Společnost byla založena ve Valašském Meziříčí jako specializovaný velkoobchod s elektroinstalačním materiálem a svítidly.

V loňském roce uplynulo 15 let od založení společnosti. Můžete nám krátce přiblížit její vznik?

I když se po většinu času svého podnikání dívám spíše kupředu, rád udělám výjimku a ohlídnu se zpět. Vše začalo v roce 1995, kdy jsem si od rodičů vypůjčil žigulíka a vyrazil mezi zákazníky, abych je přesvědčil, že budu seriózním dodavatelem. V počátcích jsem měl velké štěstí a narazil jsem na slušné klienty, kteří mi tolerovali mou počáteční neznalost v oboru. Také měli výbornou platební morálku. Patří jim nemalý dík. Po roce podnikání jsem si pronajal prostory a přijal první zaměstnance. Tento prostor, jak se později ukázalo, nebyl zvolen na šťastném místě, protože v roce 1997 byl náš sklad zatopen při povodních, a tak jsme stáli opět na začátku. Během dalších let se staly prostory nevyhovující a bylo nutné se pustit do stavby mnohem větších prostor. V roce 2002 následovala výstavba současného sídla společnosti ve Valašském Meziříčí a rozšiřování poboček po Moravě a Slezsku.

Jaké jsou hlavní aktivity a zaměření firmy?

Mezi hlavní aktivity patří prodej kabelů a vodičů, veškerého elektroinstalačního materiálu, svítidel a světelných zdrojů a rozvodných systémů. Naším záměrem je dodávat elektromateriál elektromontážním firmám, které pak realizují budovy, ulice, mosty a mnohé jiné. Víte, obor elektroinstalací v sobě zahrnuje tisíce položek, ze kterých může být dílo navrženo a později sestaveno prováděcí firmou. Šíře tohoto odvětví je natolik rozsáhlá a složitá, že držení jakýchkoliv zásob se realizačním firmám prostě nevyplatí. Mnohem jednodušším řešením je pro ně zaslat své požadavky do našeho velkoobchodu, který jim poradí s výběrem, příslušný materiál vychystá a doveze až na místo určení.

Kde všude můžeme najít vaše pobočky?

Naše společnost prochází určitým vývojem, proto se snažíme našim zákazníkům co nejvíce přiblížit. Sídlo společnosti je ve Valašském Meziříčí. Pobočky najdete ve Zlíně, Ostravě, Brně, Prostějově a Šumperku. Připravujeme otevření pobočky v Praze.

Jsou i jiné možnosti jak u vás nakupovat?

Jsou! JANČAeshop! Zde nabízíme našim zákazníkům rozšířený sortiment o interiérová svítidla, nářadí, železářství, vše pro zahradu, stavebniny a koupelny.

Kdo všechno tedy patří mezi vaše zákazníky?

Máme širokou škálu našich zákazníků. Materiál dodáváme elektromontážním firmám, do realizačních a stavebních firem, maloobchodních prodejen přes celou řadu výrobních organizací. Každý zákazník je pro nás nesmírně důležitý, a proto se každému snažíme vyhovět v jeho individuálních požadavcích.

Čeho si nejvíce vážíte za dobu svého podnikání?

Nejvíce si vážím nadstandardních vztahů s našimi zákazníky. Dále je to stabilizovaný tým kvalifikovaných zaměstnanců. Je zde i celá řada událostí, které nás posunuly vždy o kousek dál. Ať už to byla zmíněná povodeň, počáteční nezdary či recese ve stavebnictví. Za zmínku stojí i fakt, že se ryze české firmě podařilo prosadit v poměrně velké konkurenci. Jako důležité vidím i to, že po více než 15 letech nás naše práce baví.

To jste mi trochu nahrál, 15 let je významné jubileum. Jak probíhaly oslavy?

Jak jsem říkal v předchozí otázce. Vážíme si našich zákazníků, takže právě je jsme pozvali na akci „Pustevny 2010“. Této akce se účastnilo na 150 lidí, kteří se dle mého střízlivého názoru skvěle bavili nejen při jízdě na koloběžkách či čtyřkolkách, výjezdu lanovkou na Radhošť, lezení v lanovém centru, ale také u grilování. Nejzajímavější ze všeho byl noční výšlap na Radhošť, kterého se účastnili jen ti nejodvážnější, vybaveni baterkami a tradičním valašským nápojem. Tímto bych rád ještě jednou všem zúčastněným poděkoval.

Jak hodnotíte možnosti budoucího rozvoje vaší společnosti?

Chtěli bychom patřit mezi významné dodavatele elektromateriálu v ČR. Jelikož je náš obor velmi progresivní, snažíme se o totéž, abychom zpětně mohli svým zákazníkům nabízet to nejlepší řešení.  Uspokojit tak jejich nejnáročnější přání a nadále prohlubovat naše vztahy tak, aby vedly k všestranné spokojenosti

Děkujeme za rozhovor
Michal Zmrzlík