Cihla jako stavební materiál představuje architektonickou tradici starou několik tisíciletí. Ve své nepálené podobě spatřily cihly světlo světa už kolem roku 8500 před naším letopočtem. První skutečně pálené cihlové stavby se objevují ve starověkém Římě už před 2500 lety. Od té chvíle se cihly staly nenahraditelným stavebním materiálem, jehož nestárnoucí přednosti oceňují moderní architekti a stavebníci dodnes. Důvodů je celá řada. Především se jedná o velmi ekologický stavební materiál, s jehož pomocí vznikají domy nabízející zdravé a pohodlné bydlení. Cihly mají vynikající tepelně izolační vlastnosti, protože akumulují teplo. Mimo to také výborně izolují hluk. Jsou pevné a trvanlivé. Jejich další předností je vzhled, díky němuž i menší stavby, jako rodinné domky, vypadají velmi komfortně. Větším stavbám zase dodávají osobitost a lidský rozměr, které často postrádají objekty z betonu nebo skla.

Cihla jako moderní a inovativní materiál
Všechny tyto přednosti si pochopitelně uvědomuje také přední světový výrobce pálených cihel, společnost Wienerberger. I to byl jeden z motivů pro pořádání soutěže Wienerberger Brick Award, která probíhá od roku 2004 a nyní vstupuje již do svého 8. ročníku (je vyhlašována každé dva roky). Hlavním posláním soutěže je ocenění inovativních zděných staveb na mezinárodní úrovni a podpora rozmanitých způsobů použití cihly v současné architektuře. O soutěž je mezi architekty velký zájem, ostatně minulého ročníku Wienerberger Brick Award 2016 se zúčastnilo více než 600 projektů z 55 zemí. Pro vítěze hlavní ceny Brick Award 2018 (vč. vítěze kategorie) je připraveno 7000 EUR, na vítěze některé z pěti kategorií čeká 5000 EUR.


Součástí každého ročníku je i vydání reprezentativní publikace „Brick“, v níž jsou představeny všechny nominované stavby z každého ročníku. Kniha je zároveň ojedinělým svědectvím o soudobé architektuře i o aktuálních trendech v rozmanitém využití cihlového zdiva. Vydávána je vždy při příležitosti slavnostního vyhlášení celé soutěže, které se koná ve Vídni.

Stavby by měly propojovat funkčnost, ekologii i úspory

Architekti mohou svá díla přihlásit do těchto soutěžních kategorií:
• Feeling at home (rodinné a bytové domy)
• Living together (veřejné a společensky prospěšné stavby, architektonické řešení veřejných prostor)
• Working together (administrativní a industriální stavby)
• Sharing public spaces (začlenění staveb do veřejného prostoru, celkové řešení veřejného prostoru)
• Building outside the box (inovativní cihlové stavby, které přinášejí neotřelá a novátorská řešení)

Soutěžní kritéria
• Účast není podmíněna použitím výrobků společnosti Wienerberger
• Významná část stavby musí být vytvořena z keramického stavebního materiálu (cihelné bloky, lícové cihly, keramická dlažba a fasádní panely, pálené střešní tašky)
• Zvláštní zřetel bude brán na to, jak stavba spojuje funkčnost, principy udržitelného rozvoje a energetickou úspornost
• Termín dokončení stavby v roce 2014 či později (do doby přihlášení stavby)
• Přihlášky musí být zaslány elektronicky na www.brickaward.com nejpozději do 20. dubna 2017

Kompletní soutěžní kritéria naleznete na http://clay-wienerberger.com/expertise/submission-

Z došlých přihlášek pak mezinárodní panel odborných žurnalistů vybere 50 projektů, které budou nominovány na Brick Award 2018. Z nich posléze mezinárodní odborná porota složená z architektů zvolí 5 vítězů jednotlivých kategorií stejně jako držitele hlavní ceny. Všechny nominované projekty budou zveřejněny v knižní publikaci „Brick 2018“. Kniha vyjde u příležitosti slavnostního vyhlášení celé soutěže, které proběhne ve Vídni na jaře roku 2018.

Společnost Wienerberger cihlářský průmysl, a. s., se sídlem v Českých Budějovicích, je největším výrobcem pálených cihel v ČR. Po převzetí společnosti Tondach se stala také největším výrobcem keramických střešních krytin u nás. Její portfolio na trhu v ČR nyní zahrnuje zdící systém Porotherm a Keratherm, obkladové a lícové cihly Terca a pálenou střešní krytinu Tondach. Více informací www.wienerberger.cz a www.tondach.cz.