V domácnostech, jejichž majitelé vsadí na nejnovější model řady Etherea, se nemusejí obávat o kvalitu vzduchu. Ve dne v noci se o jeho kvalitu stará nejnovější generace technologie nanoe X.

Ta využívá při čištění vzduchu miliardy takzvaných hydroxylových radikálů (OH radikály). Jde o molekuly vyhledávající reakci s jinými prvky, jako je například vodík, kterých se zachytí. Díky tomu potlačují množení škodlivin, jako jsou bakterie, viry, plísně a pachy. Dokážou je rozkládat, a tím neutralizovat jejich nepříjemné účinky.

„Tento přirozený proces významně zlepšuje vnitřní prostředí. Nebezpečné látky jsou při rychlém, opakovaném pročištění odstraněny nejen ze vzduchu, ale zároveň z vybavení domácnosti – například ze závěsů, koberců, nábytku nebo rolet. Navíc nanoe X velmi účinně redukuje zápach, a poradí si dokonce i s tabákovým kouřem, který během dvou hodin odstraní z 90 %,“ prozrazuje Radek Vanduch, hlavní technik společnosti Panasonic.

Nejnovější model Etherea ZKE obsahuje generátor nanoe X třetí generace – Mark 3. Zatímco předcházející model – nanoe X generátor Mark 2 – produkoval 9,6 bilionu hydroxylových radikálů za sekundu, nejnovější generátor Mark 3 jich vyprodukuje až pětkrát tolik – 48 bilionů za jedinou vteřinu!

Tento nárůst vyprodukovaných OH radikál má za následek o dost rychlejší funkčnost. Například verze Mark 3 neutralizuje roztoče čtyřikrát rychleji než předchozí varianta nanoe X – místo 24 hodin trvá pouhých šest hodin. Roztoči sami o sobě pro člověka závažné zdravotní riziko nepředstavují. Proteiny obsažené v trusu roztočů jsou však silnými alergeny a mohou u značné části populace vyvolat závažné alergické reakce.

„Zmiňované zrychlení účinnosti nanoe X na šest hodin se týká i roztočů Dermatophagoides pteronyssinus, kterým se česky říká prachovky prachové. A bohužel se v tuzemských domácnostech vyskytují velmi často,“ upřesňuje Vanduch[1].

Efektivní proudění vzduchu, špičkový design i tichý provoz
Pro maximální komfort uživatele je nejnovější Etherea vybavena lopatkami Aerowings. Ty koncentrují proudění vzduchu k ochlazení či ohřátí místnosti a pomáhají rovnoměrně distribuovat vzduch po celé domácnosti v co nejkratším čase.

Jednotky Etherea ZKE jsou navrženy tak, aby dokonale ladily do každého interiéru, a jsou k dispozici v grafitově šedém, stříbrném a bílém provedení.

nanoe X si poradí s drtivou většinou alergenů a jiných nečistot v interiéru


Nejnovější model řady Etherea se také může pochlubit supertichým provozním hlukem pouhých 19 dB(A). To znamená, že při chlazení nebo vytápění nevygeneruje více „hluku“ než padající listí.

Intuitivní ovládání pomocí aplikace i hlasu
Jednotky jsou vybaveny vestavěným Wi-Fi a funkcemi pokročilého chytrého ovládání.

„Dokonce je klimatizace kompatibilní s předními hlasovými asistenty na trhu, takže ji můžete ovládat svým hlasem,“ prozrazuje Radek Vanduch.

Panasonic Etherea ZKE je rovněž možné ovládat pomocí aplikace Panasonic Comfort Cloud. Ta je navržena tak, aby díky ní mohl uživatel snadno spravovat všechny systémové funkce klimatizace prostřednictvím chytrého zařízení, jakým je například tablet nebo smartphone. Možnost dálkového ovládání a průběžný monitoring spotřeby poskytuje Etherea ZKE uživatelům příležitost optimalizovat provoz z pohledu nákladů.

Etherea ZKE je k dispozici v single a multi-split provedení ve výkonnostním rozmezí 2,05–7,10 kW a grafitově šedé jednotky mají novou kapacitu 4,2 kW. Více informací je k dispozici na webu www.aircon.panasonic.eu.