To se týká i řady majitelů starších atmosferických plynových kotlů, ať již v rodinných domech nebo bytech. Vytápění plynem je velmi spolehlivé, komfortní a bezobslužné. I to je důvod, proč řada lidí nejeví v průběhu roku o svůj kotel téměř žádný zájem. Problém nastává teprve v okamžiku, kdy jim kotel vypoví službu a odmítne naskočit. Zmocní se jich panika a ihned začnou pátrat po nejbližším servisním technikovi. Brzy však zjišťují, že ti jsou v tomto období nedostatkovým zbožím. Důvod je jednoduchý. Kotlů je mnoho a servisních techniků málo. A když už se na ně konečně dostane řada, vyslechnou si většinou nepříznivou zprávu. Oprava kotle si vyžádá výměnu hned několika rozhodujících dílů a její cena se vyšplhá na těžko akceptovatelnou úroveň. Zkrátka, nastal čas vyměnit starý plynový atmosférický kotel za kotel nový kondenzační.

Jaký kotel zvolit? Plynové kondenzační kotle Brotje – sázka na jistotu !
Osvědčenou značkou plynových kondenzačních kotlů je Brotje. Výrobce kotlů Brotje je třetím největším producentem těchto zařízení v Evropě a také u nás se tyto kotle těší díky své spolehlivosti a úspornosti velké oblibě. Kondenzační kotle Brotje vynikají svojí účinností. Je tomu tak proto, že při spalování plynu dochází u kondenzačních kotlů k tvorbě vody, která se v důsledku hoření mění na vodní páru. Odcházející spaliny jsou nositeli tzv. „latentního tepla“. Ochlazením těchto horkých spalin pod teplotu rosného bodu se změní díky kondenzaci jejich skupenství a dojde k uvolnění tepla. Uvolněnou energii využívají kondenzační plynové kotle Brotje s pomocí výměníků ještě dále k ohřevu topné vody. Tím je zvýšeno procento jejich účinnosti až na úroveň 109 %. U starých atmosférických plynových kotlů tato energie není využita a je odváděna komínem do ovzduší. To zvyšuje jejich energetickou náročnost.

Výměna za nový kotel se vyplatí
Z výše uvedeného je zřejmé, že díky vysoké účinnosti kondenzačních kotlů Brotje protopí Vaše domácnost výrazně méně.  Od sklonku září 2015 se navíc díky zpřísňujícím se evropským normám staly plynové kondenzační kotle novým standardem a výroba atmosférických kotlů byla ukončena. To přispělo i k poklesu cen kondenzačních kotlů obecně a jejich nákup se tak nyní ještě více vyplatí.

Akční nabídka na kondenzační kotle Brotje a široký sortiment vybavení
Na tuto skutečnost zareagovala i společnost Gienger -  výhradní prodejce kotlů Brotje na území ČR. Ta nyní před začátkem hlavní topné sezóny nabízí v akci za zvýhodněnou cenu plynový kondenzační kotel BRÖTJE EcoTherm Kompakt WBS 14F. BRÖTJE EcoTherm Kompakt WBS je nástěnný kondenzační plynový kotel s modulačním čerpadlem, se 2 místy pro rozšíření integrované regulace pomocí zásuvných modulů např. o 1 nezávislý směšovaný topný okruh. Další možností je i zajištění ohřevu teplé vody v externím zásobníku pomocí rozšiřovací sady. K výhodám kotle dále patří vysoká účinnost, vybavení regulací Siemens s jednoduchou obsluhou, elektronicky řízené čerpadlo a systém „Multilevel“ (integrovaná systémová regulace ISR – Plus).

Vyniká také preciznost zpracování a díky malým rozměrům je nízká i potřeba prostoru nutného pro instalaci kotle. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že spolehlivost kotle byla již dříve 3 x oceněna německou známkou kvality „Sehr Gut“.

Široký sortiment kotlů Brotje
Nabídka kondenzačních kotlů Brotje je však mnohem širší. Snadno uspokojí poptávku na jakýkoliv výkon, ohřev vody v integrovaném či externím zásobníku, připojení solárního systému či požadavek na druhý topný okruh (např. pro podlahové vytápění) Pro tyto účely je navržen dvouokruhový plynový kondenzační kotel Brotje Eco Therm Plus WGB-M 20 EVO, který je konstruován jako dvouokruhový  přímo z výroby a je osazen směšovacím uzlem včetně regulace pro 2. směšovaný okruh (podlahové vytápění). Díky tomu není nutno dodatečně instalovat hydraulickou výhybku (váhu, anuloid), rozdělovač topných okruhů a čerpadlové skupiny včetně čerpadel a směšovače.

Co získáte koupí kondenzačního kotle Brotje?
Na tomto místě bychom se opět rádi vrátili na začátek a zeptali se Vás: „Vzpomínáte si ještě, jak těžce jste sháněli servisního technika, který by Vám opravil, doporučil či dokonce namontoval nový kondenzační kotel? Pak vězte, že odborný velkoobchod TZB Gienger a jeho značka obchodů Elements disponuje jednou z nejširších sítí proškolených aktivních montážních a servisních firem v oblasti topenářské techniky nejen u nás, ale i na Slovensku. V případě Vašeho zájmu o nový kotel Vám odborní pracovníci firmy rádi doporučí montážní firmu nejblíže Vašemu bydlišti či místu instalace.

Z toho je tedy zřejmé, že pokud si jako nový topný zdroj zvolíte některý z plynových kondenzačních kotlů Brotje, zima Vás doma už nikdy nepřekvapí.

Ivo Románek