Slavnostního otevření školicího střediska a tréninkového polygonu se zúčastnili hosté z řad zástupců stavebních firem, škol, prodejců stavební techniky a médií. Sobotní program zahrnoval prohlídku moderního školicího centra včetně speciálně upraveného tréninkového polygonu. Na něm byly pro návštěvníky připraveny soutěže na strojích a občerstvení. K vyzkoušení bylo kolové rýpadlo Cat M313D, mini-rýpadlo SANY SY18 C s nivelací a úplná novinka výrobce JCB – plně elektrické mini-rýpadlo 19C-1E (ELECTRIC).  Poslední dva jmenované stroje zapůjčili na tuto akci partneři školicího střediska – společnosti CARACAL MACHINES s.r.o. (dealer strojů SANY) a TERRAMET, spol. s.r.o. (JCB).

Dlouhodobý nedostatek kvalifikovaných obsluh stavebních strojů je problém, který se dotýká celé stavební branže, počínaje dodavateli staveb až po prodejce strojů. Na tom se shodli všichni oslovení hosté ve Svojeticích. Iniciativa, která si klade za cíl vrátit strojnické profesi prestiž a znovu přitáhnout mladé lidi ke strojům, se proto setkala s kladným ohlasem. „Já už jsem exekutivu ve firmě Miroslav Šmíd v podstatě předal a teď bych se rád věnoval něčemu, co má nějaký přesah a užitek,“ říká k motivaci založit společnost na školení obsluh jeden ze zakladatelů, Miroslav Šmíd, a dodává: „Nyní máme za sebou byrokratické procedury, máme připravené stroje na zácvik, polygon a kompletně vybavené školicí středisko a nic nám tak už nestojí v cestě.“ Termíny kurzů jsou vypsané a postupně se zaplňují. Zároveň jsou podepsané první kontrakty se stavebními firmami na proškolení posádek a získání praxe pro ovládání strojů.

Projekt Strojnické průkazy na klíč zahájil svou činnost otevřením školicího střediska a polygonu


Společnost Strojnické průkazy na klíč zahájila také spolupráci s několika odbornými učilišti v České republice. Cílem je prezentovat tento obor mladým studentům a ukázat jim všechny výhody strojnické profese. První workshop se studenty včetně praktické ukázky strojů proběhl 25. a 26. května 2021 na Střední odborné škole Jarov na Praze 9. „Pozitivní ohlasy od studentů nás potěšily a daly nám další energii. Překvapilo nás, že o vyzkoušení stroje byl zájem i mezi dívkami a některé z nich byly opravdu dobré,“ komentuje první oficiální akci ve škole Pavel Černý.

Společnost strojnické průkazy na klíč nabídne zájemcům služby doslova od A do Z. K dispozici je 6 typů kurzů, od základního (komplexní kurz, na jehož konci je získání oprávnění k obsluze stavebních strojů dle platné vyhlášky) až po rozšiřovací kurz nebo opakovaná školení.  Zajímavostí je tzv. sloučený kurz, v rámci kterého bude obsluha proškolena na dva nejčastější typy strojů – kolové a pásové rýpadlo. Ve vstupním kurzu si pak mohou firmy prověřit dovednosti nových zaměstnanců.

Kurzy se skládají z teoretické výuky a z praktického výcviku. Pro účastníky je připravena moderně vybavená a klimatizovaná školicí místnost; k dispozici je také vlastní parkoviště, hygienické zázemí apod. „Chceme lidem ukázat reálný život na stavbě. Patří k tomu kromě ovládání stroje také jeho údržba, bezpečnost na stavbě nebo legislativa,“ říká o obsahu kurzů Pavel Černý. „Radíme budoucím strojníkům i to, jaké by měli mít pojištění nebo na co si dát při práci pozor, dodává.  Praxe na strojích probíhá pod stálým dohledem zkušených školitelů, a to buď na vlastním polygonu, nebo přímo u zákazníka na stavbě. „Člověk, který vyjde z našeho kurzu, umí aktivně ovládat daný stavební stroj a využívá maximálně jeho potenciál. Ví, jak funguje elektronika stroje, ale zároveň získá povědomí o nějaké souslednosti práce na stavbě, shrnuje praktické dopady výcviku Pavel Černý. Školení se vztahuje na všechny typy stavebních strojů, uvedené ve vyhl. č. 77/1965 Sb; v plánu je také rozšíření i na stroje mimo tuto vyhlášku (teleskopické manipulátory, kloubové a pevné dumpery, vysokozdvižné vozíky a jeřáby). Více informací na: https://strojnickeprukazynaklic.cz/

Podívejte se na video z otevření střediska.


