V současnosti zaměstnává více než 20 000 pracovníků ve více než 400 výrobních jednotkách. Řadí se mezi největší výrobce tepelných izolací ze skelných vláken na světě a mezi top dodavatele hi-tech výrobků na bázi skelných vláken. V USA je tato společnost hodnocena jako nejlépe vnímaná značka na trhu střešních krytin a patří mezi 3 největší výrobce střešních šindelů v Severní Americe. Na evropský trh stavebních materiálů se Owens Corning vrátila v jarních měsících roku 2007 a od té doby také postupně rostou řady jejích spokojených zákazníků i v České republice. Oslovili jsme proto jejího import managera pro Evropu, Ing. Miloše Mareše, který je zodpovědný za veškerý prodej materiálů Owens Corning v Evropě a popovídali si s ním o současném stavu prodeje těchto materiálů i o výhledech a cílech do budoucna.

Pane inženýre, Owens Corning patří na světovém stavebním trhu mezi absolutní špičku, ale u nás povědomí o její činnosti není tak velké, jak by se dalo očekávat. Mohl byste proto našim čtenářům celý koncern trochu více přiblížit?

Kořeny společnosti sahají do roku 1930, do doby velké hospodářské krize. Owens Corning se tehdy zabývala výrobou obalového skla a v této nelehké době měla minimální odbyt. Snažila se proto vyvinout další výrobky ze skla a při výrobě skleněných prosvětlovacích bloků se při jejich sváření pomocí stříkací pistole, vlastně omylem, podařilo vyrobit první skelné vlákno na světě. Pro společnost byl tento vynález záchranou a od té doby se věnuje výrobě skelných vláken ve všech jejich možných podobách. Owens Corning se skládá z několika divizí. Jednou z nich je divize, která se zabývá výrobou technických skelných vláken používaných v autoprůmyslu, leteckém průmyslu a ve všech dalších průmyslových aplikacích. Skelné vlákno dnes najdete takřka v každém výrobku a používá se všude tam, kde je potřeba něco zpevnit. Mohou to být třeba rohy počítačů, tlumiče výfuků, nárazníky aut, kabely, podlahoviny, lyže atd. Za 2. světové války se produkty z těchto materiálů uplatnily ve všech možných variantách, z nichž nejvýznamnější byl kontrakt s US Navy na izolaci všech jejích nových plavidel. Po válce byl pak z upravených skelných vláken vyroben první rybářský prut, první loď a v roce 1953 více než 10.000 automobilů Corvette 1. generace. V roce 1969 pak přistál americký modul na povrchu Měsíce s izolací Owens Corning a Armstrong jako 1. člověk ve vesmíru do něj vstoupil oblečený do skafandru z Owens Corning vláken.
To jsou ale průmyslové aplikace. Další divize již plně zasahují do stavebnictví. Naším hlavním produktem pro stavebnictví je výroba izolační skelné vaty. Na trhu střední Evropy je všeobecně známá a od všech ostatních se odlišuje tím, že je růžová. Růžová je proto, že jednou někdo při výrobě omylem přidal do vsázky přísadu, která celou várku zrůžověla. Vypadalo to velice dobře, bylo to odlišné od konkurence a spolu s tím, že Owens Corning používá pro své reklamní účely postavičku Růžového pantera, to získalo další souvislost a růžová barva vaty už zůstala napořád.
Velice silní jsme také na trhu střešních šindelů. Do roku 1977 se běžně používal, jako nosný prvek šindele, papír. Owens Corning vyrobil v tomto roce skelné rouno, kterým bylo možné tento papír nahradit. Svůj patent začal nabízet tradičním výrobcům střešních šindelů a přesvědčovat je o výhodnosti jeho užití jako základního stavebního prvku konstrukce šindele. Nikdo ale o tento nápad neměl zájem. Owens Corning se proto rozhodl pro odvážný krok. Nakoupil kapacity na výrobu a vlastně přes noc se stal největším výrobcem střešních šindelů s nosičem ze skelného rouna. O správnosti tehdejšího rozhodnutí svědčí postavení této divize na trhu.
Posledním naším výrobkem, který směřuje do stavebnictví, je dekorativní kámen. Je vyráběn průmyslově, z přírodních materiálů a jeho použití má mnoho předností.
Obecně lze říct, že Owens Corning je akciová společnost, jejíž akcie jsou obchodovány na burze. Je to mezinárodní společnost v tom nejširším slova smyslu a její auditovaný obrat v roce 2008 přesáhl 6,5 mld. dolarů. Unikátní na této společnosti je jistě také to, že se každoročně, po dobu 50 let po sobě jdoucích, vždy udržela na žebříčku nejlepších 100 společností v USA.

