Stavba probíhá netradičním, ale z hlediska logistiky jediným realizovatelným postupem: Stavbaři napřed osazují nerezovou konstrukci bazénu do obvodové železobetonové vany a technologie a teprve poté budou uzavírat obálku budovy. Nový bazén by se měl otevřít před letošní podzimní plaveckou sezonou.

„Pokud bychom napřed udělali střechu, neměli bychom kudy dostat dovnitř nerezovou konstrukci, a to navzdory tomu, že se skládá z několika segmentů, které jsme svařovali až na místě. I tak to byla velmi náročná práce – tolerovatelné odchylky na 25 metrech jsou poměrně nízké, takže svařovat jsme museli precizně a přesnost následně ověřit geodetickým měřením. Aby konstrukci nepoškodily klimatické vlivy ani navazující stavba, po osazení jsme ji ochránili geotextilií a bedněním,“ vysvětluje Vojtěch Pola, vedoucí projektuMetrostavu DIZ.

„Vzhledem k tomu, že staveniště máme asi metr od nejbližšího skla krytého bazénu, museli jsme kompletně ochránit všechny okolní konstrukce. Dokonce bylo potřeba i podepřít stávající tobogán, aby mohl zůstat v provozu. Kvůli stísněnému prostou jsme také nemohli všude využít bagry a místy jsme si museli vypomoci i při provádění zemních prací jeřábem,“ dodává.

Projekt zahájila vloni na podzim demolice původního kruhového bazénu. Následovalo založení nového bazénu na velkoprůměrových pilotách a konstrukce samotného skeletu. Při zemních pracích se přitom stavbaři Metrostavu DIZ museli vyrovnat s přítomností velkého množství inženýrských sítí, které napájejí areál aquaparku. Nyní budou po dokončení skeletu pokračovat hliníkovými a zděnými obvodovými konstrukcemi. V závěru je čeká ještě jedna výzva v podobě napojení na stávající konstrukce krytého bazénu, což si nejspíš vyžádá i částečné rozebrání fasády.


Jihlavský Vodní ráj reprezentuje největší koupaliště na Vysočině. Až dosud v něm však chyběl krytý plavecký bazén pro kondiční a rekreační plavání veřejnosti. Výhoda nového bazénu spočívá v nerezové konstrukci, která je oproti dřívějším kachličkám odolnější a méně náročná na údržbu a čištění.

Nový plavecký bazén buduje pro investora Služby města Jihlavy sdružení Metrostav DIZ – BERNDORF BÄDERBAU s.r.o., Vodní ráj Jihlava. Výstavba začala vloni na podzim a měla by být ukončena na podzim letošního roku. Stavba probíhá za plného provozu kryté části Vodního ráje. V červnu se otevře venkovní areál aquaparku.

Společnost Metrostav DIZ se stává specialistou mimo jiné právě na výstavbu či rekonstrukci krytých i venkovních bazénů. V posledních letech realizovala tato díla například ve Vrchlabí, Brně, České Lípě, Znojmě či Karviné. Firma nyní získala i zakázku na rekonstrukci bazénu v Liberci.