Řekli o projektu Strojnické průkazy na klíč:

„U našich zákazníků intenzivně vnímáme, že na trhu je nedostatek kvalifikovaných strojníků. Jsem ráda, že naše společnost může v tomto pomoci a stala se partnerem projektu Strojnické průkazy na klíč.“

Eva Kalcovská, jednatelka společnosti CARACAL MACHINES s.r.o.

(dealer strojů SANY)

„Jsem rád, že se této problematiky někdo ujal. V dnešní době můžete mít sebelepší stroj, ale pokud do něj nemáte strojníka, je technika vlastně na nic. Občas se setkávám i s tím, že přijde zákazník a řekne mi, že od nás koupí stroj, ale potřebuje k němu sehnat obsluhu. Zkrátka je to dnes velký problém a já proto tuto iniciativu vítám.“

Lubomír Kopecký, jednatel společnost KOBEX Bohemia s.r.o.

(dealer strojů Hidromek, DRESSTA a příslušenství OKADA)



Stavební firma Miroslav Šmíd

Rodinná firma Miroslav Šmíd ze Svojetic u Říčan začala psát svou historii už v roce 1991. Zakladatelem byl Miroslav Šmíd starší a zajímavostí je, že firma původně podnikala v zemědělství (například ve velkochovu slepic neklecovým způsobem). Postupně se ale přeorientovala na stavebnictví. Dnes firmu vede syn zakladatele, také Miroslav. V současnosti společnost zaměstnává přibližně 50 zaměstnanců, z toho 20 strojníků. Flotila firmy čítá desítky špičkových strojů, včetně například 70tunového autojeřábu Liebherr. Mezi stavebními stroji převažuje značka Cat.

Společnost působí po celé republice; portfolio činností je různorodé a zahrnuje klasickou „zemařinu“, dále výstavbu rodinných domů, komplexní zajištění různých stavebních projektů (například dodávky stropních panelů či jímek), demolice, jeřábnickou činnost nebo nákladní autodopravu. Mají tu dokonce vlastní projekční kancelář a statika. Společnost provozuje rovněž certifikované skládky stavebního odpadu a deponii, kde se prodává stavební materiál (štěrky, písky, kamenivo aj.). Filosofií firmy je naprostá transparentnost k zákazníkovi, včetně férové cenové politiky.

Většinu zisku investují zpět do firmy a svých zaměstnanců. V sídle firmy ve Svojeticích mají vytápěné garáže pro techniku, moderně vybavené dílny, dále myčku strojů, výcvikový polygon a nové školicí zázemí pro strojníky. Více informací na www.miroslavsmid.cz.


Pavel Černý (Big Iron Team)

Školení posádek se věnuje 38 let, praxi u strojů začínal v socialistickém podniku Stavby silnic a železnic. Rukou mu prošly stovky mašin, od legendární UDSky 110, Stalince, až po buldozer Cat D9G. Jeho výhodou, jak sám říká, je to, že si prošel různými profesemi na stavbě, od pomocného dělníka, univerzální posádky pro rýpadla, dozery a nakladače, mistra u vodařské firmy, vedoucího střediska až po školitele posádek. A u toho posledního zůstal. Devadesátá léta jsou u něj nerozlučně spjata s firmou Phoenix-Zeppelin (dnes Zeppelin CZ), která je oficiálním dealerem strojů Caterpillar v ČR. Celkem 18 let tu dělal předváděcího technika, školitele a aplikačního konzultanta. Je zakladatelem zájmového sdružení Klub posádek Cat (KPC), který v dobách své největší slávy sdružoval přes 1 300 členů (v omezené míře funguje klub dodnes). Od roku 2012 pracuje sám na sebe – k dílčím projektům si ho najímají různé firmy, zejména prodejci strojů (Bobcat, DOOSAN, HITACHI, Komatsu, Kobelco, SANY, JCB aj.). Pod názvem Big Iron Team pokračuje ve šlépějích, kterými se vydal už ve Phoenixu. Školí lidi, předává znalosti a udržuje mezi strojníky „dobrou náladu na palubě“.

Více informací o jeho činnosti na www.big-iron-team.cz.