Rozdíl tlaků, síla průtoku či „skákající“ teplota vody může připravit nejednu „horkou“ chvilku v domácnostech, ale třeba i kadeřnicím při mytí vlasů zákaznic. To vše nyní řeší vyrovnávací ventil Schell s označením PBV, který se stará o stálý tlak a především neměnnou teplotu vody vytékající z armatury. Ta může být nastavena na v rozmezí 32 až 40 stupňů Celsia.

Příchozí tlak studené vody bývá většinou vyšší než teplé vody. To způsobují jednak vlastnosti teplé vody, ale také někdy používané bezpečnostní zařízení pro omezení toku horké vody. Tím, jak se oba tlaky a obě teploty vody „perou“, dochází nejen ke kolísání tlaku vody v armatuře, ale především v její teplotě, což může být velmi nebezpečné.

„Tento Schell ventil PBV vyrovnává tlaky okamžitě, dynamické tlaky v přívodech teplé a studené vody do připojené armatury tak, že nedochází ani ke kolísání proudu nebo teploty vody,“ říká obchodní zástupce Schell pro Českou Aleš Řezáč a vysvětluje: „Dojde k jakémusi srovnání tlaku studené vody s přívodem teplé, když má ta studená výrazně vyšší tlak. Což nastává většinou u napojení na průtokové ohřívače.“

Technická data
Minimální až maximální tlak = 1,0 až 5,0 barů
Minimální až maximální průtok = 0,01 až 0,12 litru za sekundu
Statický tlak = do 10 barů
Teplota = Maximálně 70°Celsia, krátkodobě 90°C

Schell ventil PBV stojí 1 452 korun včetně DPH.