Vypisovateli soutěže jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Účastnit se mohou všichni producenti, kteří splňují současné trendy moderní průmyslové výroby a působí v České republice. Soutěž byla rozdělena do dvou kategorií podle počtu zaměstnanců a porota posuzovala všestranná kritéria kvality podniků. Hodnotila se kvalita produktu, ekonomická úspěšnost, silná pozice na trhu, energetická náročnost výroby, zlepšování životního prostředí a řešení odpadového hospodářství, zavádění systémů řízení jakosti výroby, investiční činnost do výrobního zařízení v posledních třech letech, dosažená produktivita a zaměstnanost.

Ytong zaujal dobrou pověstí a přírodním složením

Vítězné firmy pak ocenění převzaly na slavnostním shromáždění při příležitosti oslav Dnů stavitelství a architektury v Betlémské kapli v Praze. „Soutěžní porota přihlédla k tomu, že výrobky značky Ytong jsou na našem trhu velmi dobře známé a oblíbené, představují synonymum mezinárodního stylu, který je moderní a inovativní. Roční objem stavebního materiálu Ytong v ČR dosahuje téměř 1 mil. m3 a zaměstnává bezmála tři sta pracovníků ve třech výrobních závodech. Díky tomu zaujímá společnost Xella CZ na českém trhu s pórobetonem vedoucí pozici. Pórobeton Ytong patří mezi nejčistší a hygienicky nejpříznivější stavební materiály pro použití v bytových nebo občanských stavbách. Přírodní složení je zárukou zdravotní a hygienické nezávadnosti. Tvárnice se vyrábí z čistých přírodních surovin,“ uvedl k ocenění Ing. Pavel Malinský z Odboru stavebnictví a stavebních hmot Ministerstva průmyslu a obchodu.

Ceny z rukou Ing. Miloslava Maška, CSc. generálního ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví a Ing. Jiřího Koliby, poradce náměstka ministryně průmyslu a obchodu, převzal za firmu Xella CZ s.r.o. generální ředitel Ing. Peter Markovič.  „Je to pro nás opravdu velké ocenění. Jeho hodnotu vnímám především v tom, že naše firemní kultura a hodnoty jsou vyjádřeny především kvalitou samotného materiálu. Vážím si toho, že celý tento proces získal ocenění,“ uvedl jednatel firmy Ing. Peter Markovič.