To je důvod, proč si nyní kladou otázku, jak co nejrychleji a nejefektivněji realizovat topnou soustavu tak, aby náklady na budoucí vytápění jejich domu byly pokud možno co nejnižší, při zachování maximálního tepelného komfortu a pohody.

Pokud tedy stojíte před rozhodnutím, jaký systém pro vytápění svého domu zvolit, poradíme Vám. Optimální volbu dnes představuje kombinace podlahového vytápění v prvním nadzemním podlaží domu s radiátory v podkroví či druhém nadzemním podlaží. Ptáte se proč?

Výhody podlahového vytápění
Pro aplikaci podlahového vytápění domu v prvním nadzemním podlaží hovoří hned několik markantních výhod. Jsou jimi rovnoměrné rozložení teploty v místnosti, omezené víření prachových částic, teplo proudí od nohou, což je velmi příjemné, teplota se snižuje ve vyšší úrovni místnosti a díky uložení topného systému v podlaze je možné využít kompletně plochu podlah i stěn pokojů pro rozmístění nábytku či jiných doplňků. Hlavní předností podlahového vytápění je však to, že díky velké ploše smyček potrubí z velmi odolného polyetylénu, je možné docílit patřičné tepelné pohody v místnosti již při teplotě topné vody v rozmezí 35 – 40 °C. To umožňuje použít pro vytápění domu alternativní topné zdroje, jako jsou například moderní plynové kondenzační kotle či tepelná čerpadla. Právě tyto zdroje totiž dosahují při možnosti využití nižší teploty vody nejvyššího topného účinku a úspor energií.

 

Vytápění domu teplovodním podlahovým vytápěním v kombinaci s radiátory plynem

 

Výhody radiátorů
U vytápění radiátory je k dosažení stejného tepelného komfortu v místnosti nutné v návaznosti na jejich mnohem menší plochu do nich dodávat vodu ohřátou na značně vyšší teplotu, až 70 °C. To samozřejmě vyžaduje, aby kotel byl déle v činnosti a spotřeba energie se tím zvyšuje. Moderní deskové radiátory však obsahují velmi malý objem vody, což do značné míry nároky na zvýšený provoz kotle eliminuje. Navíc velmi snadná je jejich regulace s pomocí instalace termostatických hlavic a nízké jsou také náklady na jejich pořízení a instalaci.

Vytápění podlahovým vytápěním v kombinaci s radiátory
Jako ideální řešení se v současném vytápění rodinných domů ukazuje volba kombinace podlahového vytápění v přízemí domu s radiátory ve 2.NP. Důvody jsou zcela pragmatické. Zatímco přízemí vytápí velmi levně podlahové vytápění a ohřívá samozřejmě i strop včetně místností druhého patra, radiátory ve 2.NP již pouze doplňují teplo v jednotlivých místnostech, například v době, kdy se v nich zdržují osoby. To instalaci topného systému nejen zlevňuje, ale činí jej také maximálně efektivním. Potvrzuje to i majitel domu pan Jaroslav, který si pro vytápění svého domu zvolil tuto kombinaci vytápění podlahovým vytápěním a radiátory. V úvodu našeho setkání vysvětluje: „Dlouho jsem přemýšlel, jaký topný systém pro vytápění svého domu zvolit. Od samotného počátku jsem uvažoval o možnosti vytápět dům kombinací podlahového vytápění a radiátorů. Zodpovědně jsem se s odborníky radil o tom, jaký topný zdroj pro tento účel vybrat. Nakonec mi renomovaná topenářská firma doporučila dvouokruhový plynový kondenzační kotel Brotje Eco Therm Plus WGB-M 20 EVO, který je konstruován jako dvouokruhový a přímo z výroby je osazen směšovacím uzlem včetně regulace pro 2. směšovaný okruh (podlahové vytápění). Nemusel jsem tudíž díky tomu dodatečně instalovat hydraulickou výhybku (váhu, anuloid), rozdělovač topných okruhů a čerpadlové skupiny včetně čerpadel a směšovače. Nejen, že to výrazně zkrátilo čas montáže, ale v kotelně jsem ušetřil i spoustu místa. Co je však nejdůležitější, náklady na vytápění mého domu nyní nepřesahují 1500,- Kč měsíčně.“

