Velmi jednoduché a přitom maximálně účinné řešení pro snížení spotřeby vody existuje v podobě instalace omezovačů průtoku vody. Lídrem a hlavním inovátorem těchto řešení je švýcarsko-německá společnost NEOPERL, s jejichž produkty se můžete setkat i na českém trhu.

Produkty NEOPERL charakterizuje především špičková kvalita a vysoká preciznost provedení vycházející z mnohaleté tradice této firmy, která je podporována vlastním vývojem a výzkumem v oblasti úspory vody. Jedinečná technologie PCA (pressure compensating aerator) garantuje, na rozdíl od jiných výrobků v této oblasti, maximální možný průtok vody bez ohledu na tlak vody.
Výrobkové portfolio lze rozdělit na 2 klíčové oblasti: úspora vody v rámci umyvadlových a kuchyňských baterií a úspora vody pro sprchu.

Úspora vody v rámci umyvadlových a kuchyňských baterií
Spořiče pro umyvadlové a kuchyňské baterie jsou dodávány ve formě perlátorů, které omezí maximální průtok vody na hodnotu dle vybraného výrobku. Tyto úsporné perlátory jsou dodávány v několika produktových řadách a průtocích. Pro každou řadu jsou charakteristické specifické vlastnosti jako např. snadné odstranění vodního kamene, možnost náklonu proudu vody, vysoká odolnost výtokové mřížky, absolutně tichý chod apod. Speciální řadou jsou pak úsporné perlátory určené přímo pro zdravotnická zařízení se speciálními hygienickými atesty. Úsporné perlátory jsou dodávány buď jako vložky (inserty), které jsou vsunuty do baterie na místo původního perlátoru beze změny vzhledu baterie, nebo včetně nových objímek, které jsou namontovány na baterie. Specialitou jsou pak objímky v tzv. Vandal ­Proof provedení, které výrazně eliminují riziko odcizení perlátoru.

 

Perlátor - zanedbatelná investice, která ušetří až 90% vody
Perlátor - zanedbatelná investice, která ušetří až 90% vody



Co se týká samotné regulace průtoku, tak např. řada NEOPERL PCA SPRAY nabízí perlátor s maximálním průtokem 1,7 l/min., což oproti běžnému průtoku vody z baterie okolo 18 l/min. může znamenat úsporu vody okolo 90 %. Přitom i tento průtok je zcela dostatečný např. pro umytí rukou. I z tohoto důvodu se jedná o perlátor, který je velmi vhodný pro prostory veřejných toalet nebo umýváren. Nejčastěji využívané omezovače průtoku vody jsou pak v hodnotách 3,8 nebo 5 l vody za minutu, což pro běžný provoz může znamenat úsporu vody v řádu 50 – 70 %.

Úspora vody pro sprchu
Pro úsporu vody v rámci sprchování NEOPERL nabízí speciální vložku, kterou lze velmi jednoduše vložit do sprchové hadice. Pro snadnou orientaci jsou jednotlivé vložky barevně odlišeny a jsou nabízeny v rozsahu omezení průtoku na 5 – 10 l/min. Omezovače v řádu 5 – 6 l/min jsou vhodné zejména pro komerční provozy jako např. tělocvičny, bazény, posilovny, kdy provozovatel může dosáhnout úspory vody okolo 70 %. Pro ubytovací kapacity včetně hotelů nejvyšší kvality lze doporučit omezovače na úrovni 9 l/min, což může znamenat úsporu vody okolo 50 %, aniž by hosté těchto zařízení pocítili snížený komfort při sprchování.

Sprchové omezovače značky NEO­PERL doporučujeme kombinovat se sprchovým příslušenstvím značky SBA PRO (www.sba-pro.eu). Z jakého důvodu? Sprchové hlavice této značky jsou speciálně konstruovány pro nízký průtok vody s vysokým komfortem sprchování. V nabídce značky SBA PRO jsou dále sprchové sloupy, rain hlavice, koupelnové doplňky a samozřejmě vodovodní baterie.

Redakce stavebního videoportálu www.tvstav.cz provedla srovnávací test omezovačů NEOPERL. Videoreportáž můžete zhlédnout po sejmutí QR kódu Vaším mobilním zařízením resp. na www stránkách ­videoserveru.

Více informací o výrobcích NEO­PERL naleznete na www.neoperlcz.cz,
případně lze tyto výrobky rovnou zakoupit v internetovém obchodě
www.sanita-shop.cz. Specialitou tohoto internetového obchodu je, že vám zašle zboží zcela zdarma bez ohledu na výši objednávky. Díky tomu můžete pořídit i omezovače průtoku vody NEOPERL bez jakýchkoli dalších nákladů z pohodlí vašeho domova či kanceláře.

 

www.neoperlCZ.cz