Dveře tohoto typu se otevírají v zásadě dvěma způsoby. Tím prvním je otevírání „na stěnu“, což znamená, že jejich křídla se posouvají těsně podél stěny. Pro jejich instalaci nejsou nutné větší stavební úpravy. Jsou buď jednokřídlé posouvající se na jednu stranu, nebo dvoukřídlé, ty se pak posouvají na dvě strany. Dalším typem jsou pak posuvné dveře zasouvající se do stěny, kdy se dveřní křídlo se zasouvá do pouzdra ve stěně na straně stavby, zárubeň kompletně obkládá otvor ve stěně.
V současné době jsou velmi žádány moderní posuvné dveře. A zvolit si je můžete i ve skleněné variantě. Celoskleněné dveře značky Hörmann jsou k dispozici jako křídlové dveře s dřevěnou zárubní či zárubní VarioFix nebo jako posuvné dveře s jednovrstvým bezpečnostním sklem. Nicméně jako posuvné dveře můžeme našim zákazníkům nabídnout všechny dveřní motivy řady BaseLine, DesignLine a GlassLine. Díky těsnicímu kartáči na dveřním křídle a volitelnému dorazovému těsnění v rámu poskytují posuvné dveře Hörmann optimální ochranu před pachy, hlukem a průvanem.

Kam s nimi?
Posuvnými dveřmi ovšem nelze vybavit celý byt nebo dům. Mimo jiné proto, že nejsou vhodné pro každou místnost. Zajímavě vypadá jejich osazení například mezi koupelnou a toaletou, pokud jsou přímo vedle sebe a tvoří vlastně jakýsi propojený prostor.
Častou součástí i menších bytů je šatna. A právě tu je vhodné oddělit od okolí posuvnými dveřmi. Prakticky tak uzavřete šatnový prostor, získáte neokoukaný interiérový prvek, a pokud máte šatnu například vedle ložnice, můžete na dveře zvnějšku umístit zrcadlo nebo praktický příruční věšák.
Ale do samotné ložnice se tento typ dveří příliš nehodí. Ta je místem, kde uléháme ke spánku, a proto by mělo být oázou klidu a pokoje. Napomoci tomu můžeme i správnou volbou dveří, které by měly být protihlukové, a pokud možno neprosklené. To proto, že v ložnici by měla být po zhasnutí skutečná tma a ticho. Správnou volbou proto nejsou ani nejmodernější typy posuvných dveří, protože ani ty nedokáží zajistit naprostou protihlukovou ochranu.

Vybere si každý
Společnost Hörmann je na evropském trhu znám hlavně jako producent garážových vrat a pohonů. Nicméně v posledních letech se prosadil také v segmentu vysoce kvalitních interiérových dveří. Jejich sortiment je široký a neustále obohacovaný mnoha novinkami. Tak je tomu i v letošním roce.
Například velmi žádaná řada interiérových dveří ConceptLine se v současnosti rozšiřuje o sérii plátěných povrchů navržených v módním retro stylu. V moderní bytové architektuře má stále své místo také využití skleněných prvků. Proto společnost Hörmann přichází s nabídkou celoskleněných dveří, které se perfektně hodí právě ke kombinaci s dveřmi ConceptLine. A protože dokonalost tkví v detailu, inovací se dočkalo i kování pro celoskleněné dveře. Novinkou je i posuvná lišta, která se hodí jak k dřevěným, tak celoskleněným dveřím. Velmi žádané jsou také skleněné dveře v loftovém stylu.
Zákazníci často požadují sortiment v retro designu. Na tento požadavek reaguje nová řada interiérových dveří Montana zahrnující několik produktů, které se výborně hodí do rekonstruovaných interiérů stejně jako do interiérů nových, v rustikálním stylu.
Více informací o výrobcích naleznete na www.hormann.cz.