Moderní úsporné vytápění
Kotel na tuhá paliva, elektrický kotel, plynový kotel a rozvod tepla radiátory. Tak dříve vypadalo vytápění rodinného domu. Všechny uvedené způsoby mají jednoho společného jmenovatele. Tím jsou tepelné ztráty a vysoká cena za energie. Na trhu jsou dostupné moderní systémy úsporného vytápění. Po jejich instalaci vám umí ušetřit desítky tisíc a jsou šetrné k životnímu prostředí.

Vyměňte radiátory za podlahové vytápění
Výměna radiátorů za podlahové topení přináší roční úsporu asi deset tisíc korun. Teplota je v místnosti rovnoměrná. Podlahové vytápění využívá nízkoteplotní zařízení. Tím se stává velmi efektivním a mnohem levnějším systémem než rozvádění tepla pomocí radiátorů. Nevýhodou je nutnost demontovat podlahu v případě poruchy. Podlahové topení se doporučuje kombinovat s jiným zdrojem vytápění. Může se jednat o krb nebo infrapanely.

1

Designové infrapanely
Už jste slyšeli o obrazu, který hřeje? Seznamte se s infrapanely. Vyzařují infračervené vlny a ohřívají předměty v místnosti. Od ohřátých předmětů je ohřívá i vzduch v jednotlivých pokojích.

U radiátorů budete mít rozdíl v teplotě mezi stropem a podlahou asi osm stupňů celsia. U infrapanelů vzniká rozdíl pouze dvou stupňů.

2

Krby jsou v kurzu
Krby a krbová kamna zažívají rostoucí popularitu. Používají se jako doplňkový zdroj vytápění nebo i jako dominantní zdroj vytápění. Vypadají nádherně a spalují obnovitelné zdroje. Vytápění dřevem je mnohem levnější.

V panelových bytech nachází své místo krby na biolíh. V tomto srovnávacím testu nejlepších biokrbů pak nejdete recenze jednotlivých modelů.

3

Tepelné čerpadlo
Náklady na vytápění nebo na ohřev teplé vody můžete snížit pomocí instalace tepelného čerpadla. Tepelná čerpadla jsou k dostání v různých typech, používají geotermální energii nebo teplo z okolního vzduchu. Nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady.

Automatické kotle
Plynový kotel v rodinném domě je oblíbeným způsobem vytápění zejména proto, že nevyžaduje žádnou obsluhu. Vytápění plynem je ale nákladné a plynová přípojka nemusí být v lokalitě k dispozici. Ke slovu se dostávají automatické kotle. Oblíbené jsou ty na dřevěné pelety nebo dřevěné brikety. Oproti plynovému kotli se jedná o úsporu až třetiny nákladů. Nevýhodou je, že musíte mít v domě prostor pro skladování otopu.

5

Úsporný ohřev vody
V rodinném domě, kde je velká spotřeba teplé vody a nutnost vytápění větších ploch se vyplatí pořízení tepelného čerpadla. Oproti tomu v menších bytech vám úsporu za ohřev teplé vody dokáže zajistit i elektrický ohřívač vody. To díky tomu, že oproti zásobníkům teplé vody ohříváte pouze množství vody, které momentálně potřebujete. Vyplatí se však jen při nižších spotřebách vody.

Novostavby rodinných domů už bývají často doplněny o solární systémy, které slouží pro vytápění i ohřev teplé užitkové vody. Různé způsoby využití solárních systémů si můžete pořídit i do starších rodinných domů.

Úspora bez investic
Je cesta, jak uspořit náklady za vytápění a ohřev vody bez toho, abyste nakoupili nové zařízení? Ano! Můžete prověřit dodavatele energií a zjistit, zda vám jinde nenabídnou výhodnější cenu. Pomůže vám také pravidelné zapisování stavu a aktuální spotřeby. Jakmile budete mít při ruce informaci o aktuální spotřebě častěji, víte, kdy musíte usměrnit chod domácnosti.