Pane řediteli, při ­výročí 25 let od vzniku společnosti ­ELKOV elektro se sluší zeptat se na její začátky. Jaká byla její historie?

ELKOV založil můj strýc, ­Karel Vodička. Původně se firma věnovala výrobě rozvaděčů a elektroinstalatérským pracím, a teprve od roku 1995 se začala profilovat jako velkoobchod elektroinstalačním materiálem. ELKOV elektro je brněnská firma, takže centrálu máme v Brně, ale první pobočky vznikly ve Žďáru nad Sázavou a v Blansku.

Jaká je její současnost a jak jste byl spokojen s rokem 2016?

Řekl bych, že od těch začátků jsme se posunuli o kus dál. Těch poboček máme v současnosti 22 po celé naší republice, zaměstnáváme kolem 400 lidí a obrat se nám podařilo zvýšit na 2,4 miliardy korun. Plán loňského roku byl mírně vyšší, ale v průběhu roku došlo k naprosto nepředvídatelnému poklesu ceny mědi na trhu, což silně ovlivnilo ceny mnoha našich výrobků. Jen pro porovnání, cena mědi spadla vloni na 53 Kč/kg a dnes již opět stojí přes 100 Kč/kg.
I navzdory tomu se nám ale opět podařilo obrat navýšit, takže já osobně jsem s výsledky loňského roku velice spokojen.


Pokud vím, tak i Vy osobně slavíte 10leté výročí svého působení ve firmě. Když se dívám na porovnání, tak se Vám za tu dobu podařilo 4násobně navýšit obrat společnosti, 6násobně zvýšit počet zaměstnanců a počet poboček rozšířit z 8 na 22. Jak jste spokojen s touto bilancí?

Tak to jste mě dost zaskočil. Já jsem takový věčně nespokojený člověk, kterému se zdá, že těch 10 let strašně rychle uteklo, a dalo se toho stihnou více. Abych ale nevypadal jako nespokojenec, jsem samozřejmě rád za to, kam jsme se posunuli, a z mnoha věcí mám radost. Když to ale takto rekapituluji, tak mě mrzí nerealizované plány, které zbyly pouze na papíře nebo jen v mých představách. A to je pro mě asi to nejhorší. Když jsem si při svém nástupu do firmy dělal 10letý plán, tak teď vidím, že jsem rozhodně nezvládl všechno, co jsem si tehdy vysnil.

Takže chcete říct, že přestože se vám podařilo vybudovat takto silnou společnost, tak ten váš původní plán byl ještě smělejší?

To rozhodně. Ale neřekl bych, že se to týká obratu nebo počtu poboček. To určitě ne. Spíše mám na mysli činnosti společnosti, které jsem chtěl uvést do života, a které jsem nestihl. Doufám ale, že to, co se mi nepovedlo v těch plánovaných 10 letech, se mi podaří dohnat v následujících 2-3 letech.

Jak to vypadá s dostavbou vašeho centrálního skladu, která měla zdvojnásobit jeho kapacitu?

Na téma termínu výstavby se už bojím cokoliv říct, protože tato dostavba je jakoby zakletá. Když si vzpomenu na dobu, kdy jsme tento centrální sklad stavěli, tak od doby, kdy jsme koupili pozemky do doby, kdy jsme začali prodávat, trvalo vše 12 měsíců a vše bylo relativně snadné. Dnes už se v podstatě 1,5 roku pereme s tím, abychom vůbec získali stavební povolení. Bohužel získávám čím dál tím více pocit, že úřady spíše stojí proti lidem, než aby jim pomáhali. Původně jsme chtěli začít s výstavbou v červenci loňského roku, což se nepovedlo. Nyní bychom chtěli začít stavět v květnu. Obávám se ale, že ani to není zcela reálné.

Jaká je kapacita vašeho současného centrálního skladu a jak probíhá zásobování zákazníků?

Standardně nabízíme 73 tisíc položek v hodnotě 330 miliónů korun, což nám umožňuje okamžité vykrývání zákaznických požadavků na 97,4 %. Toto číslo je velice vysoké, ale chtěli jsme jej zvýšit až na 99,5 %. Bez dostavby centrálního skladu to ale není možné. Co se týká zásobování zákazníků, tak všechny naše pobočky fungují v režimu 24 hodinového non-stop zásobování. V praxi to znamená, že zákazníci nemusí hledat zboží pouze v omezeném množství své pobočky, ale ve všech nabízených položkách centrálního skladu s tím, že do 24 hodin jej budou mít připraveno na své pobočce k vyzvednutí. V letošním roce se chceme pokusit tuto 24hodinovou dobu ještě podstatně zkrátit. O kolik? To si zatím nechám pro sebe.

