Společnost GUMEX, která se už téměř 30 let specializuje na prodej a výrobu produktů z pryží a plastů, nabízí svým zákazníkům závěsné fólie do vrat a průchodů jako součást svého produktového portfolia. Účinnost těchto fólií sama otestovala, a to hned ve třech skladech s různou velikostí a typem vnitřního uspořádání.

Měření probíhalo na třech různých místech pomocí kalibrovaného teploměru. Pracovníci zaznamenávali ztráty tepla ve třech scénářích: při zavřených dveřích, otevřených dveřích bez fólie a otevřených dveřích s fóliemi. „Naším cílem bylo získat skutečné údaje, které by prokázaly, jak významně dokážou zatažené fóliové pásy při otevřených vratech skladu ovlivnit jeho vnitřní teplotu“, vysvětluje Petr Doležal, vedoucí logistiky ve společnosti GUMEX.

Až 22krát nižší únik tepla
Výsledky byly jednoznačné. Po pěti minutách otevřených vrat poklesla teplota v jejich blízkosti[1] bez přítomnosti fólií o 3,5 °C. Ve stejném scénáři s fóliemi ve vratech došlo k úbytku teploty o pouhých 0,2 °C (tj. více než 17krát méně). Pokud se teploměr umístil do středu skladu, bez fólií se snížila teplota z původních o 2,2 °C. Oproti tomu při použití fólií byl pokles pro člověka sotva znatelných 0,1 °C (tj. snížení teploty bylo tím pádem 22krát nižší).

Naměřené hodnoty ukázaly, že největší efekt na snížení úniku tepla mají fólie v prostorově rozlehlých skladech a při venkovních teplotách blížících se k 0 °C. „Při hodnocení účinků fólií je však třeba přihlédnout i k dalším faktorům, například uspořádání skladových prostorů, režimu otevírání vrat, umístění dveří či souvisejícímu průvanu. Proměnných je samozřejmě mnoho. I přesto fólie ve vratech a vchodech jednoznačně efektivně zabraňují únikům tepla a stabilizují teplotu v interiéru. To znamená nejen nižší účty za vytápění, ale také třeba nižší nemocnost pracovníků, kteří tolik netrpí chladem a průvanem,“ shrnuje Petr Doležal.

Pomoc proti hmyzu či ke snížení prašnosti
Snížení nákladů za energie a zvýšení účinnosti vytápění jsou sice zásadními argumenty pro instalaci fólií, šikovné plastové pásy však nabízejí ještě mnohem více. V letních měsících například zamezují proniknutí nepříjemného hmyzu do interiéru nebo letu ptáků. Účinně brání také prachu a izolují i hluk.

GUMEX vyrábí fóliové pásy v různých provedeních, a to na míru dle potřeb zákazníka. Pásy z měkčeného PVC jsou výborně průhledné a neobsahují kadmium ani silikon. Díky tomu je použití fólií bezpečné i v místech s intenzivním provozem nebo s pohybem vysokozdvižných vozíků. GUMEX dokonce nabízí také variantu s antibakteriální úpravou, jež je ideální do míst se zvýšenou koncentrací osob.


„Naše fólie dlouhodobě využívají stovky zákazníků. Díky tomu víme, že jsou s nimi spokojení a vnímají jejich pozitivní účinky na zadržení tepla v interiéru,“
říká Petr Doležal.

Využití pro všechny typy prostor a provozů
Vzhledem k flexibilitě, velmi snadné údržbě a vysoké účinnosti nacházejí fólie do vrat a průchodů velmi široké uplatnění.

„Průhledné plastové clony lze využít jako předěly prostorů s různým výrobním zaměřením. Lze jimi například oddělit lakovací či svařovací provozy nebo je instalovat jako protiprašnou bariéru u násypek prašných látek či při řezání v truhlářských provozech. U výrobců potravin a v blízkosti chladicích nebo mrazicích boxů se fólie osvědčily jako účinný prostředek k redukci nákladů za energie, protože snižují vliv okolní vyšší provozní teploty na uskladněné nebo vyráběné potraviny,“ zmiňuje možnosti využití Petr Doležal a dodává: „Investovat do fólií do vrat se zkrátka vyplatí. Nejenže dělají provoz hospodárnějším, ale přispívají i ke snížení dopadu podnikání na životní prostředí.“