Nejpoužívanější lištou je rohový plastový profil. Existuje více jeho provedení, které volíme na základě našeho požadavku, k čemu nám má pomoci a sloužit. Jaké to jsou požadavky? Zejména časové a finanční. Ano i k rychlému a rovnoměrnému nanesení omítky může dopomoci lišta. A jakou má ochrana rohů vazbu s financemi? Šetří nám budoucí výdaje na opravy.

Děláme-li v interiéru stříkanou, základní omítku, použijeme profil pro mokré omítky (obr. 1). Bez dlouhodobějšího zarovnávání docílíme rovnoměrného roztažení a uhlazení omítky.

Chceme-li ochránit roh před možným budoucím odražením, uražením a zachovat ucelený vzhled, použijeme ochranný rohovník. V minulosti se používaly v kovovém provedení a upevňovaly se šrouby do stěny. Někteří si pamatují řinčivý zvuk při zachycení o roh kvůli uvolněným šroubkům. I designéři by neplesali nad jejich krásným zakomponováním do místnosti. Ve školách, nemocnicích, veřejných budovách je použití plastového rohu optimálním řešením, jak z finančního, časového i estetického hlediska. Upevníme ho na finální povrch pomocí tekutých hřebíků. Potřebnou výšku krytí cca 1-1,5 m ukončíme střižením profilu na pokos.

Ale co teprve s nepravidelnými úhly? Často se setkáváme u renovací s realitou, že ne každý roh je pravoúhlý. Pomyšlení na jeho vyrovnávání odradí i puntíčkáře. Odzkoušeným řešením je profil univerzální rohový (obr. 7). Ramena profilu jsou nastavitelná dle velikosti úhlu. Není to pouze jeho jediná přednost. Můžeme jej charakterizovat výrazem – bezodpadový profil/lišta. Odměříme si potřebnou délku z 50m návinu, který se dodává v boxu (obr. 8) o rozměrech ne větších než průměrná nákupní taška. Spolu s jednoduchou aplikovatelností se posouvá profil mezi rychlá a levná řešení pro konečného uživatele nebo uživatelku!
Můžeme pokračovat v popisování rohů a jaký profil použít třeba u sádrokartonových konstrukcí. Ale to si necháme pro další vydání. Pokud Vás tato problematika zajímá, napište e-mail na marketing@mateiciuc.cz s heslem ­ROHY nebo navštivte webové stránky www.mat-plasty.cz. Těšíme se na vaše do­tazy i náměty.
váš MATEICIUC a.s.

MATEICIUC a. s.
Ke Koupališti 370/15, 742 35 Odry
tel.: 556 312 411,fax: 556 730 417
e-mail: marketing@mateiciuc.cz, www.mat-plasty.cz