Centrální systém řízeného větrání s rekuperací tepla se v poslední době stává u novostaveb standardem, a to bez ohledu na technologii jejich výstavby. Se zvyšujícími se nároky na neprůvzdušnost domu a efektivitu využívání primárních energií při vytápění však stoupají i požadavky na účinnost větrání. „Efektivním způsobem zajištění optimálního klima v novostavbě, ale i v domě po komplexní rekonstrukci, je centrální řízené větrání. Jeho účinek lze ale ještě zdokonalit, a to přidáním klimatického modulu, který umožňuje dodatečnou úpravu teploty a vlhkosti vzduchu,“ uvádí Pavel Vořech, produktový manažer pro komfortní větrání Zehnder. Vhodně zvolený systém dokáže interiéru dlouhodobě zajistit stabilně optimální klima v rámci celého obytného prostoru.

V létě dochlazuje, v zimě dohřívá
Klimatický modul Zehnder ComfoClime je nadstavbou pro centrální větrací jednotku Zehnder ComfoAir Q. Jeho úkolem v rámci uceleného systému větrání je zajistit příjemné klima po celý rok, a to nejen v létě, ale i v zimě. Jeho pokročilá technologie totiž umožňuje plynulou a automatickou úpravu teploty a vlhkosti vzduchu. „Klimatický modul ComfoClime jsme vyvinuli pro instalaci v rodinných domech, ve kterých je dosaženo vysoké energetické účinnosti. Ty se v létě často přehřívají, což způsobuje nepříjemné vnitřní klima jako například pocit těžkého parného vzduchu. To může vést k problémům s koncentrací, k únavě, a dokonce k poruchám spánku,“ vysvětluje odborník. Jednotky Zehnder ComfoClime zabraňují nežádoucímu přehřívání místností a automaticky zajišťují jejich temperování a optimalizaci vlhkosti. Dlouhodobým udržováním konstantní teploty zajistí v interiéru příjemné klima, takže vzduch nebude potřeba v letních měsících nárazově dochlazovat klimatizací. V zimě naopak přiváděný vzduch dohřívají a zajišťují stabilně vysoký tepelný komfort a optimální vlhkost, takže nedochází k přesušování vzduchu, které bývá příčinou sesychání dřevěných prvků v interiéru a nábytku. Navíc brání množení bakterií a vzniku plísní. Právě z pohledu vlhkosti pak význam klimatických modulů ještě roste pro nízkoenergetické a pasivní domy, na které jsou kladeny vysoké nároky na utěsnění stavby.

Trvale úsporné řešení
Investice do jednotky Zehnder ComfoClime je dlouhodobým a úsporným řešením, které napomáhá docílit lepší třídy energetické náročnosti budovy (PENB). Tento systém lze přirovnat k energeticky úspornému tepelnému čerpadlu s invertorovou technologií, která pro zajištění optimálního klima využívá pouze skutečně nezbytné množství energie. Nezávisle na provozní stav integrovaného tepelného čerpadla zajišťuje ComfoClime stále vyrovnané větrání za všech vnějších podmínek. Díky patentovanému řešení by-passu společnosti Zehnder je zabráněno ochlazení přiváděného vzduchu obrácením chladicího okruhu. Pavel Vořech, produktový manažer pro komfortní větrání Zehnder vysvětluje: „Jednotka ComfoClime využívá princip optimalizace energie, čímž minimalizuje spotřebu a zajišťuje stabilní výkon. Díky inteligentnímu řízení navíc dokáže efektivně regulovat vlhkost vzduchu, což ovlivňuje vnímání teploty a zajišťuje tepelný komfort.“ Použitím kvalitních materiálů a patentovaných technologií je zaručena dlouhá životnost celého systému.

 

Schéma letního provozu: Větrací jednotka Zehnder ComfoAir Q se postrará o stálý přísun čerstvého vzduchu. Výkonný entalpický výměník zajišťuje komfortní rekuperaci až 90 % tepla, vlhkosti a chladu. Klimatický modul navíc dochladí přiváděný vzduch na komfortní teplotu.

