Silné zemětřesení, ke kterému došlo 6. února 2023 v Turecku, mělo ničivé následky pro více než 9 milionů lidí a více než 240 000 budov bylo poškozeno nebo zničeno.

Společnost Doosan Bobcat tehdy poskytla okamžitou pomoc se svými stavebními stroji. Následně poskytla finanční pomoc i místním živnostníkům a malým firmám prostřednictvím projektu včasné obnovy v celkové hodnotě 800 000 EUR (téměř 20 milionů korun).

Cílem financování je pomoc obnovit malé podniky, které jsou důležité pro zotavení místní ekonomiky. Bobcat proto navázal spolupráci s humanitární organizací Člověk v tísni, která má celosvětovou působnost a v postižených oblastech dlouhodobě působí.

V prvním roce bylo podpořeno 553 malých a rodinných firem
„Po ničivém zemětřesení, které zasáhlo jihovýchodní Turecko, se společnost Doosan Bobcat zavázala pomoci místním živnostníkům a malým firmám při obnově jejich podnikání. Ve spolupráci s Člověkem v tísni jsme úspěšně poskytli pomoc 553 malým a rodinným firmám, čímž jsme podpořili oživení důležitých vazeb a posílení místního podnikání. Projekt stále probíhá a cílí na další stovky podniků a tisíce lidí,” řekl Scott Park, místopředseda představenstva a CEO společnosti Doosan Bobcat.

Pomáháme komunitám při obnově
Společnost Doosan Bobcat se aktivně zapojuje do obnovy života v místních komunitách. Ve spolupráci s organizací Člověk v tísni Doosan Bobcat poskytuje zásadní finanční podporu malým podnikům, které jsou páteří lokální ekonomiky. Tyto finanční prostředky pomáhají místním lidem a jejich firmám obnovit provoz a poskytovat základní služby svým komunitám. Od začátku programu pomohlo naše financování více než 500 firem a více než 2000 jednotlivcům,” uvedl Šimon Pánek, ředitel a spoluzakladatel organizace Člověk v tísni.


Volkan Alparslan (majitel obchodu se svítidly)
„Stále mám naději.“

Volkan míval třípodlažní prodejnu s osvětlením, která se proměnila v trosky. Nevzdal se a pustil se do práce na novém tržišti ve městě Adıyaman, kde otevřel nový obchod. I díky Volkanově houževnatosti mu Člověk v tísni nabídl včasný peněžní grant, který mu umožnil doplnit zásoby svítidel a znovu nastartovat podnikání. Jak přibývala Volkanova klientela, rostl i jeho optimismus: „I když jsem utrpěl naprostou ztrátu, moje naděje zůstává nedotčena. Jsem pevně odhodlán získat zpět to, co jsem ztratil,“ řekl Volkan.

Vedat Gündüz (majitel restaurace)
„Motivují mě moji zaměstnanci.“
„Moje stará restaurace byla úplně zničena. Nezachránilo se vůbec nic. Podařilo se mi však obstarat si kontejner a začal jsem tak, že jsem kolem své kontejnerové restaurace rozmístil stoly a židle. Nyní se sem vejde 40 zákazníků. Díky finančním prostředkům jsem mohl zakoupit kuchyňské potřeby a vybavení, což mi umožnilo znovu začít pracovat. Nyní mám jednoho zaměstnance na částečný úvazek a dva na plný úvazek. Když vidím, jak pracují a vydělávají si peníze, aby mohli uživit své rodiny, motivuje mě to k práci a pokračování v této cestě.“

Emine Çelik (majitelka prodejny sendvičů)
Klíčem je solidarita.“
„Navzdory strastem a nejistotě se do budoucna dívám optimisticky. Jsem silná žena a udělám vše pro to, abych zajistila svou rodinu a splnila naše sny. Grant byl pro mě jako lék, záchranný kruh. Umožnil mi nakoupit potřebné vybavení pro můj obchod spolu se surovinami potřebnými na přípravu sendvičů. Znovu jsem se dokázala postavit na nohy.“


„Všechny příběhy, které jsme slyšeli od příjemců projektu včasné obnovy, spojuje houževnatost a odhodlání, hodnoty, které jsou nám všem drahé. Naše dary již měly obrovský dopad, protože pomohly lidem obnovit podnikání a vytvořit pracovní příležitosti, které pomohly místním komunitám vrátit se do každodenního života. Právě díky těmto partnerstvím můžeme dosáhnout skutečné změny,“
uvedl Gary Hornbacher, prezident společnosti Doosan Bobcat pro region Evropy, Středního východu a Afriky (EMEA).

O organizaci Člověk v tísni
Humanitární organizace Člověk v tísni byla založena v roce 1992 a postupně se stala jednou z největších neziskových organizací ve střední Evropě, která se snaží poskytovat pomoc v oblastech postižených válečnými konflikty, přírodními katastrofami nebo v místech, kde se lidé bez podpory snaží vymanit z bludného kruhu chudoby. Sekce Člověka v tísni pro humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci působí ve 27 zemích. Každoročně realizuje projekty v hodnotě milionů eur, které pomáhají statisícům lidí ve znevýhodněných oblastech světa.

Značka Bobcat
Od roku 1958 pomáhá Bobcat lidem dosáhnout svých cílů. Jako přední světový výrobce kompaktních strojů je značka Bobcat hrdá na své dědictví plné inovací a pověst založenou na poskytování chytrých řešení pro nejnáročnější výzvy zákazníků. S podporou celosvětové sítě nezávislých prodejců Bobcat nabízí rozsáhlou řadu řešení pro stavebnictví, včetně nakladačů, mini rypadel, teleskopických manipulátorů, vysokozdvižných vozíků, mobilních kompresorů a elektrocentrál, traktorů, sekaček, zařízení pro renovaci trávníků, lehkých hutnicích strojů, příslušenství, nářadí, dílů a služeb. Vlastníkem značky Bobcat je společnost Doosan Bobcat, která spadá do mateřské skupiny Doosan.

O společnosti Doosan Bobcat
Doosan Bobcat je součástí skupiny Doosan Group.  Tato přední globální společnost již více než sto let hrdě slouží zákazníkům a komunitám. Doosan Bobcat sídlí ve městě Bundang v Jižní Koreji. V Dobříši v České republice má firma centrálu pro Evropu, Blízký východ a Afriku, dále je zde moderní závod včetně Inovačního centra a dalších významných provozů.

Další informace o společnosti Doosan Bobcat a jejích produktech naleznete na www.bobcat.com nebo na bobcat.cz – webu distributora pro ČR, společnosti Bobcat CZ, a.s.