Jak jste spokojen s obraty společnosti v Evropěv České republice?

Jak již bylo řečeno v úvodu, na evropském trhu jsou materiály Owens Corning teprve od roku 2007, takže naše historie je zde ještě velmi mladá. Pomalu se nám ale daří získávat stále více prostoru a spokojených zákazníků, takže obrat ve stavebních materiálech se nám v loňském roce, i navzdory celosvětové krizi, podařilo ztrojnásobit.

To je opravdu pozoruhodné. Čím se tedy vaše materiály liší od konkurence a v čem jsou tak výjimečné? Začněme, prosím, izolační skelnou vatou...

Owens Corning byl objevitelem této komodity. Máme 80-letou historii výroby, vlastníme spoustu patentů a stejně dlouhé jsou i zkušenosti s výrobou. Naše skelná izolační vata PINK®insulation se vyznačuje jedinečnými tepelně izolačními vlastnostmi, stejně tak jako výbornou zvukovou izolací. To se samozřejmě od vaty očekává. Vlastnost, kterou ale my považujeme za nejdůležitější, je tvarová paměť. Znamená to, že pokud si koupíte vatu tloušťky 20 mm, pak po vybalení bude mít opravdu 20 mm a ne jen 18 mm. A toto jsme schopni 100% garantovat. Další naší nespornou výhodou je propracovaný způsob jejího balení. Ono to možná nezní až tak zajímavě, ale z hlediska transportního i skladovacího je to, zejména pro prodejce, velice důležité. Pro ilustraci - v jednom balení je 24 rolí. Každá role je ve své vlastní fólii. Vždy 4 role jsou baleny do další fólie. Jedno patro balení obsahuje 12 rolí, které jsou opět ve fólii. Přes obě patra je další fólie a pak ještě speciální fólie proti zatečení. Garantujeme, že celé balení je zcela vodovzdorné, takže prodejci nepotřebují skladové prostory pod střechou a mohou izolační vatu skladovat volně venku. Další obrovskou výhodou pro realizační firmy je vysoká komprese této vaty. V praxi to znamená, že v jednom balíku najdete podstatně více délkových metrů než u naší konkurence. Dělali jsme si porovnání a oproti některým konkurentům máme v 1 balíku až dvojnásobek délky izolační vaty. Jak je to možné? Díky našim patentům si můžeme dovolit stlačit vatu až na maximum a přesto garantovat po rozbalení její tvarovou paměť. Toto samozřejmě skýtá obrovskou výhodu prodejcům, neboť mohou na stejném prostoru skladovat až dvojnásobek délkových metrů oproti balení konkurence. Samozřejmě, že touto vlastností se šetří také přepravní náklady jak k prodejcům, tak i dále na stavby. Standardními baleními skelné vaty ­PINK®insulation jsou role o šířce 1200 mm a desky o šířkách 600 mm a 625 mm. Takto zvolená balení umožňují použití jak ve střešních konstrukcích, tak i použití vaty v příčkách u nejrozšířenějších sádrokartonových systémů. Standardně jsou nabízeny varianty materiálu s tepelným odporem λ = 0,040 pod obchodním názvem PINK®040, λ = 0,044 pod obchodním názvem PINK®044 a λ = 0,036 pod obchodním názvem PINK®036.

Co byste nám řekl o šindelích?

Owens Corning má patentovaný systém na probarvování povrchu střešních šindelů a také nabízí jako jediný na trhu unikátní vlastnost, kterou je zvýšená odolnost proti růstu mechů na povrchu šindelů. Toto je pro střední Evropu, kde je vlhkost poměrně dost vysoká, velice významná vlastnost. Šindely testujeme také na odolnost proti odtržení větrem a u své nejlepší řady jsme schopni garantovat stálost až do náporu větru 180 km/hod. Významnou roli hraje samozřejmě vzhled šindelů. Nabízíme velice atraktivní barvy v 18 různých odstínech a třech různých typových řadách. Do nejvyšší řady výrobků DURATION™ AR je začleněn tzv. 3D efekt, takže šindely z dálky působí plasticky. Mají členitý povrch s reliéfem a dodávají domu luxusní vzhled. Garantovaná záruka trvanlivosti je 30 let, 10 let garantujeme na protimechovou úpravu.

A zbývá dekorativní kámen...

