„Před tím, než spadnou teploty poprvé pod nulu, bychom venku instalované povrchové čerpadlo, tedy čerpadlo, které převážně používáme na zahradě k zavlažování, měli odpojit od elektrické sítě a odšroubovat výpustní zátku, aby z něho vytekla voda,“ radí odborník na tuto tématiku Filip Werner z Mountfieldu.  Pokud čerpadlo výpustí zátku nemá, je nutné je odpojit od trubek a vypustit.

Ponorná čerpadla, která spouštíme během zimy nepravidelně nebo v delších časových intervalech, musí být chráněna před tím, aby voda v jejich útrobách zmrzla. To se může stát zejména během noci. Pokud jsou však ponořena do vody, která ani v největších mrazech nezmrzne – například v hlubších studnách, jímkách a nádržích - neměli bychom mít žádný problém. Přesto je ale namístě zvýšená ostražitost. To, zda je voda určená k čerpání skutečně v tekutém stavu, bychom měli pravidelně kontrolovat.

Pokud z nějakého důvodu budeme v zimě používat kalové čerpadlo, například při náhlém tání, kdy se voda dostane do sklepa nebo se zachytí v nějaké prohlubni u domu, nemusíme se bát případné ledové tříště. „Kvalitní kalová čerpadla by si s ní měla bez potíží poradit,“ ubezpečuje Filip Werner.

A ještě rada pro majitele zahradních jezírek. Máte-li v nich ryby, musíte se postarat o to, aby měly přístup ke kyslíku. To znamená, že jim musíte pravidelně prosekávat otvory v ledu.  Je ovšem možné si pořídit speciální topné těleso s termostatem, které to bude dělat za vás. Možným řešením je také využití ponorného čerpadla. To se ponoří zhruba 40 cm pod hladinu, proudící voda otvor v ledu vytvoří sama.

www.mountfield.cz