Zásadní důraz byl u tohoto architektonického směru kladen zejména na estetiku. Nese rysy mnoha směrů, především secese, kubismu a futurismu. U nás se touto architekturou postavenou na dekorativnosti a střídání geometrických tvarů s oblouky na nárožích proslavili architekti Josef Gočár budovou Legiobanky v Praze Na Poříčí (1921 – 23) a Pavel Janák administrativní budovou pojišťovny ­Riunione Adriatica v Praze na rohu Národní třídy a Jungmannovy ulice (1923).

Asi nejimpozantnějším lákadlem Art Deco architektury je mrakodrap společnosti Chrysler Building v New Yorku, který pro Waltera P. Chryslera navrhl architekt William Van Alen.

Snad nejucelenější soubor budov v tomto architektonickém pojetí však ukrývá americké přímořské město Miami. Čtvrť s názvem Art Deco zde leží v těsném sousedství nejznámější miamské ulice Ocean Drive.

Celá oblast je od roku 1974 památkově chráněná a čítá na 960 domů a objektů. Ty se vyznačují různorodou nápaditou pestrobarevností fasád, kulatými okny a zábradlími nápadně připomínajícími lodě, elegantními křivkami a oblouky na nárožích, prosklenými, důmyslně dělenými portály, lesknoucími se prvky z chromu a blyštícími se podlahami z teracových dlažeb. Zkrátka potěcha pro oko i ducha. Dnes jsou zde koncentrovány především hotely, restaurace, zábavní centra a obchody známých značek.

Čtvrť prožila svůj největší stavební rozvoj v letech 1923 – 1943. Velkou zásluhu na rozvoji Miami měl v té době velmi známý a úspěšný developer Carl Graham ­Fisher, který vedle řady významných staveb postavil i důležitý most Collins Bridge přes Biscaynský záliv.

Současná miamská čtvrť Art Deco je udržována až s úzkostlivou pečlivostí a zdejší domy jsou zde zachovány – řečeno sportovní terminologií – „v té nejlepší formě“. Svou upraveností, pestrostí, nápaditostí i zdobností Vás doslova uchvátí na první pohled.

Pokud se tedy ocitnete alespoň na chviličku v americkém přímořském letovisku Miami, nenechte si návštěvu této čtvrti rozhodně ujít. 

Ivo Románek