Koupelnový radiátor – funkční a designová dominanta koupelny
Šíře sortimentu a variabilita koupelnového vybavení je dnes skutečně ohromující. Trend ve vzhledu současných koupelen určují především světlé odstíny přírodních barev velkoformátových obkladů, jakými jsou písek, dřevo, mramor, kov či pohledový beton. V návaznosti na barevnost obkladů stěn, sanitární keramiky či barvu nebo úpravu povrchů vodovodních, popř. sprchových baterií, je vhodné vybírat i barevné a tvarové provedení koupelnového radiátoru. Ten by rozhodně neměl chybět v žádné koupelně. Proč? Jeho primární funkcí je sice zajištění tepelné pohody v interiéru koupelny, nicméně dokáže nám vždy přichystat pečlivě nahřátý ručník a svým designem umí výrazně oživit prostor koupelny.

Koupelnový radiátor – aneb design na prvním místě
To, že by se měl dnešní koupelnový radiátor vyznačovat spolehlivým a energeticky vysoce účinným provozem, je již považováno za naprostou samozřejmost. Často opomíjena je však jeho nezaměnitelná designová funkce. Jak tedy postupovat při výběru koupelnového radiátoru, aby byl vzhled Vaší koupelny dokonalý?

Koupelnový radiátor - volba barvy a materiálu
Koupelnové radiátory mohou být vyrobeny z hliníku, oceli, kartáčované oceli, nerezu či mosazi. Vybírat lze samozřejmě z nepřeberného množství barevných úprav radiátorů. Pokud je naším cílem dovést koupelnu k dokonalosti, pak by povrchová úprava radiátoru, či jeho barevné a materiálové provedení mělo navazovat na další doplňky v koupelně. Kupříkladu pokud zvolíte do Vaší koupelny umyvadlovou či sprchovou baterii v černé barvě, pak vězte, že nic jejich krásu nepodtrhne lépe, než černý koupelnový radiátor spolu s ostatními doplňky v koupelně, kterými mohou být madla, mýdelníky apod. Líbí se Vám naopak vodovodní armatury z kartáčované oceli? Pak není důvod váhat ani nad tím, z jakého materiálu a jakou povrchovou úpravou bude opatřen Váš koupelnový radiátor. V kombinaci s bílou sanitární keramikou a chromovanými bateriemi můžete využít chromovaný radiátor a samozřejmě také nikdy nestárnoucí provedení v klasické bílé barvě. V poslední době je trendem přizpůsobit barvu koupelnového radiátoru barvě obkladů. Tato varianta je dnes často využívána při aplikaci obkladů v módní šedé - antracitové barvě.

Koupelnový radiátor – volba provozu
Nejčastěji uplatňovanou volbou provozu koupelnového radiátoru je jeho začlenění do teplovodního systému centrálního vytápění. Zákazníkům k dispozici jsou však i elektrické koupelnové radiátory nebo s možností kombinované volby jejich provozu. Elektrické trubkové radiátory jsou často využívány k dodatečné instalaci tam, kde není k dispozici rozvod teplovodního vytápění nebo je-li objekt (kupříkladu chalupa) využíván pouze nárazově.

Patří koupelnový radiátor pouze do koupelny?
Rozhodně ne! Vhodný žebříkový radiátor nalezne uplatnění všude tam, kde potřebujeme teplo a zároveň usušit vlhké věci po venkovních aktivitách. Takovými místnostmi mohou být předsíň, kuchyně, garáž, dílna apod. Často jsou trubkové radiátory využívány také k temperování schodišťových prostor rodinných domů.  Samozřejmě luxusní koupelnové radiátory obloukových či asymetrických tvarů z ušlechtilých materiálů, jakými jsou chrom, kartáčovaná ocel či nerez mohou být i výrazným doplňkem bytových interiérů.

Co dalšího zohlednit při výběru koupelnového radiátoru?
Vedle nápaditého designu a materiálového či barevného provedení by u koupelnového radiátoru nemělo pokulhávat jeho praktické využití. Při jeho výběru je proto vhodné si představit, jak pohodlně zavěsíte mezi trubky svůj ručník, zda-li jsou trubky pro tento účel v dostatečné vzdálenosti a umožněno je tak i snadné čištění radiátoru. Většina dnešních koupelnových radiátorů disponuje flexibilním připojením na levé či pravé straně radiátoru a možné je samozřejmě také středové připojení. Je tedy jen na Vás a konkrétním prostoru, jaký typ připojení radiátoru zvolíte, aby ovládání termostatické hlavice pro Vás bylo co nejpohodlnější.

Kam pro nejširší výběr koupelnových radiátorů?
Široký výběr koupelnových radiátorů nabízí koupelnová studia Elements, která působí ve všech rozhodujících regionech ČR. V jejich sortimentu naleznete klasické trubkové radiátory, článkové radiátory, ale i radiátory ve tvaru otopných stěn či dokonce lavic. Zákazníkům k dispozici jsou také koupelnové radiátory asymetrických tvarů, různých profilů trubek, bezpočtu povrchových úprav i doplňků, k nimž patří kupříkladu věšáky či držáky na ručníky. Pokud tedy plánujete realizaci či rekonstrukci Vaší koupelny, nezapomeňte se spojit s odborníky v koupelnových studiích Elements. Ti Vám ochotně pomohou nejen s výběrem koupelnového radiátoru, ale s každým dalším detailem Vaší koupelny.