V roce 2011, po definitivním přesunu do nového závodu, dojde k podstatnému rozšíření výrobní kapacity zejména v oblasti podmořských kabelů a kabelů pro velmi vysoké napětí.

Tento nový závod je sám o sobě do posledního detailu učiněným ztělesněním požadavků našich zákazníků, proto je také pojmenován „f2c“ – což je zkratka pro „flow to customer“. „Vždy jsme vedli společný dialog s našimi zákazníky,“ říká Dion Metzemaekers, generální ředitel nkt cables group, a pokračuje: „který byl jedním oněch z důvodů, proč jsme se nakonec rozhodli vybudovat novou továrnu. Již v roce 2006 nám bylo jasné, že se stávajícím výrobním zařízením nebudeme schopni reagovat na rostoucí požadavky našich zákazníků. Museli jsme proto postavit nový výrobní závod, který se stane jedničkou v daném oboru a umožní nám plnit potřeby kabelového trhu, a to je přesně to, co jsme udělali!“

V budoucnu dojde v oblasti energetiky k dramatické změně, která souvisí zejména s rostoucím významem obnovitelných zdrojů. Tato změna v rozložení podílu energetických zdrojů povede k decentralizované výrobě elektrické energie. Ve snaze čelit těmto budoucím výzvám nalezlo nkt cables optimální řešení pro splnění požadavků našich zákazníků a potřeb neustále se měnícího trhu.

"Věříme, že závod f2c bude hrát do budoucna hlavní roli v oblasti podmořských kabelů," říká Dion Metzemaekers a pokračuje: "naše nová továrna představuje rozhodující milník v historii výroby kabelů. Nikdy předtím nebyl realizován projekt v takovém rozsahu. Žádný z výrobců kabelů dosud neinvestoval tolik prostředků do budoucnosti tak, jak jsme to udělali my s naší novou továrnou. Ta se stane měřítkem pro výrobu kabelů velmi vysokého napětí a podmořský kabelů."

Dnešní slavnostní otevření odstartovala ranní prohlídka závodu. Během dne se exkurze zúčastnilo velké množství našich obchodních partnerů, kteří měli jedinečnou příležitost shlédnout výrobu kabelů budoucnosti.

Pro další informace, prosím, kontaktujte:
Dion Metzemaekers, generální ředitel nkt cables group, telefon: +49 221 9 9588 120

Faktické informace:

Klíčová data závodu f2c:

2008: v červnu zahájeny stavební práce
2009: první dodávka vvn kabelů zákazníkovi
2010: v červnu první dodávka podmořského kabelu prostřednictvím speciálně navržené lodi

Rozměry a zaměstnanci:

-          Celková plocha: cca 84 000 m2
-          Zastavěná plocha: cca 50 000 m2
-          Počet zaměstnanců: více než 600

Mimořádná všestrannost:

-          Výroba vn a vvn kabelů (10 kV až 550 kV)
-          Výroba podmořských kabelů
-          Výroba optických vláken pro vrchní vedení OPGW/OPPC
-          Výroba supravodivých kabelů
-          Výroba příslušenství pro vvn kabely (až do 550 kV)
-          Výroba příslušenství pro OPGW/OPPC
-          Vývoj monitorovacího systému pro rozvodné sítě

Vztah k životnímu prostředí:

-          Redukce emisí CO2: 35%
-          Redukce odpadů

Adresa závodu f2c:

Düsseldorfer Straβe 400
Tor 11
DE – 51061 Cologne

Společnost nkt cables vyvíjí, vyrábí a prodává vodiče, kabely a kabelové systémy pro přenos elektřiny (vysokonapěťové kabely včetně příslušenství), distribuci elektřiny (kabely středního napětí včetně příslušenství), a elektroinstalace (kabely nízkého napětí). Hlavní zákazníci v rámci skupiny nkt cables působí v elektrotechnickém a energetickém sektoru, ve stavebním průmyslu, v telekomunikačních a železničních společnostech, v automobilovém průmyslu, tak jako i v dalších odvětvích.

Skupina nkt cables zaměstnává více než 3 100 zaměstnanců a za rok 2009 vytvořila obrat okolo 850 mil. EUR. Skupina nkt cables je vlastněna společností NKT Holding A/S (www.nkt.dk), která je kótovaná na dánské burze. NKT Holding zaměstnává 8 500 zaměstnanců. Pro další informace navštivte náš web: www.nktcables.com.