Právě baterie se dnes v koupelně či kuchyni stávají výrazným designovým prvkem, který má na konečný vzhled koupelny zásadní vliv. Záleží jen na citu architekta či bytového designéra, jaký význam jim připíše v budoucím návrhu koupelny. V některých případech mohou perfektně zvolené baterie vytvořit nenápadnou sjednocující linku s vybranou sanitární keramikou, obklady či koupelnovými doplňky, jinde zase dokáží oživit prostor jako nepřehlédnutelný designový solitér.

Jak přistupovat k výběru vodovodních baterií

Tak jako je tomu i u jiných typů výrobků, obdobně i sortiment vodovodních baterií se neustále rozšiřuje. Rostou odborné nároky na jejich správný návrh do sestavy koupelnového vybavení i odbornou montáž.

Vodovodní baterie lze snadno rozdělit podle místa a účelu jejich použití. V koupelnách a na toaletách jsou nejčastěji instalovány baterie umyvadlové, vanové, sprchové a bidetové. Podle způsobu montáže baterie dále dělíme na nástěnné (montují se na stěnu nad umyvadlo, či vanu) nebo stojánkové, které mohou být umístěny přímo na umyvadlo, koupelnovou skříňku nebo v případě vanových baterií do podlahy koupelny. Do sprchových koutů jsou často instalovány podomítkové baterie. V těchto případech je na povrch obkladu ve sprchovém koutu vyvedena pouze ovládací páka baterie. Tělo baterie je zabudováno do zdi pod omítku.

Baterie nové generace – materiály

Baterie nové generace poznáte snadno. Jsou vyrobeny z ušlechtilých materiálů a úprava jejich povrchu je dokonalá. Velkému zájmu se stále těší chromované baterie následované bateriemi v matné povrchové úpravě kartáčované oceli nebo i jiných kovů, například mosazi. Značnou oblibu získávají i baterie v klasických barvách černé a bílé. Ty bývají vyrobeny z moderních kompozitních materiálů (např. Silgranit) nebo jsou opatřeny velmi odolnými povrchovými úpravami z Granitu. Tyto baterie bývají velmi často využívány v kombinaci s keramickými či granitovými dřezy v moderně koncipovaných kuchyních. Velmi efektně vypadají tyto baterie i v kombinaci s umyvadly nebo vanami nové generace, které jsou vyrobeny z matného kompozitního materiálu Cristalplant. Matná sněhobílá barva těchto umyvadel spolu s decentně matným černým povrchem baterií vytváří v koupelně dokonalý kontrast.

Baterie nové generace – funkce

Základním požadavkem na každou baterii je její dlouhodobá, bezchybná funkce. Důležitý je proto nejen její vnější vzhled, ale zejména kvalita mechanických součástí umístěných uvnitř těla baterie a úroveň technického zpracování. Rozhodující vliv na životnost a dlouhodobou funkci baterie má pak kvalita keramického těsnění – tzv. Cartridge - hovorově kartuše. Jedná se vlastně o jakési zabroušené keramické desky, s pomocí kterých je řízena intenzita toku vody od plného proudu po úplné zastavení. Toto těsnění účinně zamezuje únikům vody a zajišťuje baterii bezproblémový provoz po dlouhá léta. Mezi baterie, které bezezbytku splňují tyto vysoké kvalitativní nároky, patří například vodovodní baterie německé značky VIGOUR a DERBY STYLE.

Baterie nové generace – tvar

Vybrali jste si hranaté umyvadlo nebo jste naopak zvolili vanu oblých tvarů? Bude Vaše koupelna extravagantní nebo spíše oázou klidu? Nevadí! Baterie nové generace mohou být mohutné, subtilní, nízké či vysoké, jejich výtoková ramínka mohou být kulatá, hranatá, plochá, mohou být provedena v různých úhlech nebo je může dokonce tvořit skleněná či chromovaná hubice. Obdobně je na tom i ovládání baterií. U pákových baterií jsou k dispozici všechny typy pák a páček, které se snaží o to vždy je vhodně doplnit a ještě více zatraktivnit design baterie, u kohoutkových baterií je již dnes vše přizpůsobeno spíše retro stylu koupelen.

Nejmoderněji koncipované termostatické baterie pamatují i na bezpečnost, která spočívá v možnosti okamžitého nastavení požadované teploty vody. Za tímto účelem jsou baterie vybaveny speciální mechanikou pracující na bázi tepelné roztažnosti materiálů. Nejvyspělejší baterie tohoto typu disponují i ovládacím LCD displayem, který umožňuje velmi přesné nastavení teploty vody, propojení s domácími úpravnami vody nebo dětskou pojistkou proti opaření.

Dvakrát měř a jednou řež

Sortiment vodovodních baterií je nesmírně široký. Vybrat pro Vaši koupelnu, kuchyni či sprchu tu správnou vyžaduje znalosti, cit, zkušenost a také představivost, jak Vaše nová baterie zapadne do výtvarného řešení interiéru. Možností jsou stovky. Proto ještě dříve, než začnete s plánováním rekonstrukce, či výstavbou nové koupelny, sjednejte si schůzku s odborníky z koupelnových studií Elements, která jsou situována po celém území ČR a SROV. Ti Vám pomohou s výběrem veškerého koupelnového vybavení včetně baterií, vytvoří pro Vás výtvarný návrh řešení koupelny a pomohou Vám nalézt optimální designovou i cenovou alternativu u vybraného zboží .

 

Ivo Románek