Každý si představí něco jiného. Někdo „komplexně“ ovládat všechny spotřebiče, někdo sdružení co nejvíce funkcionalit, jiný sloučení co nejvíce „podsystémů“ (jako jsou EZS, EPS, CCTV, MaR …)
do jednoho. Ale co audio/video/SAT/TV – jsou to také podsystémy? Dají se vřadit do systému inteligentní elektroinstalace? A proč si kupovat ovládací dotykový panel nebo PC, když každý z nás má doma krásný zobrazovací panel – a to televizi?  
Jasnou odpovědí na výše uvedené dotazy je iNels Multimedia (iMM) – systém, který integruje vše výše uvedené a ještě mnohem víc.

iNELS (Intelligent Electroinstallation System)
iNELS tvoří základ pro ovládání elektroinstalace. Prostřednictvím dvoudrátové sběrnice jsou propojeny všechny senzory (vypínače, tlačítka, teplotní a jiná čidla) a aktory (spínače světel a vytápění, stmívače, žaluzie) do centrální jednotky. Prostřednictvím centrální jednotky a PC se následně funkce aktorů/senzorů konfigurují a tím se určuje i fungování celé instalace. Tyto funkce jsou velmi variabilní a lze je také v budoucnosti kdykoliv měnit. Centrální jednotka je propojena do sítě ethernet, což je také komunikační kanál pro zařízení iMM.

Firma ELKO EP, s.r.o. uvedla systém iNELS na trh v roce 2005 a za tu dobu prodala komponenty na více než 500 instalací – nejen u nás, ale i ve světě. Více info: www.inels.cz

Co to je iMM?
iMM (iNELS Multimedia) je sloučením iNELS a funkcí multimédií do jednoho systému. V praxi to znamená, že v domácnosti (kanceláři, hotelu či restauraci) již nemáte několik ­audio-video zařízení, ale pouze Videozónu (VZ) nebo Audiozónu (AZ), jejichž počet není omezen. Přes AZ nebo VZ si přehráváte nejen svá oblíbená média, ale ovládáte také elektroinstalaci – tzn. vše, co máte připojeno do systému iNELS. Nespornou výhodou iMM je centrální Úložiště dat a jejich sdílení pro všechny zóny.

Co to je Videozóna?
Videozónu zastupuje iMM Client, který je připojen k Vaší televizi. iMM podporuje formát obrazu v HD kvalitě (1920x1080). Při instalaci si však iMM Client TV (nebo monitor) tzv. „osahá“ a sám zvolí podporované rozlišení a rozměry připojeného zobrazovacího zařízení.
iMM Client je zařízení v podobě mini PC, na kterém běží vlastní aplikace pod operačním systémem Linux. iMM ­Client je připojen do sítě ethernet a s TV propojen přes HDMI (VGA, kompozitní). Je absolutně bezhlučný (bez ventilátoru), napájen externím adaptérem a dodává se ve variantách bez/s DVD mechanikou či BluRay mechanikou.
Oproti tomu Audiozóna (AZ) je zařízení (krabička s displejem), které umí přehrávat hudbu a internetová rádia. Lze ji propojit ethernetem nebo WiFi. Ovládáte ji přes VZ nebo iTP (iNELS Touch Panel).

Jaké funkce iMM nabízí?
V nabídce příkazů v menu spodní části obrazovky máte k dispozici tyto moduly: Fotky/Hudba/Film/Televize/Topení/Světlo/Kamera/DVD/Internet/Vypnout

Co je to Multiroom a Follow me?
Multiroom je anglický výraz, který by se do češtiny dal přeložit ve smyslu „více místností“.  Znamená to nejen, že z kterékoliv VZ vidíte, co se v kterékoliv VZ/AZ děje, ale můžete ji také ovládat. Lze tak z obýváku spouštět film do dětského pokoje.
Při aktivaci funkce Follow me (Následuj mě) Vás „rozdívaný“ film následuje do kterékoliv VZ, kde si ho můžete „vyzvednout“.

Co to je Gyroovladač?
Je vlastně bezdrátová myš, která však kopíruje pohyb ruky ve všech směrech – lze se tak velmi snadno pohybovat v menu TV obrazovky a vybírat požadované funkce. Bezdrátový Bluetooth funguje až do 10 m a není nutná přímá viditelnost, jako v případě IR ovladače. Ale hlavně – máte pouze jeden ovladač!

Jaká vypadá infrastruktura?
Všechny prvky iMM jsou propojeny přes počítačovou síť ethernet s dostačující rychlostí 100 Mbs. Jsou-li tedy v objektu instalovány ethernet rozvody, lze je využít. AZ může být připojena i přes WiFi. Počet instalovaných AZ/VZ není omezen. Je vhodné stanovit jednoho iMM Client, jako iMM Server. Tzn., že je trvale zapnutý a slouží jako centrální Úložiště – tj. místo, kam se ukládají data. Navíc, komunikuje s centrální jednotkou iNELS a routuje data do celého systému iMM.

Další funkce:
Nahrávání TV programů – okamžitě a nebo s odloženým nahráváním na 7 dnů dopředu podle EPG (Elektronický Programový Průvodce).
Identifikace  filmů – automatické doplnění  informace o filmu, cover page, a jeho hodnocení  (je-li ve světové db).
Překrývání – během sledování TV či Filmu je možné vyvolat Kameru nebo Floorplan pro ovládání světel.
Scény – při aktivaci sledování TV se světla utlumí a žaluzie zatáhnou.
Total off  –  jedním tlačítkem se zároveň vypne TV, zesilovač a „uspí“ iMM Client.

Na vlastní oči můžete vidět na veletrhu Amper v Brně (29. 3. – 1. 4.) nebo v Bratislavě na Coneco (29. 3. – 2. 4.)
Máte-li zájem, přihlaste se na některé z našich školení:
http://www.elkoep.cz/vystavy-a-skoleni/
Více informací:
http://www.inels-multimedia.cz/.

ELKO EP, s.r.o.
Palackého 493, 769 01 Holešov-Všetuly
tel.: 573 514 211, fax: 573 514 227
e-mail: elko@elkoep.cz,  info@inels.cz
www.elkoep.cz, www.inels.cz