Odborné přednášky z hlavního sálu doplnili přední odborníci na dřevostavby a suchou výstavbu svými poznatky, technickými specifikacemi, odbornými workshopy a praktickými ukázkami. Konference se zúčastnilo 200 zájemců z celé republiky.

Zhruba 3 000 dokončených dřevostaveb v roce 2018

To, že zájem o dřevostavby stále roste, ukazují i počty dokončených rodinných domů v České republice. V roce 2017 činil počet zhotovených dřevostaveb 14,8 %, přičemž v roce 2018 tento podíl vzrostl již na 16,1 %. „Rostoucí zájem o dřevostavby má své důvody. Jsou jimi rychlá a finančně výhodná výstavba, skvělé tepelněizolační vlastnosti i kvalitní protipožární ochrana. V poslední době zájem o dřevostavby navyšoval také nedostatek klasických stavebních materiálů na českém trhu,“ říká Jiří Provázek, technický poradce společnosti Rigips. V roce 2018 tak bylo na území České republiky dokončeno zhruba 3 000 nových dřevostaveb.

 

Moderní dřevostavba nedovoluje rychlé shoření

O současných trendech týkajících se dřevostaveb hovořili na konferenci odborníci na různá témata. Petr Kuklík například rozebíral požární problematiku dřevostaveb a prvky, které zabraňují rychlému shoření. V rámci konference zazněla i zajímavá informace, že stavby z klasických materiálů mnohdy při požáru shoří během kratšího času než moderní dřevostavby. Ing. arch. Jaroslav Svěrek popsal obnovu chaty Libušín na Pustevnách, která se brzo dočká svého otevření veřejnosti. Během přednášky hovořil o způsobech rekonstrukce i o zabezpečení montovaných rozvodů. Prezentace Veroniky Švejdové a Davida Marka se věnovala suchým sádrokartonovým podlahám Rigips. Na konferenci vystoupil také vážený německý architekt Roland Matzig, ze společnosti R-M-P architekten und ingenieure, který pohovořil o přednostech a záporech energeticky účinných staveb. A to především o rizicích těchto staveb a způsobech, jak jim předcházet.

Večerní program

Za zmínku stojí i večerní program. Napřed proběhla módní přehlídka netradičních kostýmů vyrobených z materiálů divizí společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ, Rigips, Isover a Weber. Poté následovala přednáška sládka Vojtěcha Slivoně ze společnosti Pivovary Staropramen, který atmosféru uvolnil tématy, jako jsou párování piva s jídlem a druhy piv. Během celého večera se návštěvníci mohli převtělit do automobilových závodníků. Večer byl zakončen bohatým rautem, při kterém bylo možné probrat jednotlivé přednášky, workshopy a zároveň navazovat obchodní vztahy.

Společnost Saint-Gobain Construction Products CZ, divize Rigips letos poprvé akci pořádala ve spolupráci se společností AZ Promo.