e4 představuje novou generaci cihlových domů. e4 domy vyhovují náročným požadavkům směrnice Evropské unie o energetické náročnosti budov platné od roku 2020. Jsou připraveny pro moderní nároky na bydlení a životní styl v následujících desetiletích. Mezi jejich hlavní charakteristiky patří vynikající tepelně-izolační parametry, které vycházejí z vlastností cihelného systému Porotherm a pálené střešní krytiny Tondach. Domy e4 jsou charakteristické vysokou užitnou hodnotou a jsou cenově příznivé.

Vynikající poměr cena/výkon vyplývá jak z konstrukčního řešení, tak ze služeb programu e4, které pomáhají usnadnit investorovi celou výstavbu e4 domu. „V rámci uvedení programu e4 na trhu v České republice se může zákazník a budoucí majitel rodinného domu e4 opřít ve fázi přípravy o certifikované e4 projektanty. Ti jsou odborně proškoleni v oblasti povinných i doporučených pravidel pro navrhování těchto kvalitních cihlových domů. Konstrukční řešení domu e4 byla vytvořena ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT v Praze. Dále v rámci sdružení certifikovaných stavebních firem v programu Wienerberger e4 dům garantujeme termíny dokončení a ceny domu,“ vysvětluje Ing. Roman Busta, MBA, obchodní ředitel společnosti Wienerberger s.r.o. Domy e4 respektují individuální požadavky investora, protože se nejedná o typová řešení. Jejich stavbu lze zvládnout i svépomocí. „Pro zákazníky, kteří si e4 dům staví svépomocí, nabízíme nezávislá kontrola stavby a služby orientované na podporu přímo na stavbě. Jednou z nich je například odborné zakládání stavby. Pro zákazníky e4 domů jsme zabezpečili přednostní dodávky cihel Porotherm a pálených tašek Tondach,“ doplňuje Ing. Busta.



Projekt prvního vzorového domu e4 autora Ing. arch. Bohumila Brůži se stal vítězným projektem architektonické soutěže společnosti Wienerberger, jejímž hlavním tématem byla realizace domů s téměř nulovou spotřebou energie (nZEB). První e4 dům je naprojektován dle principů e4 tj. jedná se o dům s celokeramickou obálkou z cihel Porotherm, pálené střešní krytiny Tondach a lícového zdiva Terca. Konstrukčně je využito systému jednovrstvého obvodového zdiva. První vzorový dům e4 v České republice je pro rodinu Ing. Karla Vlčka realizován stavební firmou Harmony SZ, a.s. Ta se spolu s dalšími dvaadvaceti stavebními firmami sdružení Wienerberger e4 dům specializuje na výstavbu e4 rodinných domů v rámci celé České republiky.

Toto sdružení navazuje na 15 let zkušeností a přes 1000 postavených rodinných domů pod názvem Porotherm dům Wienerberger.

Výhody e4 domů pro obyvatele odráží samotný název programu. e4 domy jsou: energeticky efektivní, ekonomické, ekologické a bydlení v nich je zdravé a plné emocí.

ekonomické - Stavba rodinného domu z keramických stavebních materiálů představuje na soudobém realitním trhu dostupnou a dlouhodobě výhodnou investici.
energeticky efektivní - Dům e4, především díky tepelné akumulaci a skvělým izolačním vlastnostem keramických materiálů, snižuje celkové energetické nároky a zabezpečuje tepelnou pohodu uvnitř stavby v zimě i v létě.
ekologické - Dům e4 je postaven z přírodních surovin, minimalizuje dopady na životní prostředí a zodpovědně hospodaří s přírodními zdroji.
Plné emocí, zdravé bydlení - Domov dle konceptu e4 zajištuje vysokou úroveň bydlení z hlediska zdraví, pohodlí, bezpečí i estetiky. Přírodní keramické materiály nevylučují žádné škodlivé látky a mají vynikající tepelně-izolační vlastnosti.

Myšlenka a principy e4 zaujala i další významné výrobce ve stavebnictví. Partnery Programu e4 a také prvního e4 domu se staly společnosti: Baumit, spol. s r.o., Fisher international s.r.o., divize ISOVER Saint – Gobain, G Servis CZ, s.r.o., Wafe s.r.o., REGULUS spol. s r.o., Schiedel, s.r.o, Siko koupelny a.s., VEKRA Window holding a.s, Pipelife Czech s.r.o., SEMMELROCK STEIN+DESIGN Dlažby, a.s., CSI a.s.

Veškeré informace o programu Wienerberger e4 dům jsou k dispozici na www.e4dum.cz.