Vloni jsme se bavili o tom, že vznikly v Prostějově a Brně nové pobočky z bývalých firem ELMO Solid a ELMO Prostějov a také nová dceřiná společnost ELMO elektro s působištěm v Přílukách a Napajedlech. Jak si vedou?

Pobočky, které jsme převzali po bývalých ELMO Solid a ELMO Prostějov, fungují výborně. Jediné, co nás zde limituje, jsou prostory prostějovské pobočky, protože funguje na naprosté hraně svých možností. Děláme vše pro to, abychom jí zajistili nové, důstojné prostory, s dostatečnou plochou pro parkování. ELMO elektro je naše sesterská společnost a je to firma, která mi dělá velkou radost. Mám z nich pocit, jako by byli naši již 10 let a ne jen jeden. Znali jsme se z minulosti, protože byli našimi zákazníky, ale něco jiného je být zákazníkem a něco jiného být kolegou. Tady musím říct, že ELMO je opravdu špičková firma. Doposud jsem byl zvyklý na to, že pokud jsme převzali nějakou pobočku, tak to tam většinou nefungovalo optimálně a museli jsme hodně měnit způsob řízení, abychom byli s její činností spokojeni. Tady je řízení na výborné úrovni a spíše se od sebe navzájem učíme, což je skvělé.

Jak vám funguje prodej osvětlení?

K tomu lze říct jen tolik, že jsem rok od roku více překvapen dynamikou tohoto sektoru. Před 4 lety jsme se rozhodli vrhnout se do tohoto oboru s plnou vervou, což se vyplatilo a dnes jsme jedničkou na trhu s veřejným, průmyslovým i designovým osvětlením. Velice dobrou investicí bylo také otevření společností myLIGHTOMS lighting. Obě tyto společnosti se s Elkovem velice dobře doplňují, takže naše pokrytí v této oblasti je komplexní, na což zatím nikdo na trhu nenašel odpověď.


Je asi velký rozdíl prodávat průmyslová svítidla a svítidla designová. Co byste řekl k prodeji těch druhých?

Prodej designových svítidel vznikl vlastně z dotazů na naše zákazníky, co jim u nás ještě chybí. Jejich odpověď byla, že v oblasti domků, bytů a menších kancelářských budov nejsou schopni s žádným VO elektro udělat kompletní zakázku, protože chybí svítidla. Zkusili jsme proto vybudovat světelný showroom, kde jsme zákazníkům chtěli ukázat, co všechno se dá na trhu sehnat. Postupně se to ale dostalo do fáze, že sehnat lze prakticky všechno, limitující je ale vždy cena a termín dodání. Zákazník ale nemá chuť čekat. Další logickou fází proto bylo, že vše, co zákazník uvidí v našem katalogu nebo přímo na místě, si také může okamžitě odnést. Máme showroomy v Praze, Brně a Zlíně a všechny fungují na stejném principu. Prodávat designová svítidla ­není nic úplně snadného. Mně to ale nevadí, protože to beru jako další službu našim zákazníkům.

Co prodeje průmyslového a veřejného osvětlení?

Musím říct, že to, co se teď rozeběhlo v této republice a kam se tento trh zvrhnul, to je až s podivem. Já trh se svítidly sleduju opravdu pečlivě a to, co se nyní na trhu objevuje, to je opravdová tragédie a jsem si jist, že do 2-3 let tady nastane obrovské množství reklamací svítidel, která tady byla v posledních 2 letech dodána. Mnohá svítidla jsou opravdu synonymem nekvality a jsou až zdraví poškozující. Málokdo si uvědomuje, že LED svítidlo má své parametry, které by mělo plnit. Spousta rádoby výrobců, kteří ale vlastně nic nevyrábějí, sem jen tahají svítidla z Číny a udávají parametry svítidel, které naprosto neodpovídají skutečnosti. Parametr oslnění, který byl v minulosti důležitou veličinou, přestala většina zákazníků řešit. A to úplně nejhorší je fenomén „flickeringu“, čili frekvence, na které je zdroj a LED svítidlo naladěno. Dnes již existují zahraniční studie, které říkají, že neřízené problikávání LED světla dokáže snížit produktivitu práce lidí, pracujících v tomto prostředí, až o 50 %. A pokud je to opravdu hodně špatně nastaveno, dokáže člověka za 3 měsíce dostat až do těžkých depresí. Až tyto problémy nastanou a majitelé firem uvidí, co se děje s jejich zaměstnanci, tak začnou reklamace. Za sebe musím říct, že takovouto nekvalitu bychom si nikdy nedovolili na trh dodat. Zdá se ale, že náš trh ještě není v této oblasti dostatečně vzdělaný a pár let mu potrvá, než dospěje. V té době už ale taky tito rádoby výrobci nemusí existovat a nebude pak ani u koho reklamovat.

