Tak to jsou jen některé z výrobků, které vznikají ve společnosti AZP Brno. Úspěšný rozvoj firmy byl v uplynulém období završen jejím přesídlením do zcela nových prostor, které nabídnou jak zaměstnancům, tak i zákazníkům kvalitativně mnohem vyšší úroveň služeb, než tomu bylo doposud.
Jaké byly hlavní důvody pořízení nového administrativně výrobního komplexu, který se nachází v Rajhradicích u Brna, tak to již byla naše první otázka, kterou jsme při naší návštěvě položili jednateli společnosti, panu Ing. Jaroslavu Salavovi. Ten v úvodu našeho setkání říká:
„Důvodů bylo hned několik. V první řadě jsme chtěli sloučit tři výrobní provozy, které se nacházely v různých částech Brna do jednoho. Dalším pak bylo zlepšit služby zákazníkům a pracovní podmínky našim zaměstnancům. Velikost původních prostor nás také limitovala a některé výrobky jsme zde nemohli vyrábět. Shodou okolností jsme zrovna nedávno získali zakázku na výrobu pěti velkých desinfekčních stanic, kterou bychom v původních stísněných prostorách nemohli realizovat.“


Jaké další výhody nové prostory skýtají?

K velkému zvýšení komfortu došlo zejména z pohledu zaměstnanců. Veškeré výrobní prostory jsou klimatizovány a díky nadrozměrným střešním světlíkům je zde i dostatek přirozeného světla, což je příjemné pro pobyt i práci. Nové zázemí přináší také zlepšení podmínek pro zákazníky, ať již se jedná o moderní prostory pro jednání nebo bezproblémové parkování. Máme zde i velkou školicí místnost vybavenou moderní prezentační technikou pro školení našich obchodních zástupců. Pro podvědomí zaměstnanců je pak důležité, že naše činnost se dále rozvíjí, má perspektivu a práce u nás má budoucnost.

Instalovali jste do nových výrobních prostor i nové technologie?

Ano. Dříve jsme pro úpravu povrchů našich nerezových výrobků používali tryskání mokrou cestou. Nyní tryskáme suchou cestou, což způsobuje nižší rázy z původních 6 bar na současných 2,7 bar. To je nejen příjemnější pro práci zaměstnanců, ale výrobek má také mnohem lepší – kovovější vzhled.

Proč jste se rozhodli pro koupi již hotového areálu?

Dá se říci, že jsme se chopili příležitosti, jak získat odpovídající prostory jako šité na míru pro naši činnost. Celý areál byl nový, dokončený a byl na prodej. Po jeho prohlídce jsme se rozhodli tuto příležitost využít. Tím jsme se vyhnuli mnoha starostem souvisejícím s výstavbou, jako jsou hledání vhodného pozemku, shánění různých povolení souvisejících s výstavbou, stavebních kapacit či vypisování soutěží, což by nám zabralo spoustu času a energie. Prostory jsou navíc po stavební stránce nadstandardně provedeny, takže jsme s naším rozhodnutím spokojeni.


Korespondují nové investice i s rostoucím zájmem o vaše výrobky?

Paradoxně na počátku loňského roku, kdy jsme se museli rozhodnout o realizaci koupi nového objektu, jsme zaznamenali určitý pokles tržeb, který jsme si nedokázali zcela vysvětlit. Postupně se však obchod rozběhl, tržby se nám podařilo stabilizovat a v současné době již máme mnohem více objednávek, než tomu bylo v uplynulých letech. Naše kapacity máme naplněny na tři měsíce dopředu.

O které z vašich výrobků je v současné době největší zájem?

V loňském roce to byla kupříkladu pítka, letos jsou to mincovní automaty. Hodně produktů směřuje také do potravinářského průmyslu, ať již se jedná o sušičky bot nebo desinfekční stanice. Značný zájem je také o žetonové sprchové automaty do kempů nebo umyvadlové žlaby pro vybavení sanitárních prostor.

Z nerezu vyrábíte řadu systémů pro sanitární vybavení prostor a další doplňkový sortiment. V čem spočívají jejich hlavní přednosti?

Výhody nerezových výrobků spočívají především v jejich vysoké odolnosti, dlouhodobé životnosti a minimálních nárocích na údržbu při zachování pěkného vzhledu po mnoho let. Zejména v antivandalovém provedení jsou vhodné do veřejných prostor, jakými jsou sanitární vybavení čerpacích stanic, obchodních center, hostelů, wellness center, šaten průmyslových podniků, penzionů, kempů apod. V provedení s elektronickým ovládáním nabízí i vysoký uživatelský komfort.


Dokážete uspokojit i požadavky náročných zákazníků na originální výrobky z nerezu?

Ano. Zde bych řekl, že požadavky na zakázkovou výrobu se neustále zvyšují. Bezesporu je to tím, že čím dál více architektů, ale i investorů si uvědomuje nejen vysokou funkčnost výrobků z nerezu, ale také jejich nevšední estetický vzhled. Naší výhodou je, že na jejich specifické požadavky dokážeme pružně reagovat, ať již se jedná o rozměry výrobků, jejich vybavení elektronikou, umístění v náročných průmyslových provozech nebo kupříkladu modulárních stavbách. Pro tyto případy máme k dispozici tým konstruktérů, kteří jsou připraveni přizpůsobit naše výrobky indivi­duálním potřebám zákazníků.

Můžete zmínit některé vaše zajímavé zakázky z uplynulého období?

Velmi zajímavou zakázkou z poslední doby, kterou jsme realizovali, je dodávka venkovních nerezových sprch pro Wellness centrum Infinit Maximus na ­Brněnsku. Venkovní sprchy slouží k zajištění provozu saun. Zajímavé je na nich to, že se jedná o nezámrzné sprchy. Zde jsme vyhověli požadavku investora, kterým bylo, aby sprchy byly funkční i při teplotě -15 °C. Dodáváme také sanitární systémy pro vybavení věznic a pro významného výrobce uzenin a masných výrobků dodáváme desinfekční stanice i sanitační nádoby, včetně vybavení šaten lavicemi, skříňkami či sušičkami bot a rukavic. S městskými investory pak na mnoha místech řešíme komplexní realizace veřejných WC, od mincovních automatů u vstupu až po vybavení nerezovou sanitární technikou a madly pro tělesně postižené.


Na co chcete klást v budoucnu ve vaší činnosti největší důraz?

V nových prostorách se chceme mnohem více věnovat návrhům nového designu námi vyráběných osvědčených produktů, ať již jde o pítka, sprchy, žlaby nebo mincovní automaty. U automatů se snažíme také reagovat na moderní, bezdotykové způsoby plateb. Dalším z našich cílů je zkrátit dodací lhůty zákazníkům, s čímž souvisí i plánované posílení našeho týmu pracovníků ve výrobě.

Děkujeme za rozhovor
a srdečné přijetí

Ivo Románek

AZP Brno s. r. o.
U Sýpky 555, Rajhradice
tel.: +420 602 570 068
e-mail: azp@azp.cz
www.azp.cz