U dekorativního kamene rozhoduje opět především vzhled, a ten náš je opravdu velice atraktivní. Podíl ruční práce při výrobě dekorativního kamene je poměrně vysoký, čemuž většinou odpovídá i jeho cena. My máme v nabídce 3 typové řady, z nichž u dvou levnějších variant jsme se dokázali dostat na cenově velice slušnou úroveň a zákazníci jej mohou najít i v hypermarketech typu OBI, Bauhaus apod. Práce s takovými kameny je poměrně snadná a zákazníci si mohou tyto výrobky namontovat sami. Prodává se v krabicích podobně jako dlaždičky a podobným způsobem se s ním taky pracuje. A tady se smyčkou dostáváme zpět ke skelnému vláknu. Aby kameny nepraskaly a byly dobře transportovatelné, přimícháváme i do nich skelné vlákno. Z hlediska použití se dají upotřebit jak venku, tak i uvnitř domu a velice populární jsou jako obklady sloupků u plotů, na fasády, vchody, portály, terasy, okolí bazénu, venkovní i vnitřní krby, obklady kuchyní nebo koupelen. Hojně se používají jako obklady v pizzeriích, bankovních halách, restauracích, fitness klubech, recepcích hotelů, buticích apod. Rád bych se zde zmínil o naší poslední realizaci, kterou je klubovna golfového klubu Albatros. Ta je celá obložena naším kamenem a vypadá opravdu reprezentativně.

Jak probíhá distribuce materiálů z USA a jaké jsou dodací termíny?

Naše distribuce probíhá prostřednictvím distribučních firem v jednotlivých zemích Evropy. Evropská centrála Owens Corning je v Bruselu, distribuční sklad v Antverpách. Vzhledem k tomuto distribučnímu skladu přímo v Evropě nejsou dodací lhůty příliš dlouhé. Od okamžiku obdržení objednávky máme 24 hodin na její zpracování, 2 dny na nakládku a 4. den by zboží mělo být na cestě k zákazníkovi. Samozřejmě, pokud se jedná o běžné typy výrobků. V případě speciálních objednávek je potřeba zboží nejprve objednat přímo u výrobce v USA. Zajímavostí naší distribuce je také to, že dokážeme kombinovat rozvoz skelné vaty společně s šindelem na jednom kamionu, což, pokud vím, žádný jiný výrobce nenabízí.

Jaké novinky chystáte pro letošní rok?

Na výstavě Střechy Praha 2010 jsme vystavovali novinku, kterou je izolační stříška nad schody. Prakticky ve všech domech jsou stahovací schody na půdu, a to je místo, které je vždy podizolované, je nejchladnějším místem stropu, kondenzuje tam voda a kazí tepelnou pohodu v patře. Vymysleli jsme proto izolační stříšku, která se umisťuje ze strany půdy a doizoluje toto kritické místo. Je to zdánlivý detail, ale detail, který může tepelnou pohodu v patře dost podstatně ovlivnit. V nabídce máme i zcela novou řadu Desig­ner Colors Collection s novými odstíny šindelů a snažíme se propagovat izolační vatu s lepšími tepelně izolačními vlastnostmi.

Proč jste si pro svou propagaci vybrali právě Růžového pantera?

Růžový panter je celosvětově známá postava, která je pozitivně přijímána ve všech zemích světa. Owens Corning má proto již od roku 1965 podepsánu smlouvu se společností MGM, která se každoročně obnovuje. Snažíme se tímto způsobem vytvořit podvědomé spojení zákazníků mezi touto pozitivní postavičkou a námi. Můžete ho najít na většině našich obalů, propagačních materiálech, letácích, cenících atd. V životní velikosti ho můžete potkat na různých výstavách a dalších reklamních akcích.

Má společnost Owens Corning nějaké krédo, kterým se řídí?

Ve státech má Owens Corning krédo Inovation for Living. Synonymem pro Evropu by mohlo být inovace, pokrok a invence. Dlouhodobě se snažíme přinášet na trh nové technologie, které zlepšují život našich zákazníků a šetří jim peníze.

Děkujeme za rozhovor
a přátelské přijetí.

Ing. Miroslav Bindač


Ing. Miloš Mareš
AREA MARKETING MANAGER

EUROPEAN OWENS CORNING
FIBERGLAS SPRL
CHAUSSÉE DE LA HULPE, 166
B - 1170 BRUSSELS, BELGIUM

tel.: +420 607 514 146
fax: +322 660 85 72
www.sindely.cz
e-mail: milos.mares@owenscorning.com