoto systému přírodní prvek. Všichni dodavatelé se ale bojí zvýšit si tím své náklady a zkusit to.

V čem se tato nekvalita projevuje?

Především tím, že se objevují vady jako odlupčivost, štípavost nebo mikrotrhliny, což dříve nebývalo. Je prostě poznat, že dřevo se nechová tak, jak se chovalo před 10 lety.

Netrpí tím kvalita vašich oken?

Rozhodně nikoliv. Nakonec i toto dřevo zpracujeme do stejně kvalitního okna jako dříve. Problém je v tom, že samotný hranol vypadá stále stejně krásně. Po jeho základním zpracování čepováním a profilováním se již ale objevují první vady. A další vady se bohužel objevují až po základování, kdy se objevují právě ty mikrotrhlinky, které předtím nejsou viditelné. Nedají se nijak opravit, celý díl se musí vyhodit a udělat nový. A to je právě to, co nás připravuje o čas i o další náklady na nový materiál. Abychom udrželi kvalitu, na jakou jsme zvyklí, stojí nás to mnohem více úsilí i peněz, což nám snižuje ziskovost. Budeme muset i v této oblasti hledat nějaké rozumné řešení, protože toto je do budoucna neúnosné. A jít dolů s kvalitou výrobků je krátkozraká politika, kterou si nemůžeme dovolit. Trvalo spoustu let, než jsme si pozici špičkového výrobce vybudovali. Ztratit ji, to lze ale klidně i za půl roku.

Na jakých zajímavých stavbách bychom si vaše okna mohli prohlédnout?

Velice hezkou zakázkou byla rekonstrukce dvojdomku z 30. let minulého století s dostavbou bazénu a zimní zahrady v Opavě. Byla to zakázka pro soukromého investora, která je těsně před finálním dokončením a bylo to takové zajímavé sladění historie s modernou. Jinak jsme udělali spoustu klasických rodinných domků jako v každém roce.

Jaké jsou vaše další plány do konce tohoto roku a jak vidíte svou delší perspektivu?

Plánovat za současné situace na delší dobu dopředu je takřka nemožné. Pro nás je nejdůležitější tento rok ustát, nebýt ve ztrátě a vytvořit alespoň minimální zisk. Naší prioritou je mít dostatek práce pro své zaměstnance, abychom byli schopni splácet své závazky a abychom nemuseli propouštět lidi, které jsme si pracně zaškolili a vychovali. Zatím se nám to daří, a to je pro letošní rok náš nejdůležitější a vlastně jediný cíl. Máme zainvestováno a další investice nejsou nutností. Do budoucna si myslím, že se budeme muset v mnohem větší míře orientovat i na jiné evropské trhy. Uvidíme, jak se projeví rozhodnutí evropské komise, dle které by se od roku 2020 veškeré nové domy měly stavět pouze v pasivním provedení. To by pro nás určitě bylo dobré. Především bych si ale přál, aby naše hospodářství rostlo a lidé měli jistotu zaměstnání a stálých příjmů. Pak bude vše fungovat samospádem a spokojeni budou výrobci i zákazníci.

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí
Ing. Miroslav Bindač

HON - okna, dveře, s.r.o.
Jarkovická 7, 746 01 Opava - Vlaštovičky
tel.: 553 653 233, fax: 533 793 490
hon@okna-dvere.cz, www.okna-dvere.cz