„Jeden příklad za všechny: Metr dvacet široké obvodové stěny měly být v celé šířce z plných cihel. Uprostřed jsme ale objevili vrstvu 60 cm vysypanou sutí! Konstrukce tedy bylo třeba doplnit, přebourat či stabilizovat. Nicméně mám radost, že navzdory těmto překvapením se nám daří zachránit a renovovat maximum historických prvků a ve spolupráci s památkáři vrátit budovám jejich historickou architektonickou hodnotu,“ sdělil vedoucí projektu Milan KolajaMetrostavu.

Areál bývalého Nuselského pivovaru se rozprostírá na ploše odpovídající třem fotbalovým hřištím a sestává ze sedmi budov, z nichž nejstarší pochází z konce 17. století. Rezidenční prostory nabídnou více než 120 bytů od malých 1+kk po velké lofty nad 100 m2. Na větší část přízemích ploch připadnou obchody, kavárny, restaurace, ale třeba také pobočka České pošty. Díky přestavbě vyrůstá v lokalitě úplně nová čtvrť s malým náměstím, do níž se bude vstupovat přes novou lávku přes Botič z Křesomyslovy ulice.

Historicky nejcennější prvky projektu a zároveň největší výzvy pro stavbaře a restaurátory reprezentují barokní krovy a fasády. „Krovy byly původně navržené jen k úpravě, ale nakonec nás dost potrápily, protože hodně částí jsme museli vyměnit, což u složitých kolíkovaných konstrukcí nebylo nic jednoduchého. O to víc si vážím velmi uspokojivého výsledku. Doslova alchymie je pak hledání odstínů a struktury původních omítek a štuků. Pomáhají nám nejen sondy v místech s původními vrstvami, ale také třeba staré fotografie,“ prozrazuje Milan Kolaja. Mezi další zachráněné unikáty patří původní klenby a litinové sloupy v obchodní pasáži. Zvláštní kouzlo dodávají lokalitě obnovené vysoké komíny.

V lednu letošního roku objevili stavbaři Metrostavu na staveništi doslova historický poklad. Při rekonstrukci fasády na objektu C na ně vypadla časový schránka z roku 1924, tedy přesně sto let staré dobové svědectví. Dle dostupných informací ji do zdiva uložil zedník Nádvorník a budoucím generacím v ní předal informace o tehdejších cenách potravin či soudobé divadelní hře. Po dohodě s investorem byla do stejného místa uložena obdobná časová schránka ze současnosti.

Cílem revitalizace území Nuselského pivovaru je vrátit život do této části pražských Nuslí. Investorem a developerem projektu je společnost Penta Real Estate. Přestavba areálu začala v polovině roku 2023 a měla by být dokončena na jaře příštího roku. Investice celkově vychází přes jednu miliardu korun. Nuselský pivovar založil hrabě Jan Josef Sezima z Vrtby v roce 1694. V následujících století se podnik stal největším průmyslovým pivovarem ve střední Evropě. Pivo se zde vyrábělo až do roku 1960, odkdy už fungovala pouze sladovna a většinu areálu obsadily České vinařské závody.