Čtvrť La Carihuela ve španělském Torremolinos patří k vyhlášeným letním destinacím. Jen 50 metrů od plážové promenády vznikla podle návrhu architektonické kanceláře Eido působivá budova s unikátní fasádou kombinující hliník, sklo a keramiku. Na třech patrech vytvořili jedenáct individuálně navržených prázdninových apartmánů a podkrovní vestavbu. Podařilo se jim najít rovnovážný bod, kdy se interiéry velkoryse otevírají přirozenému světlu a výhledům na moře, ale přitom chrání obyvatele před prudkým středomořským sluncem a nežádoucími pohledy zvenčí.

Výmluvná architektura
Úkolem architektů bylo maximálně využít úzkou parcelu. Působivým způsobem otevřeli budovu směrem k jihovýchodu, kde je cesta a pláž: terasovité lodžie a velká okna nastavují tvář rannímu slunci. Mohutné přepážky oddělují vzájemně apartmány, a vytvářejí tak soukromí. Současně poskytují stín a chládek pro chvíle, kdy je slunce nejsilnější. Nepravidelné provedení prosklených balkónů dává tušit, že se za nimi skrývají individuálně řešené prázdninové apartmány s nezaměnitelnou atmosférou. Členitost přední strany budovy vyvažuje rovná zadní fasáda s velkými okny, která v průběhu celého dne přivádí světlo i možnost větrání průvanem.


Skleněné fasády vytvářejí rytmus

Uvnitř apartmánů mají obyvatelé dojem, jako by byli přímo u moře. Záměrem architektů bylo, aby vnitřní prostor splýval s vnějším, proto je celá jihovýchodní fasáda prosklená. Okna měří od podlahy ke stropu 2,65 m a díky prakticky bezrámovému řešení poskytují téměř nerušený výhled ven. Stejně rozmanité jako dispozice apartmánů jsou i okna, která má každý apartmán v Las Golondrinas jinak velká. Proto se hledalo řešení, které by naplnilo požadavky na tepelné a akustické vlastnosti i estetické požadavky architektů.

Tepelně i esteticky dokonalé
Architekti zvolili okenní křídlo Nova-line od společnosti FINSTRAL, které je zvenčí kryté, a tak se nedá poznat, zda je pevné, nebo otvíravé. Podstatnou výhodou krytého rámu u celostěnných pevných a otevíravých oken je, že skryté rámy křídel vypadají celkově užší, neboť měří na šířku jen asi 7 cm. Díky tomu jsou okna mnohem elegantnější a propouští do budovy podstatně víc světla. Izolační dvojsklo z barevně téměř neutrálního středomořského skla kombinuje účinnou ochranu proti slunci s vysokou propustností světla. A díky různě silným sklům splňuje i přísné požadavky na akustickou izolaci. Architekti sáhli po bílých plastových profilech se saténovou povrchovou úpravou, které perfektně odolávají slanému mořskému vzduchu a slibují minimální náklady na údržbu. Saténově bílý povrch oken Nova-line také ve světlých interiérech příjemně ladí s dřevěnými podlahami.

Energetická účinnost díky distančním rámečkům
Izolační skla byla zasazena do distančních rámečků SWISSPACER Ultimate. Ty mají na hranách izolačních skel velmi nízkou tepelnou vodivost (hodnota lambda), ale špičková hodnota psí zaručuje u oken a fasád adekvátně nízký součinitel prostupu tepla (hodnota U). Podle směrnic ift WA-17 1 a WA-08/3 je tak SWISSPACER Ultimate jedním z nejlepších distančních rámečků pro teplou hranu na světě. Rámečky pro teplou hranu jsou jak technicky, tak vizuálně přesvědčivé: vysoká stabilita dutého profilu zajišťuje stálou rovnoběžnost rámu, zatímco fólie poskytuje dlouholetou funkčnost a životnost. Tím, že prakticky nedochází ke kondenzaci, se snižuje nebezpečí vzniku plísní, což zvyšuje komfort bydlení. Distanční rámečky jsou dostupné v různých do šířky až 36 mm. Na výběr máte z palety 17 barev. Matné povrchy navíc dodávají distančním lištám elegantní a decentní vzhled.

Informace o stavbě:
Projekt: Prázdninové apartmány Las Golondrinas
Místo: Calle Salvador Allende, La Carihuela, Torremolinos, Španělsko
Investor: Comoli, Málaga, Španělsko
Architekt: Eido Arquitectura, Torremolinos, Španělsko
Okna: FINSTRAL FIN-Window Nova-line 77
Distanční rámečky: SWISSPACER Ultimate
Dokončení: 2021

Více informací na www.swisspacer.com