Následné úhrady škod vymáhané po majitelích nebo správcích pozemních komunikací se pak mohly vyšplhat až ke statisícům. Díky nové vyhlášce o zákazu vykupování barevných kovů se toto riziko výrazně snížilo. Přesto jsou zde ještě jiné faktory, které způsobují komplikace nejen v dopravním provozu, ale také na pěších zónách. Jsou to jednak nezajištěné poklopy, které mohou vlivem jízdy těžkých vozidel vyskakovat, a nebo jsou tyto poklopy terčem různých individuí, která si tak dokazují vlastní sílu.

Společnost TOKOZ přišla během minulého roku na trh s novinkou, která řeší zabezpečení kanálových poklopů a podobných krytů, uzávěrů, vstupů.

Jedná se o uzamykatelný systém US 250, který pomáhá řešit následující problémy:
- odcizení poklopů a projevy vandalismu
- neoprávněné vstupy do městského podzemí
- zajišťuje bezproblémový přístup oprávněným osobám a to i v extrémních klimatických podmínkách (prach, mráz, sníh, ...)
- ochrana při záplavách před vysazením poklopu
- zabezpečení vrat, mříží a speciálních vstupů
- samovolné vyskakování poklopů při přejezdu těžkých vozidel
- snižuje hlučnost a klepání poklopů při přejezdu
- prodlužuje životnost poklopů
- ochrana osob před pádem do otevřené šachty a vozidla před poškozením
- ochrana poklopů proti vypáčení a vytržení
- ochrana šachet nebo kanálů před umístěním nebezpečných materiálů při teroristických útocích (letiště, náměstí, fotbalové stadiony, ...)
- snižuje policejní a servisní kontroly na ohrožených nebo veřejných místech

US 250 je zámek, který se připevní z vnitřní strany na poklop, vrata, dveře nebo mříž a stává se tak běžnými dílenskými nástroji nedostupným. K ovládání zámku slouží speciální klíč, ke kterému je firma schopna dodávat zákaznický profil.
Velkou výhodou tohoto zámku je, že byl vyvinut pro širokou řadu poklopů a není tak třeba měnit jejich rozměry nebo typy. Lze ho tedy instalovat na poklopy přímo u výrobce poklopů nebo na již ležící poklopy. Montáží uzamykatelného systému samotný poklop neztrácí své vlastnosti a není tak ovlivněna ani jeho případná certifikace.
Uzamykatelný mechanismus US 250 se snadno ovládá a je u něho zaručena aretace otevřené polohy i obou uzamykacích poloh.
Firma TOKOZ poskytuje 5letou záruku na funkčnost produktu. Tuto záruku může poskytnout jak na základě zkoušek, kterými zámek prošel, tak i na základě materiálů, které jsou použité na jeho výrobu. Tělo zámku je z hlubokotažné oceli s povrchovou úpravou odolnou proti korozi dle ČSN EN ISO 9227. Uzamykatelný mechanismus je z oceli s tvrzeným povrchem a je odolný otěru a korozi. Plynulou funkčnost uzamykatelného mechanismu zaručuje speciální mazací tuk s protivypíratelnou složkou, doporučený firmou Paramo. Produkt je chráněn užitným vzorem č. 18863.
Při montáži zámku US 250 společnost ­TOKOZ spolupracuje s firmou GS PLUS s.r.o., která je zaměřená na výrobu a montáž svislých dopravních značek a dalších komponentů souvisejících s bezpečností provozu na pozemních komunikacích. Tato firma zajišťuje montáž zámku u zákazníků po celé ČR.
Při vývoji US 250 se vycházelo z reálných problémů, které řeší majitelé a správci kanalizačních sítí, kolektorů a městských podzemí. V průběhu výroby byla podoba zámku konzultována s výrobci poklopů k dosažení co největší univerzálnosti a nejefektivnější konstrukce.

TOKOZ a.s.


TOKOZ a.s.
Santiniho 20/26 , 591 01 Žďár nad Sázavou
tel.: +420 566 802 365
fax: +420 566 802 102
e-mail: mbox@tokoz.cz
http://www.tokoz.cz