Jeden jediný den stačil k tomu, aby na asfaltovém hřišti v Mandysově ulici vyrostla hrubá stavba nové mateřské školky. Za necelé dva měsíce pak společnost Parseko, generální dodavatel stavby, školku dokončila. Ve čtvrtek ji se společností Touax, dodavatelem modulů, symbolicky otevřely a předaly k užívání padesáti novým žáčkům. Kapacita původní školky Pohádka se tak zvýšila o necelou polovinu.

Hradec Králové řešil stejný problém jako většina českých měst a obcí – akutní nedostatek míst v mateřských školách. Nakonec se rozhodl vyřešit jej pomocí modulové stavby, která je výrazně rychlejší a především levnější než běžná zděná stavba. Jednotlivé moduly totiž nejdříve vyrobíme v továrně a teprve pak je na místě sestavíme jako velkou stavebnici. Poté přijde na řadu fasáda a vnitřní provedení,“ vysvětluje Albert Tošovský ze společnosti Touax, která se na stavbě podílela, a dodává: „Jsme rádi, že po menších obcích jako jsou Poříčany nebo Dříteň, se moduly prosazuji i ve velkých městech. Nedávno jsme dokončili první soukromou školku v Mladé Boleslavi a v několika krajských městech máme rozpracovány další projekty. Věřím, že nová školka bude obyvatelům Hradce a především jejich dětem dobře sloužit.

Součástí nové budovy složené z 24 modulů s celkovou plochou zhruba 360 metrů čtverečních, jsou dvě třídy, každá z nich má kapacitu 25 dětí. Obě přitom mají vlastní šatny a sociální zázemí. Součástí školky je i výdejna jídel.

www.touax.cz