Je proto potěšitelné, že na český trh vstupuje na tomto poli mezinárodně uznávaná společnost RAICO Bautechnik GmbH.

Ta vyvíjí, vyrábí a na stavební trh dodává vysoce kvalitní hliníkové fasádní systémy přesně dle požadavku zákazníka. Bez nadsázky lze říci, že teprve při použití těchto dokonale řemeslně zpracovaných produktů pro řešení prosklených fasád se architektura budov ukáže v celé své kráse. Ať již se jedná o konstrukce ze dřeva, oceli nebo hliníku, RAICO vždy dokáže poskytnout optimální řešení pro splnění jakýchkoli požadavků na design nebo technické parametry. Takový přístup ocení zákazníci zejména v případě projektů, které vyžadují podrobná individuální řešení a zpracování kreativního návrhu, jako je tomu u unikátních, či zcela výjimečných budov. Všechny produkty vyráběné firmou RAICO procházejí neustálou inovací. Je jedno, zdali se jedná o okenní či dveřní prvky, střešní konstrukce s flexibilními standardními systémy, které jsou firmou RAICO neustále vylepšovány, nebo komplexní řešení tvořená budovám na míru. Základní principy práce RAICO platí pro všechny případy stejně a bez výjimky. Jsou jimi tvrdá a pečlivá každodenní rutina a naprosto otevřená komunikace s investorem. Pracovníci firmy RAICO dobře vědí, že dokonalý výsledek se dostaví pouze za předpokladu, že do úvahy budou vzaty všechny požadavky účastníků podílejících se na realizaci díla. Jen tak je totiž možné dosáhnout optimálního souladu mezi návrhem, plánováním a výslednou konstrukcí.

O preciznosti systémových řešení v oblasti prosklených hliníkových fasád či okenních a dveřních systémů RAICO nejlépe vypovídá řada referenčních staveb, které její produkty využívají. K nim patří kupříkladu budovy opery v Dubai, univerzitní knihovny ve Freiburgu, Les Mercier v Laussane nebo budova umění a hudby s názvem La Seine Musicale v Paříži.


Další prestižní zakázkou firmy RAICO byla realizace obvodového pláště vysokohorské restaurace s názvem ICEQ v rakouském lyžařském centru Sölden. V interiérech této restaurace byly natáčeny některé ze scén akčního filmu Spectre s Danielem Craigem alias Jamesem Bondem v hlavní roli. Výtvarný návrh budovy je dílem architektonického studia Obermoser-arch-omo z rakouského Innsbrucku a celkový rozsah prosklených fasád ze systémů RAICO zde činí 1 200 m2.

Budova restaurace se nachází u výstupní stanice kabinové lanovky Gaislachkogl v nadmořské výšce 3058 m. Není jistě třeba zdůrazňovat, jakým povětrnostním podmínkám musí fasáda objektu situovaná uprostřed nejvyšších alpských štítů denně odolávat.

Prosklená fasáda z hliníkových fasádních systémů firmy RAICO restaurace ICEQ Solden


My se můžeme jen těšit, že první realizace prosklených fasád ze systémů RAICO se brzy objeví i u nás v České republice. Bližší informace o možnostech spolupráce se společností RAICO Bautechnik GmbH Vám podá zástupce společnosti pro Českou a Slovenskou republiku, pan. Ing.Jaromír Veverka, mail: j.veverka@raico.com, tel. +420 602 436 073.