„Tento výsuv byl opět něčím nový. Poprvé jsme vysouvali s na ocelové konzoly nosné konstrukce osazenými prefabrikáty budoucí betonové mostovky, které po posledním výsuvu skončí nad pro jeřábovou techniku nepřístupným terénem. Rovněž poprvé jsme vysouvali za silného větru vanoucího z nepříznivého směru. Rychlost větru byla hraniční a reálně hrozilo rozkmitání aerodynamicky nestabilní nosné konstrukce. Také se poprvé konstrukce oproti výpočtu výrazně méně prohnula, což nám přichystalo několik perných chvil při nájezdu na více jak 50 m vysoký pilíř číslo 30,“ popsal akci Marek Foglar, ředitel výstavby.

V letošním roce čekají stavbaře ještě dva kratší výsuvy, po nich konstrukce dosáhne druhé strany kilometrového údolí. Následně bude nutné konstrukci spustit ve výšce 70 m o 1,5 m na hlavy pilířů a spojit je s nimi pomocí železobetonových náběhů. Poté bude následovat betonáž mostovky a dokončovací práce.

Most překonávající údolí říčky Gottleuba (u nás Rybný potok) ve výšce 70 metrů bude dlouhý 916 metrů a propojí silnice 172 z Bad Schandau a 172 a, která slouží jako přivaděč k dálnici A17. Po dokončení se bude opravdu na co dívat, jelikož tento architektonický skvost vyniká neobvykle štíhlou konstrukcí i přes to, že na stavbu padne celkově sedm tisíc tun konstrukční oceli a dvanáct tisíc kubíků betonu.

Projekt by měl být dokončen na konci roku 2026.

www.metrostav.cz