Rozvoj společnosti v současné době pokračuje tak, abychom vždy využívali systémových řešení, odborných zkušeností, nejmodernějších technologií a lidského kapitálu pro schopnost obstát v tak silně konkurenčním prostředí, jakým stavební trh je,“ říká v rozhovoru pro Stavební a investorské noviny předseda dozorčí rady pan Dušan Ezr.

Vážený pane předsedo, můžete našim čtenářům přiblížit v krátkosti vznik a vývoj vaší společnosti a s jakým týmem odborníků nyní pracujete na svých zakázkách?

Společnost Stavitelství DE a.s. vznikla v roce 2003 jako následník Tesařství EZR s.r.o. Již od počátku byla úzce specializována na provádění monolitických železobetonových konstrukcí, které i nyní zůstávají hlavním oborem naší společnosti. Jedním z dalších milníků v historii byl rok 2005, kdy se společnost z důvodu velké expanze přesunula z Prahy-Kobylis do Klecan, kde jsme získali potřebný prostor jak pro administrativu, tak i pro skladování systémového bednění, dopravu a mechanizaci. V průběhu uplynulých let se ve Stavitelství DE a.s. vytvořil stabilní tým odborníků na všech úrovních realizačního procesu stavebních zakázek. Filozofií naší firmy je také minimalizovat fluktuaci na jednotlivých pracovních pozicích a snažit se zajistit našim zaměstnancům odborný a profesní růst v příjemném kolektivu.

Když se poohlédnete tak tři roky zpět, jak byste zhodnotil toto období, co se týká zakázek pro vaši společnost ­STAVITELSTVÍ DE, a.s.?

Samozřejmě vzhledem k propadu objemu stavebních zakázek v celorepublikovém měřítku i pro nás to znamenalo snížení objemu zakázek o cca 7 %. Za toto období tří let tedy klesl objem stavební výroby o cca 20 %. V souběhu s tímto jsme zeštíhlili společnost, změnili a zjednodušili strukturu společnosti. Toto snížení pro nás na druhou stranu znamená vyšší materiálovou základnu na úrovni bednícího systému, který má v tuto chvíli firma k dispozici. Poskytuje nám určitý prostor pro vyšší konkurenceschopnost na trhu. K dnešnímu dni je naše společnost stabilizovaná na této velikosti a v tuto chvíli vnímáme naši velikost jako optimální a považujeme reakční úkony, změny za dokončené.

Dáváte přednost státním zakázkám a jejich investorům nebo se zaměřujete i na soukromou sféru?

Většina námi realizovaných zakázek spadá do soukromé sféry, ale samozřejmě realizujeme i zakázky pro obce, města nebo stát.

Vaše společnost STAVITELSTVÍ DE se podílela na celé řadě zajímavých, technických a technologických projektech v ČR. Můžete některé z nich jmenovat?

Z poslední doby bych zmínil například výstavbu skladu vyhořelého paliva pro jadernou elektrárnu Temelín (SVJP) nebo realizaci jednoho z nejdůležitějších zlínských projektů posledního desetiletí a dominanty města – Kulturní a univerzitní centrum od světoznámé architektky a zlínské rodačky Evy Jiřičné.

Se kterými nejvýznamnějšími dodavateli na našem stavebním trhu spolupracujete?

Vzhledem k tomu, že naše společnost je úzce specializována na provádění monolitické konstrukce té nejvyšší kvality, spolupracujeme nebo jsme spolupracovali s takřka všemi nejvýznamnějšími dodavateli.

Jaké jsou prioritní cíle vaší společnosti pro tento rok a jak byste ho hodnotil s určitým výhledem ke stavebním zakázkám?

Naším cílem je i nadále zůstat na dobytých pozicích a svou stabilitou zajistit našim zákazníkům jistotu splnění jejich představ o nejvyšší kvalitě stavebního díla a obchodního vztahu. Rozvoj společnosti v současné době pokračuje tak, abychom vždy využívali systémových řešení, odborných zkušeností, nejmodernějších technologií a lidského kapitálu pro schopnost obstát v tak silně konkurenčním prostředí, jakým stavební trh je. V současné době realizujeme řadu významných stavebních projektů bytového i administrativního charakteru a vždy dbáme na to, aby konečný efekt výstavby korespondoval s naším sloganem „Stavíme Váš svět“.

Děkujeme za rozhovor a odpovědi na otázky
Ing. Jaroslav Pospíšil

Stavitelství DE a.s.
Jelínkova 1617/3, 182 00 Praha 8
tel.: 284 681 464, fax: 284 689 500
e-mail: obchod@monolity.cz, www.monolity.cz