Turnikety prošlo více než 211 000 návštěvníků ze 151 zemí světa a na ploše 180 000 m2 se představilo 1924 vystavovatelů ze 42 zemí. Zastoupeny přitom byly veškeré stavební profese - designéři, architekti, projektanti, podnikatelé ve stavebnictví, obchodníci a samozřejmě také studenti, pracovníci ve stavebnictví a nejširší laická veřejnost.

Nejvíce návštěvníků, cca 175 000, bylo z Německa. Co je však pozoruhodné, opět vzrostl počet zahraničních návštěvníků na 36 000. Potěšitelné je, že po účastnících z Rakouska, Švýcarska, Itálie a Slovinska se na pátém, sportovní terminologií řečeno „bodovaném“, místě umístila Česká republika, která svou účastí předběhla dokonce takové země jakými jsou Rusko, Polsko nebo Francii.

Určitě to svědčí nejen o zvídavostí českých odborníků, ale také o vyspělosti a úrovni tohoto oboru u nás.

Skutečně mohu říci, že kdo do Mnichova přijel, určitě nelitoval. Každý z produktů zde byl konfrontován v přímé, mnohdy zdrcující konkurenci jiných výrobků. Nebylo tudíž ničím složitým zhotovit požadovanou konstrukci mnoha variantními způsoby při využití podobných materiálů jiných výrobců. Nalézt šlo samozřejmě rozdíly v ceně, v kvalitě i designu. Vybral by si tam však určitě každý.

Hlavním mottem výstavy bylo „Energeticky udržitelné a účinnější budovy pro budoucnost“. Na výstavě proběhl i kongres na toto téma, který před 1 200 účastníky zahájil německý ministr dopravy a stavebnictví pan Wolfgang Tiefensee. Doprovodnými tématy veletrhu pak byly Design, Renovace a Modernizace budov.

Z námi navštívených výstavních expozicí nás zaujaly produkty z výrobního portfolia firmy Schüco. Ty právě v souladu s mottem výstavy jsou na jedné straně schopny vyrábět energii pomocí solárních systémů a na druhé straně výrazně energii spořit díky vysoké izolační schopnosti vyráběných konstrukcí a klimatizace.

Další zajímavostí byl vysoce výkonný systém podzemních parkovacích plošin firmy Hörmann, otevírače dveří firmy Dorma, reagující otevřením křídla na pouhý dotekový impuls, nebo prosklený obvodový plášť budovy realizovaný firmou Reynaers s prvky klasického větrání budovy okny.
Největším pozitivem výstavy však byl bezesporu její optimistický duch, který vládl všude kolem. Drtivá většina firem se krize neobávala a její představitelé se vyjadřovali v tom smyslu, že se bude jednat spíše o kratší přechodné období.

Věřme, že tento pozitivní impuls, který výstava BAU 2009 vyslala směrem k evropskému stavebnímu trhu, se přenese i k nám.

Ivo Románek