Ptáte se, jaké další komponenty pro úspěšné vytápění podlahovým vytápěním a radiátory zvolit?
Máme pro Vás samozřejmě nejen patřičný soupis potřebných komponentů, ale poradíme Vám také, kde je sehnat na jednom místě s patřičnou zárukou i odbornou montážní topenářskou firmou. Základem každé složitější profesionální instalace topného systému je kvalitní projekt. Ten určí například zejména umístění kotle, zásobníku teplé vody, rozdělovače podlahového vytápění, čerpadel, expanzní nádoby a samozřejmě také jejich napojení na zdroje elektřiny, plynu a vody. K instalaci prvního topného okruhu v přízemí - tedy podlahového vytápění – budeme potřebovat podlahové izolace, podlahové trubky, podlahové tvarovky, podlahové rozdělovače, skříně pro rozdělovače a další příslušenství jako jsou termostaty, omezovače či příchytky. K instalaci druhého topného okruhu jsou to trubky pro rozvod vytápění k radiátorům, dále tvarovky, fitinky, termostatické hlavice deskové radiátory a termostat pro řízení druhého okruhu. Dále jsou to samozřejmě zásobníky teplé vody a ne v poslední řadě to nejdůležitější, topný zdroj, který dokáže bez problémů nezávisle na sobě vytápět dva topné okruhy. A tím je plynový kondenzační kotel Brotje Eco Therm Plus WGB-M 20 EVO.

Vše k dostání rychle a na jednom místě!'
Pro rychlou a bezproblémovou realizaci topné soustavy podlahového vytápění v kombinaci s radiátory je důležité mít možnost koupit všechny komponenty na jednom místě a zároveň sehnat odbornou firmu, která dokáže projekt topné soustavy úspěšně realizovat. To zrychluje a zlevňuje nákup materiálu (topenářská firma nemusí ztrácet čas a peníze ježděním po pěti prodejních místech) a usnadňuje záruční servis v případě reklamace (jeden dodavatel všech komponentů). Takové služby nabízí renomovaný velkoobchod topenářskou a instalační technikou, společnost GIENGER a její značka pro služby koncovým zákazníkům Elements.

Ta jako jediná v ČR dokáže nabídnout nejen dvouokruhový plynový kondenzační kotel Brotje Eco Therm Plus WGB-M 20 EVO, ale také kompletní systém produktů pro instalaci podlahového vytápění Cosmo, dále deskové, trubkové i designové radiátory Cosmo, zásobníky teplé vody, termostatické hlavice Cosmo, potrubí a fitinky společností Conel , ale také solární systémy včetně panelů, rozvodů, zásobníků a konečně i regulací. Provozovny a sklady naleznete ve všech regionech ČR i SROV. Jejich prostřednictvím lze také lze získat kontakty na proškolené a prověřené montážní firmy, které mají s realizací topných soustav a kondenzačními kotli Brotje bohaté zkušenosti.

Co získáte?
Především je to dosažení významných úspor za vytápění. Ve srovnání s běžnými kotli disponuje dvouokruhový plynový kondenzační kotel Brotje Eco Therm Plus WGB-M 20 EVO účinností až 109 %. Již to představuje úsporu za ve vytápění zhruba ve výši 15 %. Dalších úspor kotel dosahuje díky možnosti komfortní obsluhy podlahového vytápění v přízemí domu. Druhý okruh, dokáže vytápět podkroví radiátory, což výrazně zlevňuje instalaci a celkové náklady na pořízení topné soustavy. Markantní je také rozdíl mezi pořizovací cenou tepelného čerpadla (například vzduch – voda cca 110 tis. Kč bez DPH, navíc nutno dokoupit pro případ velmi nízkých venkovních teplot další záložní zdroj např. elektrokotel ) a cenou kondenzačního kotle Brotje Eco Therm Plus. Ten činí přibližně 50 %. Dále je také prokázáno, že pokud stavíte dvoupodlažní dům s obytným podkrovím, pak obyvatelé domu tráví v podkrovních místnostech jen velmi málo času. Život rodiny se přes týden odehrává mimo dům a o víkendu je využívána zejména společenská a pracovní část domu – tedy obývací pokoj s kuchyní. Vytápění podkroví lze tudíž omezit na minimum.

Závěr
Realizace topné soustavy s využitím podlahového vytápění v přízemí domu a radiátorů v podkroví s nasazením dvouokruhového kotle Brotje Eco Therm Plus WGB-M 20 EVO představuje ideální řešení topného systému domu. A to jak po stránce účinnosti topné soustavy ve vztahu k úsporám energií, tak i co do návratnosti rozdílu pořizovací ceny ve vztahu k vytápění domu například tepelným čerpadlem.

 

Ivo Románek