Stále častěji se setkáváme s dotazy, zda existuje alternativa, jak se osamostatnit od dodávek teplárenských společností, které každoročně zdražují cenu za GJ tepla. Tato skutečnostznepokojuje stále více vlastníků bytových jednotek z různých měst a obcí v České republice. Jsou oblasti, kde se cena tepla zvedla za posledních sedm let na dvojnásobek, a jsoulokality, kde cena dosáhla více než 800,- Kč za GJ.

Očekává se další růst cen tepla, který je způsobený vývojem cen za emisní povolenky,nutností rekonstrukce dnes již nevyhovujících rozvodů tepla a omezováním těžby uhlí.Alternativou, jak eliminovat tento nepříznivý trend nárůstu ceny tepla, je odpojení odcentrálního zásobování tepla a zřídit lokální výtopnu. Tepelná čerpadla nabízejí řešeníradikálního snížení nákladů na vytápění téměř pro každý bytový dům!

Jak taková lokální výtopna s tepelnými čerpadly v domě vůbec vypadá?Je implementace takového topného zdroje složitá?Ve většině případů je instalace výtopny poměrně jednoduchá. Tato technologie je splitová,skládá se z vnitřní a venkovní části. V prostorách domu, obvykle v suterénu, kdeje přívod centrálního zdroje tepla je nutné vymezit prostor pro vnitřní technologii topnéhozdroje s tepelnými čerpadly a zásobníky TUV. Vše samozřejmě záleží na velikostitopného zdroje, který se navrhuje podle energetické náročnosti domu a denní spotřebyteplé vody. Obvykle je vyhovující prostor o rozloze cca 20 m2 a výšce stropu 2,5 m.Venkovní část technologie se instaluje na střechu domu, nebo na pozemek vedle domu.

Dálková diagnostikaStandardem je připojení regulačníhosystému k internetu, dálková správaa diagnostika. Nedílnou součástí jetechnická podpora během provozua optimalizace parametrů za účelemmaximalizace úspor vytápění. Výhodouje i možnost dálkového odečtuspotřebované a vyrobené energie.Systém vyniká dalšími funkcemi, kteréby však byly nad rámec tohoto článku.

OMLUX, spol. s r.o.
Františky Stránecké 165/8, 709 00 Ostrava-Mariánské Hory
Tel.: 596 133 701, Fax: 596 133 559
E-mail: omlux@omlux.cz