Pro ty, kteří touží po levnější variantě, nabízí Sicis také strojově vyráběné mozaiky, které jsou opět vytvořeny na míru požadavkům. Přestože se jedná o italskou značku, mohou si jejími mozaikovými vzory vyzdobit své domy i lidé v Česku.

Doby, kdy obklady a dlažby většiny domů vypadaly nápadně podobně, už jsou naštěstí dávno pryč. Jednou z variant, jak se od ostatních výrazně odlišit, nabízí i luxusní italská značka Sicis. Její doménou jsou mozaiky vyráběné z keramiky, skla nebo kamene. Je možné je umístit prakticky kamkoliv – na dno bazénů, na stěny, na podlahu, ale i na bytové doplňky či šperky – a doslova tak naplnit motto výrobce „svět je mozaika“.

Podle svého rozpočtu má člověk na výběr ze dvou možností, buď si může na zakázku nechat vyrobit tzv. pixelové mozaiky strojem, kdy si zvolí požadovaný vzor a barevnost, nebo může investovat do ručně vyráběných mozaik. Pokud se rozhodne pro druhou variantu, má jistotu, že stejnou mozaiku nikde jinde neuvidí, neboť se jedná o unikátní umělecké dílo,“ říká Martin Bezděk, jednatel společnosti M. B. Keramika, která je prodejcem mozaik Sicis na českém trhu.

Caribe RIT1 R


Samotná ruční výroba mozaik představuje precizní práci, která vyžaduje přesnost, pečlivost, trpělivost a neuvěřitelný smysl pro detail. Proto, aby se zaměstnanci společnosti Sicis mohli podílet na ručně skládaných mozaikách, musejí absolvovat několikaleté studium na umělecké škole. Při tvorbě pak sedí v prostorné hale na podlaze a kamínek po kamínku skládají podle papírové předlohy mozaiku do cílené podoby. Není tedy divu, že celý proces trvá často i stovky hodin. Na míru však dovedou vytvořit prakticky jakoukoliv velikost mozaiky v libovolném designu – od přírodních motivů přes geometrické tvary až po historické chrámy.

Mozaiky jako vzor rozhodně nejsou jen znovuobjeveným trendem. Prodávaly se prakticky pořád a nikdy v určitých aspektech nevyšly z módy. Mění se pouze jejich provedení i barevnost. Už dávno neplatí, že by měla být mozaika složena jen z malých čtverečků. Poskládat se dá z jakýchkoliv tvarů, dokonce může i imitovat přírodní materiály, jako je třeba dřevo či kámen. A právě toto rozšíření možností mozaik pravděpodobně přispělo k jejich současné vyšší popularitě.

Orient 303 AMB2 R


Pokud se člověk rozhodne do ručně vyráběných mozaik investovat, je důležité zaměřit se i na správné spárování a údržbu. „Čištění mozaik se příliš neliší od čištění jiných obkladů a dlažeb. Je však potřeba konzultovat s odborníky výběr čistících prostředků, aby nedošlo k poškození materiálu. Zásadní pro dokonalý vzhled a údržbu je volba vhodné spárovací hmoty,“ popisuje Martin Bezděk. Rozhodně však nejsou na místě obavy z toho, že by bylo nutné o mozaiky nadměrně pečovat. Pokud se tedy člověk rozhodne pro mozaiky Sicis, rozhodně nešlápne vedle, spíše naopak. Bude mít jistotu, že svůj domov vyzdobí originálním designovým prvkem, který bude celému prostoru dominovat.