Z ničeho nic pak najednou zjišťujeme, že náš dům ve srovnání s ostatními domy v okolí  začíná pokulhávat nejen po estetické stránce, ale že v porovnání se svými sousedy také více protopíme.

To byl i případ paní Karolíny, majitelky cihlostavby na Českolipsku. Fasáda domu již nevypadala nejlépe a také složenky za vytápění si žily takříkajíc „svým vlastním životem“. Rozhodnutí o kompletní rekonstrukci obvodového plášťě a fasády domu na sebe proto nenechalo dlouho čekat. Nejdříve byla vyměněna již nefunkční okna za moderní plastová s izolačním zasklením. Následně byla zahájena obnova fasády. Z důvodu požadavku na zvýšení tepelného odporu pláště bylo rozhodnuto, že fasáda bude provedena s pomocí kontaktního zateplovacího systému na bázi pěnového polystyrenu. Požadavkem paní majitelky však bylo, aby alespoň část fasády domu byla provedena z lícových cihlových pásků. Vzhledem k velikosti domu ji k tomu vedly zcela pragmatické důvody. Oživit rozsáhlé plochy fasády domu a zvýšit tak i jeho estetickou hodnotu. Nebyla si však jistá, zdali je možné aplikovat cihlové pásky jako součást zateplovacího systému a navíc je kombinovat s těmi částmi fasády, které budou realizovány s pomocí tenkovrstvé omítky. Obrátila se proto na společnost Lipea s. r. o. s žádostí o odbornou pomoc. Ta se akce ujala a poskytla majitelce domu nejen profesionální poradenství, ale také materiál pro realizaci těch ploch fasády, které byly navrženy jako obklad z lícových cihlových pásků. Ze široké škály nabídky lícových cihel a pásků společnosti Lipea si paní Karolína vybrala cihlový pásek s obchodním označením R 690 NF sintra ardor blanca.

Rekonstrukce části fasády domu s pomocí lícových cihlových pásků


Dnes již je fasáda domu hotova a paní Karolína nijak neskrývá své nadšení. Není divu. Nový „kabát domu“ svítí novotou a vínově červené lícové pásky jsou v naprosté barevné harmonii s velkými plochami žlutých omítek. Celkový pohledový soulad podtrhují i okna, pro něž byl zvolen profil s fólií v dekoru dřeva.

Díky této zdařilé kombinaci materiálů a barev dům po letech znovu prokoukl a výrazně budou také sníženy náklady na jeho vytápění.

www.lipea.cz