Skupina AWT pořídila první kontejnerový překladač Liebherr LRS 645 pro svůj rychle rostoucí terminál kombinované dopravy v Ostravě-Paskově. Skupina AWT je nejvýznamnějším privátním poskytovatelem služeb nákladní železniční dopravy v Evropě. Zaměstnává přes 2000 pracovníků a její tržby se blíží 10 miliardám korun. Vedle dopravy má skupina AWT prostřednictvím své společnosti AWT Rekultivace a.s. rozsáhlé zkušenosti také s rekultivačními, pozemními a stavebními pracemi, nebo s nakládáním s odpady.

Na trhu kontejnerových překladačů panuje ostrá konkurence a konkurenceschopnost je vždy spojena s poptávkou po inovativních produktech. Provozovatelé terminálů dnes čelí požadavkům na neustálé zvyšování produktivity a současné snižování nákladů. Protože ceny pozemků a ekologické regulace brání rozšiřování terminálů, provozovatelé musí zvyšovat výkonnost stávajících zařízení. Proto společnost Liebherr vyvinula unikátní stroj, který je uzpůsoben tak, aby vyhověl budoucím požadavkům na organizaci kontejnerových terminálů a zaručoval dlouhodobou ziskovost.

Výkon
Kontejnerové překladače Liebherr splňují všechny požadavky a ve skutečnosti je ještě překonávají. Unikátní zahnutý teleskopický výložník poskytuje bezkonkurenční dosah a více prostoru pro stohování. Stroj umožňuje snadný přístup ke kontejnerům ve 2. a 3. řadě bez nutnosti manipulace s kontejnery v první řadě.

Další klíčovou výhodou je možnost manipulace s kontejnery z místa pod úrovní terénu bez nutnosti použití speciálních nástavců výložníku. Průlomové možnosti manipulace s kontejnery minimalizují nutnost přesunu kontejnerů, což má velmi pozitivní dopad na hospodaření a produktivitu kontejnerových terminálů v rámci celého světa.

Úspornost
Díky revoluční integraci plně hydrostatického pohonu dosahují kontejnerové překladače Liebherr velmi nízké spotřeby paliva. Vzhledem k použití individuálního pohonu každého kola je řízení nakladače aktivně zajišťováno přední nápravou. Tím se značně snižuje míra opotřebení pneumatik a minimalizuje vliv bočních sil na řídicí a hnací nápravy. Všechny tyto faktory vedou k prodloužení životnosti řídicího ústrojí a snížení skutečných nákladů na provoz, opravy a údržbu. Společnost Liebherr ve velké míře využila tisíce důkladně vyzkoušených součástí prověřených v prostředí mořských přístavů. Díky použití revolučních technologií byly minimalizovány provozní náklady a stroj od počátku zaručuje neobvykle vysokou efektivitu. Společnost Liebherr vyvíjí maximální úsilí k uspokojení potřeb zákazníka a představuje schopného partnera s celosvětovou působností.

Překladač kontejnerů byl již od prvního tahu na rýsovacím prkně navrhován tak, aby maximalizoval produktivitu prostřednictvím pokročilých technologií, vyššího komfortu obsluhy, ergonomie ovládání, lepšího výhledu a samozřejmě vyšší bezpečnosti.

Komfort obsluhy
Prostorná a komfortní kabina s jedinečným výhledem poskytuje obsluze optimální pracovní prostředí. Z ergonomické sedačky se vzduchovým odpružením, která je k dispozici také s integrovaným vyhříváním, může obsluha stroje snadno ovládat jakýkoli pohyb stroje a činnost spreaderu pomocí pouhých dvou multifunkčních joysticků, a tak spojit maximální možnosti ovládání s vynikajícím komfortem.

Joysticky umožňují plynulé ovládání rychlosti a v kombinaci s vysoce účinným systémem tlumení nárazů dosahuje snížení vibrací a značné plynulosti chodu, která přispívá k celkovému zrychlení ovládání a omezení únavy.

K dalšímu zvýšení koncentrace obsluhy přispívá použití speciální funkce ochrany proti hluku ve spodním krytu. Díky této zvukové izolaci lze uvnitř kabiny obsluhy dosáhnout nízké úrovně hlučnosti okolo 67,9 dB, odpovídající přibližně hlučnosti při běžné kancelářské práci. Další důležitou funkcí sloužící k optimalizaci pracovního prostředí obsluhy, a tím vytvářející podmínky pro zrychlení ovládání, je klimatizace.

Zatímco obsluha ocení elektronickou indikaci polohy nákladu nebo výběr horizontální či vertikální dráhy nákladu, servisní personál může využít výhod přímého přístupu k řadě komponent stroje dostupných z boku přes manipulační dvířka. Je také velmi snadné demontovat celou karoserii a pracovat na pohonném ústrojí nebo ovládat činnost spreaderu přímo ze země.

Výhled a bezpečnost obsluhy
Kabina nakladače má rozsah pohybu 1,5 m a lze ji přesouvat do různých poloh pro dosažení optimálního výhledu v různých provozních podmínkách. Pohyblivá kabina usnadňuje provoz především při manipulaci v přístavech a intermodální přepravě.

Bezpečnost je pro společnost Liebherr na prvním místě. Pro zajištění bezpečných pracovních podmínek je zadní strana nakladače opatřena kamerou umožňující výhled vzad, která umožňuje obsluze získat přehled nad špatně viditelnými místy. Kamera na spreaderu pomáhá řidiči a umožňuje plynulé provádění operací. Vnější zrcátka (s ručním nebo elektrickým ovládáním) a přídavné světlomety znamenají další zlepšení výhledu obsluhy, a tím i bezpečnosti. Stroj LRS 645 je navržen tak, aby zajišťoval bezpečnost obsluhy při maximálním možném výkonu. Proto není kabina umístěna mezi zdvihacími válci ani pod výložníkem, ale vedle zdvihacího válce. To znamená, že v případě zborcení válce se kabina nenachází v zóně ohrožené výložníkem.

www.liebherr.cz