 

Řada modulů Zehnder ComfoClime zahrnuje ComfoClime 36, určený pro větrací jednotky ComfoAir Q600 s větracím výkonem 600 m3/h, a nově také modul ComfoClime 24. Ten je kompatibilní s menšími větracími jednotkami ComfoAir Q350 a ComfoAir Q450 pro rodinné domy. Elektrické připojení a technické parametry obou jednotek jsou totožné. Kromě výkonu spočívá rozdíl mezi moduly v detailech mechanického připojení na rozvody vzduchového potrubí.

Porovnání výkonu ComfoClime 24 a ComfoClime 36

Jednotka

Výkon

Minimální proudění vzduchu

Maximální proudění vzduchu

ComfoClime 24

200 m3/h

400 m3/h

ComfoClime 36

315 m3/h

600 m3/h

Jednoduchá montáž i ovládání
Jednotka Zehnder ComfoClime nabízí jednoduchou a bezproblémovou instalaci. Skládá se pouze z vnitřní jednotky, což znamená, že není potřeba žádných vnějších prvků, ani vývodů potrubí na fasádu budovy. Nasazení na větrací jednotku ComfoAir Q je jednoduché a pro propojení se využívá Plug&Play systému, který eliminuje potřebu potrubí. Stačí jednoduše připojit elektrický kabel a systém je připraven k provozu. To celou montáž urychluje, a tedy šetří náklady na zprovoznění. Instalace navíc nevyžaduje certifikovaného odborníka s oprávněním k nakládání s regulovanými látkami, jelikož klimatický modul neobsahuje chladicí kapalinu. Tepelnou energii mu totiž efektivně a ekologicky přivádí použité chladivo R32, což zajišťuje maximální komfort při minimální spotřebě energie.

 

Schéma zimního provozu systému: Větrací systém s rekuperací tepla zajišťuje výkonné a energeticky úsporné větrání i v chladných zimních měsících. Klimatický modul se navíc postará o dohřívání vzduchu a optimalizaci jeho vlhkosti.

 

Klimatický modul Zehnder ComfoClime je vybavený automatickým nastavením, které se řídí plynulou úpravou kompresoru, což znamená, že se modul přizpůsobuje aktuálním podmínkám. Samotná jednotka se pak díky zabudovanému wi-fi modulu ovládá pomocí mobilní aplikace, ve které lze měnit její výkon, programovat různé denní scénáře nebo provádět další úpravy podle preferencí. Pro maximální flexibilitu řešení lze v aplikaci navíc nastavit i orientaci provedení klimatického modulu – levé či pravé. To umožňuje přizpůsobit modul konkrétním potřebám a podmínkám prostoru, ve kterém je instalován.

Na míru každému obytnému prostoru
Sofistikovaná kombinace větrací jednotky Zehnder ComfoAir Q a klimatického modulu Zehnder ComfoClime představuje revoluční řešení pro dosažení nejvyššího standardu kvality a energetické účinnosti. Navíc zajišťuje kvalitní zdravé bydlení, jelikož kromě regulace teploty a vlhkosti vzduchu snižuje množství škodlivin v domácnosti. Vysoké nároky splňuje klimatický modul také z hlediska akustických parametrů – jeho provoz je mimořádně tichý. Kromě kvalitního provedení svých produktů si švýcarský výrobce Zehnder navíc zakládá na komplexnosti svých služeb. Mimo jiné nabízí i návrh větrání na míru zdarma. „V rámci plánování systému komfortního větrání nabízíme zdarma zpracování individuálního návrhu a nezávazné cenové nabídky. V rámci této služby dimenzujeme správný výkon větrací jednotky a klimatického modulu a také ideální rozvody vzduchu,“ přibližuje odborník na komfortní větrání Zehnder. Samozřejmostí je profesionální poradenství v průběhu celé realizace a následně v případě potřeby i technický servis.

Pro návrh větrání na míru zdarma se neváhejte obrátit na e-mail nabidky@zehnder.cz.

Více informací k řešení větrání pomocí Zehnder ComfoClime najdete ve webináři Zehnder: Řízené větrání v RD s chlazením a ohřevem vzduchu novinkou ComfoClime.