U příležitosti 5. VÝROČÍ fungování firmy ISERMAT CZ s. r. o. na našem trhu jsme požádali o zhodnocení její činnosti jednatele společnosti pana Paula Davida (na fotografii vpravo). Na některé otázky odpovídal i ředitel české společnosti Ing. Pavel Karkula (na fotografii vlevo).

Pane Davide, proč a s jakými plány se francouzská společnost ISERMAT rozhodla vstoupit na český trh?

V roce 2006 jsem měl možnost setkat se s představiteli jiných francouzských společnosti, které již na českém trhu působily a jejich informace vyznívaly velice pozitivně. Česká republika byla v té době velice zajímavým státem z hlediska růstu a také tím, že v oblasti půjčování stavebních strojů zde byla relativně malá konkurence. Rozhodl jsem se proto uskutečnit mezinárodní projekt a zahájil kroky k tomu, abych zde mohl podnikat. V dubnu roku 2007 tak vznikla společnost ISERMAT CZ, která se usídlila na Praze 9.

Jaký sortiment stavebních strojů společnost ­ISERMAT CZ nabízí?

Jsme společnost, která se zabývá půjčováním a prodejem stavebních strojů a přístrojů s co nejširším možným záběrem a sortimentem. Nabízíme stroje pro zemní práce jako jsou bagry, mini bagry, plošiny nebo teleskopické manipulátory a v naší nabídce najdete třeba i pásový bagr o nosnosti 12 tun nebo 15tunový tahačový válec. Celkový počet strojů k pronajmutí se pohybuje kolem stovky a jedná se o stroje značek AMMANN, YANMAR, GEHL, JCB a MANITOU. Kromě velkých stavebních strojů nabízíme také různé pracovní přístroje a doplňkový sortiment jako ochranné pracovní pomůcky, košťata, krumpáče, metry, značkovací spreje, lepenky, kotouče do pil, vrtáky, násady apod. Půjčit si u nás můžete ale také stavební buňky nebo mobilní WC. Zajímavou záležitostí pro naše zákazníky je i možnost odkoupení starších strojů, které již nepoužíváme, a to se týká jak ručního nářadí, tak i větších vyřazených strojů z našeho sortimentu.

Čím se lišíte od své konkurence a pro koho je vaše půjčovna určena?

Myslím si, že oproti ostatním se lišíme právě tou šíří sortimentu, kterou nabízíme. Našimi zákazníky jsou jak velké stavební společnosti, tak i menší firmy nebo fyzické osoby. K dispozici jsme všem, kteří naše stroje a přístroje potřebují. Nejraději se ale orientujeme na dlouhodobé partnerství se zákazníkem, kterému se snažíme všemožně vyhovět.

Jak jste spokojen s uplynulými 5 lety činnosti společnosti ISERMAT CZ na českém trhu?

Bohužel se nám zatím kvůli krizi v eurozóně nepodařilo celý projekt uskutečnit v takovém měřítku, jak jsme si původně představovali. Poté, co jsme se v roce 2008 velice rychle rozvinuli a v roce 2009 otevřeli druhou pobočku, jsme pocítili silný pokles stavebnictví v ČR. Museli jsme čelit poklesu obratu a spíše jsme se snažili firmu udržet, než abychom ji rozvíjeli. Musím říct, že nás to trochu zaskočilo, protože jsme očekávali, že český stavební trh by měl dlouhodobě stoupat nebo být přinejmenším stabilní. Rozhodně ale nemáme v úmyslu Českou republiku opouštět. Nyní se nám již podařilo překonat nejhorší období, oddlužili jsme se a chceme dále rozšiřovat svůj sortiment i nabízené služby. Stále si totiž myslíme, že stavební trh v České republice má ohromný potenciál a měl by v nejbližší budoucnosti posilovat.

Kde podniká společnost ISERMAT ve Francii a jaké je její postavení?

ISERMAT je doma v oblasti Rhône-Alpes kolem Grenoblu, v departementu Isére. Máme zde 5 poboček se stejným sortimentem jako je tomu v České republice a nabízíme k pronájmu asi 1000 strojů.  Z hlediska půjčování stavebních strojů jsme v tomto departementu č. 1 před všemi mezinárodními společnostmi. Myslím, že je důležité, aby v tomto rozhovoru také zaznělo, že jsme rodinná firma, s nezávislými financemi, která není součástí žádného mezinárodního řetězce. Můžeme si proto dovolit investovat a pracovat v delším časovém horizontu, což je naše nesporná výhoda.

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí
Ing. Miroslav Bindač

Isermat CZ s.r.o.
Lukavecká 1732, 193 00 Praha 9
tel.: 284 093 409, fax: 284 093 410
e-mail: praha9@isermat.cz

nová pobočka: Pod Nádražím 170, 391 37 Chotoviny, tel.: 381 284 835