Plastová, dřevěná či hliníková okna?

Začněme tím, že se podíváme na výhody a omezení jednotlivých typů oken.

Plastová okna – levná a kvalitní

Plastová okna jsou nejoblíbenější, jelikož mají nejlepší poměr cena a životnost. Samozřejmě seženete i méně kvalitní a tím pádem extrémně levná plastová okna, ale když vezmete průměrná plastová okna, měli byste kupovat kvalitu, tedy okna, která nejsou náročná na údržbu a vydrží vám desítky let. Plastová okna mají výborné tepelně izolační parametry, hodí se i do nízkoenergetických staveb a navíc je můžete sehnat v nejrůznějších barvách a dekorech (například k nerozeznání od dřevěných oken). Nevýhodou je snad jen to, že se jedná o plast, tedy je zde oproti dřevěným oknům větší ekologická náročnost při výrobě.

Dřevěná okna – přírodní materiál náročnější na údržbu

Dřevěná okna jsou krásná, je to přírodní materiál, ale oproti plastovým oknům jsou dražší a hlavně náročnější na údržbu. Hodí se logicky do dřevostaveb, ale jinak jsou spíše nahrazována kvalitními plastovými okny v dřevěném dekoru. Dřevěná okna mají také výborné tepelně izolační vlastnosti. Další výhodou je fakt, že vám mohou být vyrobena na míru, tedy hodí se i tam, kde chcete mít atypická okna.

Hliníková okna – luxus s dlouhou životností

U hliníkových oken je největší nevýhodou vysoká pořizovací cena. Pak už přicházejí prakticky samé výhody. Velmi dlouhá životnost, vysoká odolnost a pevnost, nízká hmotnost a elegantní vzhled. Dokonce i povrchová úprava rámů je velmi variabilní. Velkou výhodou je také to, že jsou hliníkové rámy díky svým vlastnostem vhodné i pro okna velkých rozměrů. Dříve se používala hliníková okna jen u administrativních budov a komerčních objektů, dnes už se používají všude.

Tepelně izolační vlastnosti oken

U oken je velmi důležité, jaké mají tepelně izolační vlastnosti, protože jsou to nejčastěji okna, kudy nám teplo uniká. Tepelně izolační vlastnosti okna přesně vyjadřuje součinitel prostupu tepla Uw. Hodnota Uw je množství tepla, vyjádřené ve Wattech (W), které unikne přes 1 m2 okna při rozdílu teplot vnějšího a vnitřního prostředí o 1 stupeň Kelvina. Jednotka: W/(m2K). Když budete vybírat nová okna, dívejte se právě na hodnotu Uw. Čím bude nižší, tím lépe.

Energetická účinnost oken má také přímý vliv na PENB (průkaz energetické náročnosti budovy), kterému se říká energetický štítek. Tady se budova dostane do jedné z tříd energetické náročnosti. Těchto tříd je 7, od A do G, kde je třída A mimořádně úsporná a třída G mimořádně nehospodárná. Kvalitní okna tady velmi pomohou.

Velikost a umístění oken

Samotnému výběru oken by mělo předcházet dobré zvážení hned několika důležitých aspektů, které jsou ještě důležitější, než materiál, ze kterých jsou rámy vyrobeny:

- Velikost oken. Dnes je moderní mít v rodinných domech velké prosklené plochy, ideálně směrem do zahrady, ale je potřeba celkově zvážit, jak velká okna v domě mít. To už budeme později těžko měnit
- Umístění oken. Otázkou také je, kde přesně mají být okna. Ideálně na jih, jihovýchod, jihozápad, ale vše záleží na konkrétním pozemku a na projektantovi.
- Otevíratelnost oken. Ne všechna okna musejí být otevíratelná. Když si pořídíte fixní okno, které nelze otevírat, budete překvapeni, o kolik bude levnější.

Dvojsklo nebo trojsklo

Můžete si koupit okna s dvojsklem nebo trojsklem. Obecně platí, že dvojsklo je lehčí a levnější, ale trojsklo má lepší tepelně izolační a zvukově izolační vlastnosti. Samozřejmě jak u rámů, tak i u oken platí, že záleží na kvalitě skel. V dnešní době lidé nejčastěji volí do novostaveb okna s trojsklem, okna s dvojsklem se pak používají třeba v garáži nebo v místech, kde nejsou tepelně izolační vlastnosti tak důležité.

Barva, estetika a styl

V neposlední řadě se ještě podíváme na výběr oken z hlediska jejich vzhledu. V dnešní době můžete vybírat nejrůznější barvy oken tak, aby vám ladila s fasádou i s interiérem. Nová okna výrazně ovlivňují vzhled interiéru, takže dobře zvažte barvu i materiál včetně doplňků oken (parapety, stínící technika, okenní kliky aj.). Jestli se zajímáte o moderní trendy, pak se podívejte a inspirujte po celém světě.

Výběr dodavatele oken

Ideální je vybrat spolehlivého dodavatele, který má dobré reference, dobře s vámi od začátku komunikuje, a ideálně provozuje i kamenné prodejny, jako např. firma Svět oken s.r.o., která má 36 poboček po ČR. Přes internet prodávají všichni, ale když máte konkrétní místo, kam můžete zajít a poradit se, hned se budete cítit lépe a hlavně máte kde řešit případný servis nebo problémy s okny. Nejlepší je, když budete jednat přímo s výrobcem oken. Vyberte si českého výrobce a podpoříte tak vlastně i českou ekonomiku.

Když vybíráte okna do novostavby, tak kromě zvážení všech výše uvedených bodů je dobré najít nějakého odborníka a probrat s ním výběr oken osobně. Jedná se totiž o nemalou investici a zároveň okna z velké části určují ráz domu.