Jak se osvědčila půjčovna nářadí ELKOV servis?

Půjčovna nářadí se osvědčila skvěle, ale je to pro nás pouhý začátek. Na konci by se z toho mělo stát něco ještě trochu jiného. Já to interně nazývám superservisem pro zákazníky. Zatím ale ještě nemůžu mluvit o dalších plánech, protože by to nebylo příliš taktické.

Co ELKOV energy?

V této oblasti jsme byli vždy poměrně dost činní a v letech 2007-2010 jsme měli zajímavé realizace v oblasti solárních elektráren. Nikdy jsme se ale nehnali za tím, abychom prodali tisíce panelů a spíše nás zajímalo dodávat k těmto solárům veškerou přívodní kabeláž. Dnes již doba opět trochu pokročila. V minulých letech všichni řešili to, aby panel, což byl největší náklad elektrárny, měl záruku alespoň 10-20 let. Nějak se ale přitom pozapomnělo na to, že takovou dobu nevydrží zbytek tohoto systému. V posledním roce je proto významnou částí ELKOV energy prodej střídačů a dalších komponentů fotovoltaických elektráren. Také ale již nastal prostor pro to, aby se na trh dostaly inteligentnější systémy než jen panel, střídač a pouštění energie do sítě. Zajímavé jsou ostrovní systémy, které nyní nabízíme ve svém vlastním know-how. S tím, jak se česká administrativa postupně mění, od milujeme fotovoltaiku, přes nenávidíme fotovoltaiku, a zase milujeme fotovoltaiku, tak se i ELKOV energy začíná slušně rozvíjet.    

Na jakou zajímavou stavbu z poslední doby, kde jste dodávali své výrobky, byste rád upozornil?

Naší nejvýraznější referenční stavbou z poslední doby je budova DORN, kde jsme dodávali ty absolutně nejmodernější a nejlepší LED technologie, které jsou v současnosti na trhu, a myslím, že ještě chvíli budou. Koncept mřížkových svítidel kombinovaný s mikroprizmou je opravdu hodně úsporný a zákazník si ho velice chválí.

Jak vidíte rok 2017 a co chystáte nového?

Zatím máme důvod být plní optimismu, protože leden a únor dopadly velice dobře. Čeká nás ale trochu složitější rok z hlediska dostavby centrálního skladu. Pokud se nám nepodaří tuto dostavbu zahájit, budeme chtít postavit nový centrální sklad ve středních Čechách. Podle plánu měl tento sklad následovat až po dostavbě v Brně, ale v případě přetrvávajících problémů bychom tento záměr museli obrátit. Bylo by to sice složitější, ale nezbytné. Žádné další novinky neplánujeme, nemáme v plánu zvyšovat obrat společnosti a tento rok bereme spíše jako stabilizační.

A na závěr. Kde vidíte sebe i ELKOV za dalších 25 let?

Tak teď jste mě donutil přemýšlet, kolik mi v té době vlastně bude? Tak to je zajímavá otázka. Odpověděl bych ale jednoduchou větou. Chtěl bych věřit tomu, že těch dalších 10, 15 nebo 25 let, což je celkem jedno, bude i nadále ELKOV naplňovat své základní pravidlo, že tady bude pro své zákazníky. To je to nejdůležitější, z toho nesmí nikdy uhnout ani o milimetr a já sám za sebe můžu slíbit, že pro to udělám maximum.  

Děkujeme za rozhovor a přátelské přijetí.
Ing. Miroslav Bindač

www.elkov.cz
www.elmoelektro.cz
www.oms-lighting.cz
www.mylight.cz