Lisovací technika se přitom nepoužívá pouze u sanitárního vybavení a topení nebo u plynových instalací, ale i v průmyslových zařízeních, například pro stlačený vzduch, chladicí vodu nebo procesní média. Důvody nepotřebují dlouhé vysvětlování: bezpečnost a ekonomičnost. Proto společnost Viega jako přední hráč na světovém trhu s lisovací technikou představuje nejrůznější systémy lisování spojů.

Před více než 20 lety začala sériová výroba lisovací techniky systémem měděných trubek Profipress. Od té doby se v mnoha milionech případů osvědčila na celém světě v soukromých i komerčních nebo průmyslově využívaných zařízeních. Rozhodující pro tento fakt jsou především dva aspekty: zaprvé je nutno uvést rychlejší instalaci, protože ve srovnání s pájením se ušetří v závislosti na průměru trubky 30 až 50 % montážní doby; zadruhé je tu významné zvýšení bezpečnosti při zpracování, protože se již nepracuje s otevřeným plamenem. Navíc u lisovacích fitinků Viega existuje tzv. SC-Contur, která integruje bezpečnost a spolehlivost a na nezalisované spoje upozorní již při plnění zařízení. Při „suché“ zkoušce těsnosti, například pomocí stlačeného vzduchu, odhalí díky výraznému poklesu tlaku ve zkoušené oblasti mezi 110 milibary a 3 bary případně nezalisované spoje takřka ihned.

 

Lisované rozvody potrubí představuje budoucnost oboru - Viega

 

Pořádně si to spočítejte

Díky těmto výhodám při zpracování a vyšší ekonomičnosti se lisovací technika dávno používá i daleko za hranicemi Evropy. Specializovaní řemeslníci už pracují s lisovací technikou v USA, Jižní Africe nebo v Austrálii stejně jako v Rusku nebo Japonsku. „Přesto si stále ještě spousta řemeslníků nechá ujít příležitost, jakou jim na trhu skýtají potrubní systémy s lisovací technikou. Snažíme se proto přiblížit hlavní přínosy lisovací techniky v praxi,“ říká Stanislav Šeliga ze společnosti Viega s.r.o.

Podrobné zkoumání techniky lisování a pájení ukazuje, že porovnání cen spojek nebo nářadí pro zhodnocení ekonomičnosti obou metod nestačí. Zohledňovat se musí dále minimálně doba lisování, příp. pájení, čas na přípravu trubek, doprava plynových lahví a časová náročnost samotného procesu spojování.

Extra třída:

Lisovací technika Viega

Viega nabízí potrubní systémy s lisovací technikou pro instalace topení a sanitární techniky i pro průmyslové aplikace. Zvláštností je přitom konstrukce lisovacích spojek. Nezávisle na příslušném materiálu a systému mají viditelnou bezpečnostní konturu, SC-Contur. V nezalisovaném stavu uniká na tomto místě již při plnění zařízení viditelně voda; při „suché“ zkoušce těsnosti (oblast zkoušení: 110 milibarů až 3 bary) dochází k výraznému poklesu tlaku.

Další unikátní vlastností těchto lisovacích spojek je cylindrické vedení trubek s dvojitým nuceným zalisováním před a za těsnicím kroužkem. To také zabraňuje poškození těsnicího prvku při zavádění trubky.

Zalisování se u všech potrubních systémů Viega provádí stále stejným lisovacím nářadím. Pouze lisovací kleště musejí odpovídat danému systému. Pro každodenní práci tak lze využívat jak lisovací nářadí, které vyžaduje napájení ze sítě, tak mimořádně kompaktní provedení s akumulátorem, například Pressgun Picco.

Velmi těžko přístupné lisované spoje se vytvářejí kleštěmi s kloubovou tažnou čelistí, kterou lze otáčet o 180°. Tom umožňuje použití v takřka jakémkoli myslitelném úhlu.

V zájmu důsledného využití těchto zpracovatelských výhod vyvinula společnost Viega ke každému potrubnímu systému také rozsáhlý program systémových komponent. K nim patří například stěnové úchyty nebo redukce k napojení na jiné potrubní systémy, dále přírubové redukce, přípojky na tělesa topení nebo kompenzátory. Dá se dodat rovněž se zakončením: systémové ukončovací ventily a ventily se šikmým vřetenem, kulové a čerpadlové kohouty nebo podomítkové ukončovací armatury.

Další informace k lisovací technice Viega a široké paletě možností najdete na www.viega.cz.

Viega s.r.o.
J. Korty 12
CZ-710 00  Slezská Ostrava

Kontakt
Stanislav Šeliga
Tel.: +420 595 054 933, Fax: +420 595 054 162
stanislav.seliga@viega.dewww.viega.cz